Ziua Logo
  Nr. 4332 de marti, 9 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Orice politist poate da amenzi de circulatie
-- Politia Capitalei le-a dat mana libera ofiterilor judiciari si agentilor de ordine publicasa aplice sanctiuni contraventionale soferilor care blocheaza intersectiile
Politistii de la judiciar si cei de la ordinea publica au fost abilitati sa dea amenzi de circulatie, aceasta premiera fiind anuntata, ieri, de Politia Capitalei, la lansarea campaniei "Castiga timp! Nu bloca intersectia!", premergatoare inceperii anului scolar. O alta masura, nu la fel de spectaculoasa, dar menita sa fluentizeze traficul rutier in prag de 15 septembrie, este suplimentarea numarului de agenti, cu contributia politistilor comunitari de la primariile de sector si municipalitate.
Potrivit directorului adjunct al Politiei Capitalei, subcomisarul Catalin Adam, efectivele Brigazii Rutiere s-au marit cu 50 de agenti si 17 ofiteri care promit ca vor sanctiona cu prioritate soferii care intra in intersectii aglomerate, chiar si pe culoarea verde a semaforului. Pentru a rezolva problema haosului traditional din traficul de toamna, pentru prima oara in istorie, peste 1.700 de politistii de la ordinea publica (si cei de la judiciar) sunt abilitati sa dea amenzi de circulatie. Asa ca, nu va bazati prea mult pe spiritul de observatie: cei de la judiciar umbla imbracati in civil! Iar camerele de supraveghere functioneaza 24 de ore din 24.
Reclamatiile se pot face la 9544
Potrivit subcomisarului Catalin Avram, vor fi monitorizate in special intersectiile in care nu exista pasaje subterane sau supraterane si zonele in care se desfasoara lucrari de reabilitare pe partea carosabila. Politia Capitalei a mai anuntat ca, in ceea ce-i priveste pe soferii care blocheaza intersectiile, la prima abatere li se vor inmana avertismente scrise. La a doua abatere amenzile vor fi de pana la 900 de lei si noua puncte de penalizare. Politia Capitalei a realizat spoturi tv si radio care vor fi difuzate de azi pana la sfarsitul anului, in speranta ca soferii vor intelege mesajul si traficul, cel putin pe arterele principale, se va fluidiza.
Cu toate acestea, previziunile raman sumbre. Sfarsitul vacantei inseamna ca pe strazile Capitalei vor circula zilnic peste 1.300.000 de masini. Numarul sporit de agenti de circulatie nu ii va impresiona prea tare pe muncitorii care au transformat strazile in santiere, nici pe cei 100.000 de soferi care n-au unde sa-si parcheze masinile, altfel decat pe carosabil. Exista insa si o veste buna: daca va lasa nervii, puteti suna gratuit la 9544. Numarul este dedicat reclamatiilor privind soferii indisciplinati si blocajelor din trafic.
Articolul 105
Potrivit articolului 105 din regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice: "Se interzice intrarea intr-o intersectie chiar daca semnalul luminos, ori un indicator de prioritate permit, daca din cauza aglomerarii circulatiei conducatorul de vehicul risca sa ramana imobilizat, stanjenind sau impiedicand desfasurarea traficului".
Intersectii cu probleme
Potrivit Politiei principalele Intersectii cu blocaje frecvente sunt: * Bd. Balcescu - Str. C. A. Rosetti, Bd. Magheru
Bd. George Enescu, P-ta Romana, Cal. Victoriei - Str. Ion Campineanu, P-ta Unirii, * Cal. Dorobanti - Str. M. Emi´┐Żnescu, Str. Turda - Bd. Ion Mihalache
Sos. Mihai Bravu - Sos. Iancului, P-ta Rosetti, Sos. Stefan cel Mare - Str. Lizeanu, Sos. Stefan cel Mare - Str. Barbu Vacarescu, Cal. 13 Septembrie - Sos. Sebastian, Razoare, Sos. Stefan cel Mare - Cal. Floreasca, Sos. Stefan cel Mare - Cal. Dorobanti, Sos. Colentina - Str. Doamna Ghica * Sos Colentina - Sos. Fundeni, Sos. Pantelimon - Sos. Morarilor, Bd. Barbu Vacarescu - Sos. Fabrica de Glucoza, Bd. Iuliu Maniu - Bd. Vasile Milea * Bd. Iuliu Maniu - Sos. Lujerului, Bd. Timisoara - Str. Brasov, P-ta Natiunilor Unite, Cal. 13 Septembrie - Drumul Sarii.
Traficul va fi dirijat si de Comunitari
Primarul general Sorin Oprescu pregateste Capitala pentru inceperea scolii, in asteptarea unui trafic rutier "de dimensiuni infernale". Edilul-sef a ordonat refacerea marcajelor de circulatie pe strazile din jurul institutiilor de invatamant, finalizarea urgenta a "micilor reparatii" de pe arterele de circulatie, instalarea a 94 de stopuri si, cel mai important, instruirea a 200 de politisti comunitari la Politia Rutiera.
