Ziua Logo
  Nr. 4345 de miercuri, 24 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Amenintarea metanului
Oamenii de stiinta specializati in zona arctica au depistat un nou efect al fenomenului de incalzire globala - topirea permafrostului, care aduce cu sine eliberarea metanului, gaz de 20 de ori mai nociv decat dioxidul de carbon.
Publicatia britanica "The Independent" a dat publicitatii informatia conform careia datele preliminarii ale testelor efectuate in regiunea arctica au evidentiat eliberarea masiva (milioane de tone) a unui gaz cu efect de sera. Fenomenul a survenit pe fondul cresterii tot mai accentuate a temperaturii din regiunea arctica, precum si al retragerii ghetii.
Depozitele subterane de metan ridica mari semne de intrebare expertilor, in conditiile in care acestia suspecteaza existenta unei posibile legaturi intre cresterea temperaturii globale si eliberarea cantitatilor uriase de gaz. In plus, aceste acumulari gazoase ar putea fi una dintre cauzele extinctiei in masa a unor specii de animale si plante.
Dupa ce au observat bule de aer iesind la suprafata apei, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca stratul de permafrost (portiune de sol aflata la temperatura egala sau mai mica decat cea de inghetare a apei, pentru mai mult de doi ani consecutiv) care ar fi trebuit sa impiedice emanarea gazelor, s-a topit, permitand astfel ca depozitele subterane de metan "sa rasufle".
Metanul, considerat a fi un gaz deosebit de daunator, se afla, de-acum inainte, pe lista principalilor vinovati in ceea ce priveste accelerarea incalzirii globale. (A.R.)
 Afisari: 691  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Vampirul a iesit la lumina    
  Brokerii au cazut in misticism    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Condamnat la moarte (3987 afisari)
 Ultimul condamnat la moarte (2872 afisari)
 Tökes cere autonomia Transilvaniei (2351 afisari)
 Birchall se apara pe blog (1540 afisari)
 Senatorii au furat dosarul spionilor (1319 afisari)
 ICR Berlin a vernisat expozitia artistilor Alexandru Radvan si Sorin Tara. PRIVITI SI COMENTATI. (Atentie, imagini socante!) (2422 afisari)
 Deputat ucrainean: Kievul a facut tot ce putea pentru ca Romania sa aiba castig de cauza la Curtea Internationala de Justitie  (2391 afisari)
 Doua prostituate din Timisoara s-au luat la bataie cu politistii (VIDEO) (2302 afisari)
 Doua planete aflate la 300 de ani lumina de Pamant s-au ciocnit (2302 afisari)
 Moldovenii au brevetat masina de cules castraveti (1700 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00776 sec.