Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Singuri in fata Rusiei
Victor RONCEA 
In anul 90 al Marii Unirii, al reintregirii tarii cu Basarabia si Bucovina, Academia Romana serbeaza azi, impreuna cu diplomatia rusa si romana, si implinirea a 130 de ani de relatii dintre Romania si Rusia, intr-un cadru din care nu vor lipsi alocutiunile unor distinsi istorici si cupele de sampanie. Numai ca, dupa calculele noastre, Romania nu prea a avut 130 de ani de relatii cu gigantica putere de la Rasarit.
Dupa victoria bolsevica asupra Rusiei tariste si confiscarea Tezaurului roman, in 1918, Romania a intrerupt relatiile diplomatice. Pana prin 1934, cand "marele" Nicolae Titulescu, despre care se spune ca primea lunar, la Geneva, un plic destul de gros, trimis insa de la Moscova, s-a gandit sa le restabileasca. Bucuria pactizarii cu Stalin nu a durat prea mult. Practic, pana cand Maresalul Antonescu a dat celebrul ordin: "Ostasi, va ordon, treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasii din Rasarit si Miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti!". "Bunele relatii" au fost reluate iarasi cand intreaga tara a devenit ocupata de bolsevici prin forta tancurilor Armatei Rosii si a agentilor NKVD, prin tradare si umilinta. De fapt, cei 130 devin vreo 110. Dintre care, ma scuzati, o parte sunt cu Imperiul Tarist, cea mai mare parte cu URSS si restul cu Rusia.
Rusia este una dintre marile puteri ale lumii. In istoria noastra comuna, Rusia, in cautarea spatiului sau geopolitic vital, a traversat spatiul Romaniei de mai multe ori, lasand in urma rani care nu s-au vindecat nici pana acum. Cum ar fi Basarabia, Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Insula Serpilor si chiar unele parti importante din Delta Dunarii. Regimul comunist impus, de asemenea, cu forta Armatei rusesti si romanii deportati in Gulaguri au adancit aceste rani si mai mult. Inaintarea Rusiei in Europa prin Romania l-a facut pe unul dintre marii nostri politicieni, Take Ionescu, sa ii numeasca pe rusi "dusmanii naturali" ai poporului roman, ii spuneam sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, in cadrul unui interviu in exclusivitate realizat cu ZIUA in 2005. E drept, Lavrov nu s-a exprimat cu noi ca si cu ministrul de Externe al Marii Britanii, tanarul David Miliband, pe care l-ar fi apostrofat, recent, cu "Who the fuck are you to fucking lecture me?!", conform Foreign Office. Dar sensul raspunsului sau, legat de problemele Romaniei, era cam acelasi. Lavrov ne mai spunea, diplomatic, si ca presedintele Traian Basescu, la randul sau, a spus ca "trecutul este o realitate care apartine istoriei". De atunci, asa a si ramas. Iar relatiile romano-ruse au inghetat mai ceva ca "razboiul rece".
Cel ce era atunci ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, apreciase, si el, ca nu exista probleme intre Romania si Federatia Rusa, ci numai "subiecte de discutie". Jurnalistii romani si rusi nu au fost de acord cu acest punct de vedere, mentionand Tezaurul romanesc, retinut de Moscova bolsevica, doar una dintre probleme. Lavrov l-a completat parinteste pe Ungureanu aratandu-ne ca a mai ramas totusi ceva din Tezaur: praful si pulberea.
Intre timp ne-am mai trezit si cu o alta mostenire-problema a acestor relatii: un proces la Haga, pentru a ne demonstra dreptul natural asupra apelor nationale din jurul unei roci istorice, Insula Serpilor, furata de Moscova in 1948 si ajunsa apoi in posesia uneia dintre succesoarele colosului sovietic, Ucraina, o demna urmasa a URSS. Ceausescu a facut ceva valuri pentru ea. Iliescu a preferat sa o uite. Constantinescu a cedat-o, iar Basescu, desi nu e Antonescu, incearca sa mai recupereze ce se mai poate: apele, nu Insula. Pentru rezervele energetice. Pe care le va cauta si la Moscova, la vizita sa din aceasta toamna.
Chiar daca e stat NATO aflat in alianta strategica cu SUA, Romania pare azi in postura soricelului care incearca sa se strecoare printre doi mamuti, care se bat de la distanta pentru aceleasi resurse energetice, ale zonei extinse, si intr-o cantitate mult mai mare. Nu trebuie sa fim naivi, "tropaind" si noi pe langa un elefant sau altul. Privind in urma la cei 130 de ani de relatii, trebuie sa ne amintim ca intodeauna, in momentele - cheie, evocate mai sus, Romania a ramas singura. De aici trebuie sa plece baza strategiei negasite romano-ruse. La Moscova sau la Washington, la Bruxelles sau la Bucuresti, la Cernauti sau Chisinau, asa vom fi intotdeauna: singuri in fata Rusiei.
 Afisari: 2078  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
@meditare, ghita, mache (2)   de contras
Take Ionescu   de Nicu Pruna
@meditare, ghita, mache   de contras
Voice of the White House September 15, 2008    de Zenn
UnRomanSuparat   de Radu Dragan
Reintregirea Basarabiei    de Giuseppe Cocos
Daca <soricelul>e singur....   de Adrian v.D.
Interior si exterior.   de alwis46
Cum nu am prea avut relatii ? Pai ei au luat noi am cedat.   de Ghita Bizonu'
Nimeni nu te ajuta daca nu te ajuti singur.!   de Rhodos
poate "rusia, singura in fata lumii"   de dorinteodor
O natiunea plina de ... rusine   de Dany124
dovada "probitatzii" la ordin a trompetei Ronciulistice sau daca-i musa-i cu placere   de laur
Academia asta....   de Ion Caramache
Romania si Rusia   de scepticus clusiensis
aiureli   de Radu Dragan
Peste vointa americanilor, cum ?    de Eufrosin
A r h i v a
  Tariceanu are coledzi    2 comentarii
  Planeta homunculilor ICR si CNSAS    2008-08-27
  Sa amprentam si parlamentarii    2008-07-12
  In pat cu Voronin    2008-07-07
  Vrem geanta Vuitton in capul eroilor    2008-06-26
  Rusia - Romania, 130 - 0    2008-06-12
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10312 sec.