Ziua Logo
  Nr. 4332 de marti, 9 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Razboi pe mobil
-- Romtelecom a castigat o licenta de telefonie mobila * Orange, Vodafone, RCS&RDS si Telemobil contesta in instanta
Compania Romtelecom a castigat licitatia pentru acordarea unei licente nationale de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, a anuntat, ieri, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Orange Romania, Telemobil, RCS&RDS si Vodafone Romania au atacat in contencios administrativ actul normativ ce reglementeaza acordarea licentei.
"Inca o data, Romtelecom a dovedit ca este o companie competitiva, prin depunerea celei mai bune oferte si castigarea licitatiei. Imediat ce vom primi licenta, vom incepe construirea retelei bazate pe tehnologia CDMA si vom lansa noile servicii cat mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a utiliza licenta, pentru a oferi servicii de Internet mobil de banda larga, in plus fata de serviciile pe care le oferim deja (voce, Internet fix de banda larga, televiziune digitala)", a spus directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis. Conform anuntului pentru licitatie, castigatorul acesteia va plati o taxa de 1.077.228 de euro (echivalent in lei). In plus, castigatorul licentei va achita catre ANRCTI un tarif anual de utilizare a spectrului, stabilit conform reglementarilor legale in vigoare.
In Romania activeaza in prezent cinci operatori de telefonie mobila (Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si ZAPP Mobile), care aveau 22,9 milioane de utilizatori la sfarsitul anului 2007. Raportat la populatia tarii, penetrarea telefoniei mobile a atins 106,2%.
Acordarea noii licente de telefonie mobila catre Romtelecom la un cost de achizitie mult mai scazut in comparatie cu cel platit de alte companii favorizeaza operatorul national de telefonie fixa, cu implicatii semnificative asupra cadrului concurential, au declarat reprezentantii Vodafone Romania. "Vodafone isi va continua demersul in justitie, considerand ca decizia anuntata astazi (n.r. - ieri) nu este de natura sa incurajeze o competitie corecta pe piata comunicatiilor mobile", au declarat reprezentantii operatorului de telefonie mobila, transmite Mediafax. De remarcat, in anul 1996, Vodafone a platit 75 milioane de dolari pentru una dintre cele doua licente GSM scoase la licitatie de statul roman. Licenta este valabila 15 ani.
Alaturi de Orange Romania, Telemobil si RCS&RDS, Vodafone Romania a atacat in contencios administrativ actul normativ ce reglementeaza acordarea licentei, solicitand suspendarea executarii HG 61/2008 privind procedura de selectie a licentei de telecomunicatii.
Celularele la tribunal
Dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti la 3 iulie, primul termen avand loc la 21 august. Astazi, 9 septembrie, este programat un nou termen in acest dosar.
"Asa cum s-a exprimat si Consiliul Concurentei, actionarii operatorilor care detineau licente de comunicatii mobile nu erau eligibili sa participe la licitatie. Prin decizia anuntata astazi (n.r. - ieri), obiectivul initial al auto�ritatilor, de a creste competitia pe piata telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, actionarii majoritari ai Cosmote si Rom�telecom avand acum doua licente", au mai spus reprezentantii Vodafone Romania.
In replica, directorul Executiv Juridic si Corporate Affairs al Romtelecom, Catalin Dima, spune ca, acum, prin castigarea acestei licente, se va crea un cadru echitabil pentru desfasurarea competitiei pe piata comunicatiilor din Romania. "Grupul nostru era singurul dintre marii operatori de pe piata romaneasca care nu detinea o licenta care sa permita furnizarea de servicii de broadband mobil, spre deosebire de Vodafone si Orange, care au licente 3G si Wimax, de RCS&RDS, care are licenta 3G, si de Telemobil (Zapp Mobile), care are atat licenta CDMA in banda de 450 MHz, cat si 3G", a spus Dima.
Gabi MOROIANU 
 Afisari: 483  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
doar printr-o Alianta Polonia-Romania putem rezista   de apit
A r h i v a
  Deficit in scadere    1 comentariu
  Bucurestenii - cel mai bine platiti romani    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Savantii care se joaca de-a Big Bang amenintati cu moartea (3211 afisari)
 Bordel nou, curve batrane (3130 afisari)
 Kievul linseaza mediatic Romania (2309 afisari)
 Ucraina: Urmatoarea criza? (1656 afisari)
 Orice politist poate da amenzi de circulatie (1625 afisari)
 Doua dintre damele de companie aduse de Prunea fotbalistilor sunt actrite de filme porno (3749 afisari)
 Se amana sfarsitul lumii? Experimentul final Big Bang, programat pe 21 octombrie (3497 afisari)
 Disperata ca nici un barbat nu o vrea, Kylie Minogue alege solutia de criza: lesbianismul (2753 afisari)
 O femeie din Pascani a raspuns cu pistolul unei invitatii la sex! (2313 afisari)
 Incredibil: la doar sase ani a injunghiat o tanara in plina strada (2187 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01025 sec.