Ziua Logo
  Nr. 4345 de miercuri, 24 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bulgarii ne-au luat fata la coruptie
-- Potrivit raportului Transparency International privind indicele de perceptie al coruptiei, Romania ocupa locul doi in clasamentul celor mai corupte tari din UE, in 2008. Primul loc este adjudecat de Bulgaria.
Ameliorarea, comparativ cu 2007, este infima, coeficientul din 2008 fiind de 3,8 fata de 3,7, anul trecut trecut.
Transparency International Romania a facut cunoscut Indicele de Perceptie a Coruptiei (CPI), conform caruia Romania obtine 3,8 puncte din 10, cu o zecime superior celui din 2007. Anul trecut, Romania ocupa primul loc in randul celor mai corupte tari din UE. Ne aflam astfel in plutonul celor 11 state membre ale UE care au inregistrat cresteri, dar ocupam penultimul loc. Ascensiunea nu e deloc satisfacatoare, cata vreme tari ca Slovacia (5,9p.) sau Cipru (6,4p.) au cate un punct in plus fata de anul trecut si tinand cont de eforturile facute si de asteptari. "Este ca si cand temperatura unui bolnav a scazut de la 39,8 la 39,7 grade, ceea ce e departe de optimul de sanatate al acestuia", a subliniat Victor Alistar, directorul executiv al TI-Romania, amintind ca punctajul maxim inregistrat este de 9,3 (Suedia si Danemarca).
Politizarea anticoruptiei
Cauzele cresterii CPI pentru Romania cu doar 4/10 de punct, din 1997 incoace, ar fi transformarea strategiilor anticoruptie in instrumente de batalie politica si instrumente de imagine, modul deficitar de aplicare in practica, vulnerabilitatea la coruptie in domeniul achizitiilor publice, al lucrarilor de infrastructura, al investitiilor publice si al mediului de afaceri, fenomenul fiind de fapt o relatie economica, un comert cu informatii, fonduri publice, influenta etc. La nivel mondial, coruptia persistenta in tarile sarace poate insemna diferenta dintre viata si moarte, atunci cand miza o reprezinta banii pentru spitale sau pentru apa potabila. Totodata, pe fondul unor scandaluri externe ce implica mari companii nationale, tarile bogate regreseaza, la randul lor, aratand esecul acestora in respectarea angajamentului raspunderii reciproce in lupta impotriva coruptiei, problema principala fiind aici aplicarea neunitara a legii - arata intr-un comunicat Huguette Labelle, presedintele Transparency International.
Cele mai corupte tari sunt Somalia urmata de Myanmar si Irak. Romania se afla
pe locul 71.
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Afisari: 338  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
sunt convins   de aussie
pana si aici    de aussie
A r h i v a
  Senatorii au furat dosarul spionilor    18 comentarii
  Ultimul condamnat la moarte    18 comentarii
  Sanatatea s-a pus pe Munca    2 comentarii
  PD-L il denunta pe Orban la DNA    1 comentariu
  Zakumi - mascota Mondialului din 2010    
  Campanie cu banii pe masa    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Condamnat la moarte (3987 afisari)
 Ultimul condamnat la moarte (2872 afisari)
 Tökes cere autonomia Transilvaniei (2351 afisari)
 Birchall se apara pe blog (1540 afisari)
 Senatorii au furat dosarul spionilor (1319 afisari)
 ICR Berlin a vernisat expozitia artistilor Alexandru Radvan si Sorin Tara. PRIVITI SI COMENTATI. (Atentie, imagini socante!) (2422 afisari)
 Deputat ucrainean: Kievul a facut tot ce putea pentru ca Romania sa aiba castig de cauza la Curtea Internationala de Justitie  (2391 afisari)
 Doua prostituate din Timisoara s-au luat la bataie cu politistii (VIDEO) (2302 afisari)
 Doua planete aflate la 300 de ani lumina de Pamant s-au ciocnit (2302 afisari)
 Moldovenii au brevetat masina de cules castraveti (1700 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02143 sec.