Ziua Logo
  Nr. 4347 de vineri, 26 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Alarma radioactiva in Buzau
-- Mai multe persoane din Sapoca au intrat in contact cu deseuri contaminate * Materialele au fost descoperite intr-o groapa de pe malul raului Buzau
Intr-o groapa din apropierea raului Buzau, in comuna Sapoca, au fost gasite deseuri metalice, care au fost transportate cu masina personala de catre un rrom din comuna, la domiciliul acestuia.
Dr. ing. Anton Coroianu, directorul directiei Radiatii Ionizante din cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), ne-a declarat ca este vorba de peste 600 de kilograme de deseuri metalice contaminate radioactiv pe care un rrom din Sapoca, Gheorghe Firica, le-ar fi gasit si a vrut sa le valorifice la sucursala Remat din Buzau. Cei de la Remat Buzau le-au trimis la depozitul central al Remat Holding din Bucuresti. Aici, deseurile au fost depistate ca fiind radioactive in urma trecerii lor prin portile de detectie prin care trec, obligatoriu, toate deseurile. Lucratorii societatii au sesizat expertii CNCAN, dupa care au returnat deseurile punctului de lucru din Buzau. Angajatii de aici l-au chemat pe tigan sa-si ia deseurile de metal, fara insa a-i spune ca sunt contaminate radioactiv. Din acest motiv, impotriva sucursalei Remat Buzau si a angajatilor implicati, a inceput cercetarea penala deoarece nu au anuntat autoritatile si nu i-au spus lui Gheorghe Firica despre contaminarea radioactiva a deseurilor.
Expertiza la Magurele
In acest moment, deseurile radioactive sunt depozitate tot in curtea familiei Firica, din Sapoca, sub un nuc, dar ele urmeaza sa fie aduse in Bucuresti, la depozitul de la Magurele, dupa efectuarea tuturor expertizelor. Expertii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare au preluat si probe pentru a stabili cu exactitate nivelul de radioactivitate al deseurilor.
Cazul a fost preluat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si de Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA) din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca numarul tuturor celor care au intrat in contact cu materialele radioactive, dar si de unde provin deseurile contaminate radioactiv si cum au ajuns pe malul raului Buzau. Conform declaratiei dr. Coroianu, deseurile respective ar putea proveni de la o sonda de foraj din judet. Gheorghe Firica face afaceri cu deseuri metalice si a declarat anchetatorilor ca el nu le-a furat ci le-a gasit in groapa de gunoi de pe malul Buzaului.
Potrivit comunicatului de presa dat, ieri, de Institutia Prefectului Buzau, dupa ce a adus situatia la cunostinta secretarului de stat Victor Paul Dobre din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prefectul de Buzau a cerut Inspectoratului de Politie Buzau, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Neron Lupascu" si Garzii de Mediu Buzau initierea unor anchete de specialitate in acest caz.
De asemenea, Autoritatea de Sanatate Publica Buzau va face cercetari asupra starii de sanatate a membrilor familiei care au intrat in contact cu deseurile si asupra manipulatorilor acestora, numarul celor care au atins deseurile radioactive nefiind inca stabilit.
Marian GHITEANU 
 Afisari: 478  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Politistii ies in strada    2 comentarii
  Becali sperie CSM    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Panica la Casa Alba (2554 afisari)
 Dosarele feliX (1858 afisari)
 Diversiunea Rusiei (1820 afisari)
 Milionarii se bulucesc la case de 1 euro (1423 afisari)
 Spaima bancomatelor (1412 afisari)
 Misterioasa incarcatura a unui cargou iranian ii omoara pe capete pe piratii care l-au capturat (2864 afisari)
 Topless-ul, interzis femeilor urate si grase (2860 afisari)
 Pravda: Rusia trebuie sa se implice in disputa dintre Kiev si Bucuresti, daca nu doreste baza NATO in Insula Serpilor (2159 afisari)
 Un ofiter de aviatie britanic sustine ca a vazut o flota de OZN-uri (1822 afisari)
 S-a internat pentru o circumcizie si s-a trezit fara penis (1602 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33142 sec.