Ziua Logo
  Nr. 4332 de marti, 9 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Ucraina: Urmatoarea criza?
-- Invazia ruseasca a Georgiei a trimis unde soc in Occident si in spatiul ex-sovietic, in special in Ucraina. Pentru ca, realmente, Ucraina ar putea fi urmatoarea potentiala criza. Cursa tot mai rapida pro-occidentala a Ucrainei, care include si legaturile tot mai puternice cu NATO, a reprezentat un spin in coasta Moscovei. Dar nu a constituit o amenintare serioasa pentru securitatea Rusiei. Armata Georgiei este mica, foarte slab echipata si nu se poate compara cu cea a Rusiei, asa cum s-a demonstrat luna trecuta.
DimpotrivA, integrarea Ucrainei in NATO ar avea consecinte strategice pe termen lung, punand capat oricaror sperante remanente ale Rusiei pentru formarea unei Uniuni Slave formata din Rusia, Belarus si Ucraina - un vis care inca mai persista in inimile multor rusi. De asemenea, ar avea implicatii importante pentru industria de aparare a Rusiei, mai ales pentru apararea areriana si productie de rachete.
Pe scurt, sursa reala a anxietatii si angoasei strategice a Rusiei este viitoarea orientare politica a Ucrainei, precum si cea din domeniul securitatii.
Rusia deTine numeroase mijloace de a presa Ucraina, pe langa folosirea fortei militare. Unul ar fi energia. Ucraina este foarte dependenta de energia ruseasca, in special de gaz.
Rusia a utilizat chestiunea gazului drept instrument de politica externa. In prezent, Ucraina plateste 179 de dolari pentru mia de metri cubi pentru gazul din Rusia - de trei ori mai mult decat platea in 2004 - si au existat informatii conform carora Moscova ia in considerare dublarea pretului. Strategia pe termen lung a Rusiei este sa incerce sa castige controlul asupra conductelor de petrol ale Ucrainei, prin transferarea lor unui joint venture, asa cum a facut in Belarus, acest lucru permitandu-i sa controleze atat furnizarea cat si distributia gazului in Ucraina.
Flota de la Marea Neagra este o alta potentiala sur�sa de tensiune. Printr-un acord semnat in 1997, Ucraina acorda Rusiei dreptul de a-si mentine flota la Sevastopol, in Crimeea, pana in 2017. Ucraina a presat Rusia pentru a incepe discutiile in vederea retragerii flotei. Dar Rusia se eschiveaza, sugerand ca Moscova ar putea incerca sa foloseasca prezenta flotei in Crimeea ca mijloc de presiune asupra Ucrainei.
Crimeea insasi reprezinta un al treilea motiv de potential conflict. Crimeea este singura regiune din Ucraina unde etnicii rusi constituie o majoritate covarsitoare a populatiei (58%). Hrusciov a transferat peninsula Ucrainei in anul 1954, drept cadou pentru aniversarea a 300 de ani de la unificarea Ucrainei si a Rusiei. La acea vreme, gestul a fost mai mult unul simbolic, avand in vedere ca Ucraina facea parte din Uniunea Sovietica si putini isi imaginau o Ucraina independenta.
Tacticile aplicate de Moscova in Abhazia si Osetia de Sud au constituit motiv de ingrijoare. Rusia a incurajat si a sprijinit miscarile separatiste in ambele regiuni, apoi a folosit tensiunile separatiste pentru a justifica trimiterea de forte de mentinere a pacii rusesti in regiuni. Mai mult, a acordat cetatenie rusa rezidentilor din Osetia de Sud si Abhazia.
AliaTii occidentali au interese strategice puternice in a sprijini democratia ucraineana si integrarea euro-atlantica a Ucrainei. Dar acest parcurs trebuie urmat cu prudenta si cu mare grija.
ASa cum s-a vazut din criza georgiana, exista limite in abilitatea de a influenta procesele de dezvoltare intr-o regiune in care Rusia are interese strategice si unde detine suprematia puterii militare. De aceea, Europa si Statele Unite trebuie sa fie foarte atente cand isi iau angajamente in privinta securitatii pe care nu sunt dispuse sau nu pot sa le duca la indeplinire.
Asta nu InseamnA ca Ucraina nu ar putea sa devina vreodata membra a NATO. Usa NATO pentru aderarea Ucrainei ar trebui sa ramana deschisa.
Dar cu Rusia aflata intr-o dispozitie sfidatoare si refuzand sa-si retraga complet trupele din Georgia, nu este momentul pentru accelerarea eforturilor de a aduce Ucraina in Alianta. Sa provoci un urs furios nu e tocmai o idee inteleapta. Intrebati-l pe Mihail Saaksivili.
F. Stephen Larrabee s-a aflat in staff-ul Consiliului National
de Securitate al Administratiei Carter
Stephen Larrabee 
 Afisari: 1656  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Oare?   de gaby
Ukraina ishi intareste controlul in zona rusofona.   de Rhodos
Numai ratati .....   de alamar
viziune eronata si separata a exei si a euro,sectionind in doua situatia reala,   de silviana
"-Vise Marie, vise!". Bucata polski catolica + bucata furata de la RO+ bucata ruseasca 80%= NATO :-)   de Conan___the___Barbarian
A r h i v a
  Erata (I)    10 comentarii
  Efectul Kosovo asupra romanilor din Serbia    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Savantii care se joaca de-a Big Bang amenintati cu moartea (3211 afisari)
 Bordel nou, curve batrane (3130 afisari)
 Kievul linseaza mediatic Romania (2309 afisari)
 Ucraina: Urmatoarea criza? (1656 afisari)
 Orice politist poate da amenzi de circulatie (1625 afisari)
 Doua dintre damele de companie aduse de Prunea fotbalistilor sunt actrite de filme porno (3749 afisari)
 Se amana sfarsitul lumii? Experimentul final Big Bang, programat pe 21 octombrie (3497 afisari)
 Disperata ca nici un barbat nu o vrea, Kylie Minogue alege solutia de criza: lesbianismul (2753 afisari)
 O femeie din Pascani a raspuns cu pistolul unei invitatii la sex! (2313 afisari)
 Incredibil: la doar sase ani a injunghiat o tanara in plina strada (2187 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01648 sec.