Ziua Logo
  Nr. 4336 de sambata, 13 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Premierii de rezerva
Sorin ROSCA STANESCU 
Sunt autentice toate cele trei candidaturi anuntate pentru functia de premier? Cu alte cuvinte, dupa alegeri, in functie de rezultate, il vom avea prim-ministru pe Mircea Geoana? Sau pe Theodor Stolojan? Sau pe Calin Popescu Tariceanu? Va fi obligatoriu unul dintre cei trei? Sau poate sa apara, la momentul respectiv, un candidat supriza? Exista, asadar, unul, doi sau trei rezervisti? Ce sanse sunt, din aceasta perspectiva, sa avem, la sfarsitul anului, surprize spectaculoase?
Theodor Stolojan este, ca om politic, un personaj expirat. Mai ales dupa ce a clacat, in 2004, iesind in peisaj, dupa ce fusese anuntat drept candidat prezidential, in tandem cu Traian Basescu, nominalizat pentru functia de premier. Si, mai ales, dupa ce a pierdut sefia PNL si a incercat sa fractureze grav acest partid, reusind doar sa smulga dintre liberali o mana de nemultumiti galagiosi. Vulnerabilitatea sa este principalul motiv pentru care a fost desemnat de catre Traian Basescu, via PD-L, candidat de premier. Prin aceasta miscare, cateva persoane cu influenta in partidul prezidential sunt facute knock-out tehnic si tinute la podea. Pana la momentul oportun. Miscarea cu Stolojan a demonstrat, inca o data, uriasa influenta pe care seful statului continua sa o aiba asupra partidului. Evident, liderii PD se supun, dar fierb. Nucleul dur al acestui partid, silit sa faca echipa cu cativa liberali, va exercita o presiune crescanda pentru a prelua o putere care, traditional si procentual, i se cuvine. Numai ca, Traian Basescu intuieste ca accesul la puterea Executivului va fi blocat. Si, ca atare, nominalizarea unui pedist drept candidat de premier ar fi riscanta. Daca tot se merge la pierdere, de ce sa nu fie sacrificat Stolojan? Acesta este al doilea motiv al nominalizarii sale. Al treilea este premiul cuvenit fostilor liberali, care acum fac parte din PD-L. Un premiu de loialitate, fiindca la semnalul Cotroceniului au evadat din plutonul PNL, iar, ulterior, au demonizat mediatic partidul din care au facut parte. Dar si un premiu de succes. Pentru ca PNL, in alegerile locale, a obtinut rezultate - ca sa nu le spun "succesuri" - net superioare celor realizate de democrati, in raport cu numarul de candidati si forta reala a celor doua fractiuni politice. Al patrulea motiv este ca, totusi, in topul increderii populatiei, Stolojan se plaseaza intr-o pozitie fruntasa. In fine, nu e nici o dificultate pentru presedinte ca, la momentul oportun, daca va fi cazul si va putea fi incropita vreo majoritate, sa stearga podelele cu Stolojan, scotandu-l din cursa. Si nu este de neglijat nici macar manevra "draga Stolo" facuta pe invers si preluarea, in ultimul moment, prin demisia din functia prezidentiala, a cursei pentru Executiv, chiar de catre insusi Traian Basescu. Asadar, Stolojan este rezervist. Dar ceilalti doi?
Calin Popescu Tariceanu a castigat mult in topul optiunii electoratului pentru un viitor premier. De altfel, este plasat pe locul intai. A dovedit, in patru ani de mandat, hotarare, rabdare, echilibru, competenta. Cu toate lipsurile, si ele multiple, semnalate atat de presa, cat si de adversarii politici ai PNL. Si, spre deosebire de Theodor Stolojan, a condus, timp de patru ani, o Romanie moderna. Si o economie deja integrata in sistemul european. Ideea de continuitate l-ar putea califica pentru un nou mandat de premier. Numai ca PNL va fi al treilea partid plasat dupa alegeri, din perspectiva numarului de parlamentari. Ca atare, sansele sale de a reveni la Palatul Victoria sunt reduse, pentru ca PNL nu poate participa la un nou guvern decat ca o formatiune politica atasata unui partid mai puternic. Si Tariceanu poate fi tot un rezervist.
Dar Mircea Geoana? Probabil, PSD va avea cel mai bun scor in alegeri. Dar nu va putea obtine majoritatea voturilor. Geoana va trebui, din aceasta perspectiva, sa duca o lupta inversunata cu Traian Basescu pentru desemnarea sa ca premier. Marea finala se va juca la Cotroceni. Dar Basescu a spus deja nu. Va fi o baie de sange. La capatul careia, cu sau fara o alianta PSD-PNL, nu este deloc sigur ca Geoana va deveni premier. Si el e un posibil rezervist.
 Afisari: 1609  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Eu nu am idealuri,arogantule   de vida clara
Gili,pt a cunoaste daca esti pe drumul adevarului,e simplu.   de vida clara
Da arogantule,cam ceea ce ar fi trebuit sa fie fsn daca nu ar fi intervenit potlogariile.   de vida clara
Rupt de tara si de adevar - dar se da cunoscator !    de Arogantu'
Pt casuntetzi prizonieri ai sistemului de gandire...   de vida clara
Este dificil sa intzelegi,gili....   de vida clara
Depinde de cine-i place mai mult Domnului Sus Pus si eu sunt, tu esti el (ea) este   de Atamild
Pentru a te putea situa in capul altuia,itzi trebuie un singur lucru.   de vida clara
Ce frumos l-a mangaiat SRS pe Taricelul!!   de La Grandiflora
Ce stie dreapta,nu stie stanga.Ce potzi face cu una,nu potzi face cu alta.   de vida clara
Propunerea mea,pt un premier de prima mana.   de vida clara
Pt Arogantu '.   de sorge
Mda ...   de Arogantu'
De ce il luati ca reper in comentarii ?   de LENIO
Afroditul Robocop este dat la reforma de mult timp,   de Raquel
Prim-Ministru tehnocrat roman-american    de Machiavelli
nu cred ca    de Viorica Ianc
PD-L vs restul partidelor.   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Flasneta si trompeta    2008-09-06
  Tandemul Basescu- Vadim    2008-09-05
  Mezalianta    2008-09-04
  Draga Stolo    2008-09-02
  S-a fasait    2008-08-29
 Top afisari / comentarii 
 "Eroina" care a pacalit America (4468 afisari)
 Lasul Felix ne ameninta (3538 afisari)
 Diplomatia rusa considera Occidentul naiv... (1788 afisari)
 Parapsihologii (1654 afisari)
 Premierii de rezerva (1609 afisari)
 Armata americana dezvaluie cea mai recenta arma secreta: robocainii razboiului (3188 afisari)
 Miliardarii de la metrou: La serviciu curatau mizeria iar acasa furau bunurile vecinilor (2929 afisari)
 ULTIMA ORA: A murit Stefan Iordache  (2858 afisari)
 Mihaela Radulescu, dezamagita de Mircea Badea  (2702 afisari)
 Traian Basescu a vrut sa plece de la ceremonialul de la Tebea (2597 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11358 sec.