Ziua Logo
  Nr. 4345 de miercuri, 24 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Victime si calai
Citesc in "Observator cultural", nr. 182, 2008, articolul "Surle si tobe", prin care Mircea Martin isi defineste pozitia in scandalul cel mai exploziv al acestui an: oprirea editiei Fondane.
Apoi, In nr. 183 al aceleiasi reviste, Doina Jela, somata de Mircea Martin sa-i prezinte scuze publice, face acest gest. Si inca unul: publica fraza de la care a pornit razboiul. Iat-o, pe romaneste: "Sunt scandalizat ca sunt sanctificate victimele in numele calailor lor! (...) Excelenta sa, maestrul d-voastra Mihai Sora, pune numele lui Fondane alaturi de Mircea Eliade, un <<ganditor>> de extrema dreapta si membru al miscarii legionare. (..) Strategia de a te instapani (astfel! - nota mea, Ioan Buduca) asupra unei victime este intolerabila - este aceea a unei noi drepte caviar (si ma scuz deja pentru eufemism)".
Doina Jela nu dezvaluie identitatea autorului acestei opinii. Un fondanian, zice ea, si o fraza susceptibila sa duca la suspectarea editiei Fondane pregatite de Mihai Sora si Luiza Palanciuc.
De acord cu Doina Jela. O astfel de fraza ar fi putut duce direct in acest razboi al suspiciunilor, care a si oprit editarea operei franceze a lui Fondane in traducere romaneasca.
Intolerabil mi se pare mie faptul ca, dupa ce a cerut sa nu fie identificat cu autorul frazei, Mircea Martin o lasa necomentata. Ca si cum i-ar fi indiferent faptul ca Mihai Sora este denuntat ca un admirator al calailor lui Fondane, iar Mircea Eliade este prezentat ca un ganditor-calau, de extrema dreapta.
ToatA drama din culisele acestui razboi cultural sta pe adevarul ori neadevarul din fraza mai sus citata (in traducere, caci originalul ei este in franceza). Sa lasam deoparte chestiunea Eliade (daca este sau nu este un ganditor de extrema dreapta).
Mihai Sora scrisese, la inceputul verii lui 2008, ca noi, romanii, avem, azi, trei mari ganditori: Eliade, Cioran, Ionesco. Ceea ce vrea sa spuna ca acesti autori au fost deja validati in circulatia universala de valori. Tot atunci, Sora a tinut sa precizeze ca, in fapt, cei trei ar putea fi patru, dar pe al patrulea, Fondane, inca nu-l cunoastem in editia integrala a scrierilor sale.
De unde ar putea rezulta ca Fondane, victima a nazistilor, ar fi sanctificat, azi, alaturi de un calau al sau, "legionarul" Eliade? Nu Sora a aranjat cu Providenta ca Eliade si Fondane sa se nasca in Romania si sa fie mari creatori. Nici Sora, nici Providenta nu i-ar mai putea sterge din Cartea Vietii, iar manualul de istorie de ce ar minti ca n-au fost contemporani?
Fraza de la care a pornit acest razboi cultural este una ingrozitor de proletcultista. Sa nu-l pomenim pe Platon, care a fost proprietar de sclavi, in acelasi manual cu Spartacus, care a condus revolta sclavilor candva. Am auzit aceasta interdictie, la Cluj, pe cand eram student.
Ei, bine, fie! Sa scriem doua randuri de manuale: unele cu victimele, altele cu calaii. Sau cum spunea un humorist: victimele cu victimele, calaii cu calaii, invingatorii joaca in finala.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 218  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Experimentul Ateneu    
  Festivalul carte si arte    
  "Ciocoii noi cu bodyguard"    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Condamnat la moarte (3987 afisari)
 Ultimul condamnat la moarte (2872 afisari)
 Tökes cere autonomia Transilvaniei (2351 afisari)
 Birchall se apara pe blog (1540 afisari)
 Senatorii au furat dosarul spionilor (1319 afisari)
 ICR Berlin a vernisat expozitia artistilor Alexandru Radvan si Sorin Tara. PRIVITI SI COMENTATI. (Atentie, imagini socante!) (2422 afisari)
 Deputat ucrainean: Kievul a facut tot ce putea pentru ca Romania sa aiba castig de cauza la Curtea Internationala de Justitie  (2391 afisari)
 Doua prostituate din Timisoara s-au luat la bataie cu politistii (VIDEO) (2302 afisari)
 Doua planete aflate la 300 de ani lumina de Pamant s-au ciocnit (2302 afisari)
 Moldovenii au brevetat masina de cules castraveti (1700 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.