Ziua Logo
  Nr. 4331 de luni, 8 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Ilarion Ciobanu moartea unei legende
Unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti actori de film romani, Ilarion Ciobanu (foto), nascut pe 28 octombrie 1931, la Ciucur, Tighina, in actuala Transnistrie, s-a stins din viata in dimineata zilei de ieri, 7 septembrie, in urma unui cancer faringian, recidivat dupa cateva decenii.
Ilarion Ciobanu a fost student la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti si coleg de an cu Alexandru Arsinel.
A debutat la 29 de ani, in filmul "Setea" (1960), cu Ion Besoiu si Amza Pellea, fiind descoperit de regizorul Mircea Dragan, cel care l-a distribuit in rolul lui Mitru Mot (un personaj de referinta pentru cinematografia romaneasca, in primul film autohton realizat in cinemascop, castigator al Medaliei de Argint la Festivalul International de la Moscova), a jucat apoi in "Omul de langa tine", iar filmografia sa inainte de 1989 numara cateva zeci de pelicule, multe dintre ele, in regia lui Sergiu Nicolaescu: "Cu mainile curate" (comisarul Roman), "Mihai Viteazul", "Nemuritorii", "Ultimul cartus", dar si in "Profetul, aurul si Ardelenii" (1978), "Artista, dolarii si Ardelenii" (1979), "Iancu Jianu, haiducul" (1981), "Lumini si umbre (II)" (1982) (dupa Revolutie, a aparut pe afisul de la "Crucea de piatra - Ultimul bordel", "Terente, regele baltilor", "Tancul" - un film de debut - si "Bored"). A fost Gherasim in legendarul "Toate panzele sus". Nu a facut niciodata teatru. La prima editie a Festivalului International de Film Bucuresti BiFEST, in 2004, actorul a primit Premiul de Excelenta pentru contributia sa la arta cinematografiei.
In film, a interpretat exclusiv personaje pozitive, adesea unidimensionale, de mare forta morala si statura fizica admirabila, barbati impulsivi si foarte inteligenti. A reprezentat modelul ideal de actor pentru tipologia personajelor epocii (ceea ce, intr-un fel, explica si retragerea lui ulterioara) - muncitorul harnic si familist, luptatorul (ilegalist) dur, dar cu suflet bun, si a fost eroul perfect al scenariile lui Titus Popovici (autorul romanului - si al scenariului - "Setea", care a scris numeroase roluri special pentru el). Dezvaluiri recente au aratat ca, la fel ca multi alti artisti populari, Ciobanu a fost urmarit sub regimul comunist de Securitate, numele sau de cod fiind "Cora".
Fiul lui Ilarion Ciobanu, Ioachim, este un tanar regizor care lucreaza in publicitate, autor si al unor scurt-metraje. Familia actorului doreste discretie asupra datei si locului unde Ilarion Ciobanu va fi inmormantat sau incinerat.
Iulia POPOVICI 
 Afisari: 1582  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Claris,nu putea-i sa ashteptzi pana miercuri ,mergeam cu totzii?   de Sile this Millennium
Text lipsa   de Mannerheim
Pentru autor   de Mannerheim
Dumnezeu sa-l ierte. Incet incet, se duc totzi Marii cinematografiei romanesti   de Conan___the___Barbarian
A r h i v a
  Despre istorie la feminin    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Falsul doctor Felix (4448 afisari)
 Asaltul Ucrainei la Haga (2702 afisari)
 Securitate, Voiculescu si mafie politica (1872 afisari)
 Ilarion Ciobanu moartea unei legende (1582 afisari)
 PD-L nu a fost niciodata altfel (1426 afisari)
 Cum arata prostituatele fotbalistilor Nationalei (5482 afisari)
 Stripteuza, acuzata ca a violat un barbat la petrecerea burlacilor (3998 afisari)
 "Privighetoarea Ucrainei" se teme de Romania (2502 afisari)
 Labrador taiat de un tren, "vindecat" instantaneu de caldura de la motorul expresului  (2379 afisari)
 Ultima noapte de dragoste: Un milionar britanic si-a legat logodnica de pat si a turnat benzina pe ea  (2211 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.