Ziua Logo
  Nr. 4332 de marti, 9 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Romanii sunt dispusi sa-si vanda votul
-- Un studiu Big Media arata ca un sfert dintre alegatori au fost momiti cu bani la ultimele alegeri
Un sfert dintre romanii cu drept de vot recunosc faptul ca li s-au oferit bani in schimbul votului la alegerile locale din vara acestui an. Mai mult, 29% dintre acestia sustin ca stiu si alte persoane carora li s-au facut propuneri financiare pentru a pune stampila pe candidatul indicat. Aceste date sunt furnizate de o cercetare comandata de Big Media Relatii Publice si realizata de Atipique Communications.
Analistii subliniaza ca "cei mai corecti politicieni sunt in regiunea Crisana-Maramures, unde numai 15% dintre locuitori au fost <<ofertati>> de partide pentru a pune stampila pe un anumit candidat". De altfel, Transilvania si Banatul sunt sub media pe tara in ceea ce priveste disponibilitatea partidelor de a cumpara votul, cu procente de 18%, respectiv, 16%. La intre´┐Żbarea "Cunoasteti pe cineva caruia i s-au oferit bani pentru a vota un candidat sau un partid politic?" au raspuns afirmativ 38% dintre locuitorii din Dobrogea si 30% dintre olteni. In Transilvania, procentele celor care cunosc persoane carora li s-au oferit bani sunt de 21%, urmati de 18% dintre banateni si 17% dintre maramureseni. Cu toate acestea, numai 8% dintre romani recunosc faptul ca ar vota pentru un candidat sau partid in schimbul unei sume de bani. 12% dintre participantii la studiu sustin insa ca au in cercul de cunostinte persoane care ar face acelasi lucru, se precizeaza in comunicatul Big Media Relatii Publice. In privinta zonelor in care cetatenii sunt dispusi sa-si vanda votul cele mai mari procente le regasim tot in Moldova (15%), urmata de Dobrogea si Oltenia (9%), Transilvania (6%), Banat (3%) si Crisana-Maramures (2%). Mai mult, 22% dintre moldoveni si 13% dintre olteni stiu pe cineva care este dispus sa-si vanda votul, arata studiul. In Dobrogea numai 10% au asemenea cunostinte, iar in Muntenia 11% dintre cetateni pot indica o persoana care voteaza "motivat".
Bucurestenii nu au convingeri unitare in ceea ce priveste cumpararea votului si sunt mai dispusi sa isi vanda votul decat media pe tara.
Bogatii sunt cei mai disponibili
Daca numai 8% dintre romani recunosc ca ar accepta o suma de bani pentru a vota, in Bucuresti media este de 14,2%, deci cu 6% mai mare decat media pe tara. Principiile bucurestenilor difera, insa, cu mai bine de 10% de la un colegiu la altul, releva studiul. Numarul cel mai mic de persoane care sunt dispuse sa-si vanda votul este in colegiul 11. Cei mai multi bucuresteni care ar vota pentru bani se regasesc, paradoxal intr-una dintre cele mai bogate zone ale Bucurestilor, zona Unirii, respectiv colegiul 21. Aici, 28% dintre locuitori ar vota un candidat contra unei sume de bani. Un numar foarte mare de persoane care sunt dispuse sa-si vanda votul se regasesc in colegiile apropiate: 26% in colegiul 20 si 22% in colegiul 23, se mai mentioneaza in studiu.
Studiul a fost realizat in perioada 17-25 august 2008 pe un esantion national de 1250 de persoane. Metoda de cercetare folosita a constat in interviuri directe si focus grupuri realizate in Bucuresti si in 40 de localitati. In Bucuresti cercetarea a fost facuta pe un esantion reprezentativ de 500 de persoane.
Anca HRIBAN 
 Afisari: 195  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
   de Conan___the___Barbarian
poate e o confuzie de sensuri,sa recunosti inseamna sa faci tu ceva nu altcineva,   de silviana
A r h i v a
  Decizie politica pentru noul avion multirol    19 comentarii
  Manifestatie contra vanatorii in parcuri nationale    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Savantii care se joaca de-a Big Bang amenintati cu moartea (3211 afisari)
 Bordel nou, curve batrane (3130 afisari)
 Kievul linseaza mediatic Romania (2309 afisari)
 Ucraina: Urmatoarea criza? (1656 afisari)
 Orice politist poate da amenzi de circulatie (1625 afisari)
 Doua dintre damele de companie aduse de Prunea fotbalistilor sunt actrite de filme porno (3749 afisari)
 Se amana sfarsitul lumii? Experimentul final Big Bang, programat pe 21 octombrie (3497 afisari)
 Disperata ca nici un barbat nu o vrea, Kylie Minogue alege solutia de criza: lesbianismul (2753 afisari)
 O femeie din Pascani a raspuns cu pistolul unei invitatii la sex! (2313 afisari)
 Incredibil: la doar sase ani a injunghiat o tanara in plina strada (2187 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00930 sec.