"Traficul rutier capata, dupa 1 septembrie, dimensiuni infernale, iar odata cu inceperea scolii, problema se acutizeaza. Din acest motiv, am propus conducerii Politiei Romane sa instruiasca politistii comunitari pentru a dirija circulatia in zona scolilor", a anuntat Oprescu la conferinta de presa de ieri. Primarul general a spus ca a discutat cu primarii de sectoare pentru a desemna fiecare cate 20 de politisti comunitari care, impreuna cu alti 60 dislocati de la Primaria Capitalei, sa urmeze un curs "cu formatori" ai Brigazii de Politie Rutiera din Capitala. Dupa finalizarea cursurilor, ei vor putea dirija circulatia in marile intersectii ale orasului, alaturi de agentii Politiei Rutiere.
Primarul general "a sugerat" Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) suplimentarea efectivelor de politisti, astfel incat circulatia in marile intersectii sa fie fluidizata.
Jumatate din santiere se inchid
In privinta masurilor dispuse de Oprescu subalternilor sai din primarie inaintea deschiderii noului an scolar, refacerea marcajelor rutiere in zonele din apropierea scolilor si delimitarea trecerilor de pietoni sunt cele mai urgente, pentru a nu exista probleme in randul elevilor.
Sorin Oprescu a mai spus ca vor fi finalizate lucrarile de reabilitare a drumurilor in aproximativ 15 santiere din cele 23 existente in Capitala, pana in 15 septembrie. Astfel, vor fi finalizate lucrarile de pe Bulevardul Doamna Ghica, Bulevardul Basarabia si strada Heliade intre Vii, si va fi intensificat ritmul lucrarilor desfasurate pe artera Mihai Bravu, pentru reluarea circulatiei tramvaielor. "Vrem ca pana la 15 septembrie sa terminam lucrarile de reabilitare a drumurilor, incepute pentru 15-16 locatii. Vom inchide aceste santiere, in urmatoarea saptamana, si mi-am exprimat dorinta de a iesi de pe strazi cu 7.000 de semne de oprire sau de ocolire pentru masini. Vreau sa se circule bine in Capitala, iar acesta a fost si motivul pentru care nu am inceput alte lucrari, pentru a nu ingreuna traficul in oras", a explicat Oprescu. Totodata cu inceperea anului scolar vor fi date in folosinta 94 de stopuri, incluse in programul Mangementului Traficului, care in momentul de fata sunt la stadiul de probe.
Dalli incaseaza bine-mersi
Primarul Capitalei a precizat ca a purtat discutii cu reprezentantii Politiei Rutiere, dar si cu primarii de sector pentru a introduce "o serie intreaga de strazi" in programul sensurilor unice, care va duce la fluidizarea traficului in intreaga Capitala.
Sorin Oprescu le-a cerut primarilor de sector si identificarea unor amplasamente pentru realizarea unor parcari de sector cu maximum doua etaje si cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri de parcare, astfel incat trotuarele sa fie eliberate de autoturismele parcate. In privinta parcarilor Dalli, Oprescu a recunoscut ca nu a trimis pana acum nici o notificare firmei privind rezilierea contractului, insa a argumentat ca specialistii municipalitatii nu au finalizat inca analiza financiara. "Am semnat, intr-adevar, actele de reziliere a contractului, in luna iulie, insa dupa aceea operatiunea a intrat pe un mers firesc, al unei analize facute de niste specialisti. Este clar insa ca va trebui sa mergem in justitie pentru a rezolva totul", a precizat Oprescu. Firma Dalli a anuntat ca nu a primit nici o notificare de la municipalitate privind rezilierea contractului, precizand ca incaseaza in continuare bani pentru administrarea parcarilor din centrul orasului.
Dan MUSETOIU, Magda SEVERIN 
 Afisari: 1625  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
E posibil sa se indrepte circulatzia.   de vida clara
De-abia o scoteau la capat cu scrisul literelor,astia de facusera scoala de soferi.   de vida clara
Daca le da corect este foarte bine- Romania va inceta sa fie tara groazei in legatura   de ionion
Da astia de la Paris cum se descurca mai hotentotilor ?   de Rocky
Orice politist poate da amenzi de circulatie .....   de NormanFinkel5
Copacel-copacel catre statul politist...   de Changeman
Abuz si superficialitate   de unchiuletul
Pierdere de vreme   de cristi1975
Hopa ! Se extinde haiducia !!!   de Liviu2002j
A r h i v a
  Rocada Iancu-Tender    1 comentariu
  Cimitirul suporterilor la Hamburg    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Savantii care se joaca de-a Big Bang amenintati cu moartea (3211 afisari)
 Bordel nou, curve batrane (3130 afisari)
 Kievul linseaza mediatic Romania (2309 afisari)
 Ucraina: Urmatoarea criza? (1656 afisari)
 Orice politist poate da amenzi de circulatie (1625 afisari)
 Doua dintre damele de companie aduse de Prunea fotbalistilor sunt actrite de filme porno (3749 afisari)
 Se amana sfarsitul lumii? Experimentul final Big Bang, programat pe 21 octombrie (3497 afisari)
 Disperata ca nici un barbat nu o vrea, Kylie Minogue alege solutia de criza: lesbianismul (2753 afisari)
 O femeie din Pascani a raspuns cu pistolul unei invitatii la sex! (2313 afisari)
 Incredibil: la doar sase ani a injunghiat o tanara in plina strada (2187 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01328 sec.