Ziua Logo
  Nr. 4330 de sambata, 6 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Istroromanii din... Sibiu
Valentin HOSSU-LONGIN 
Scriu aceste randuri cu cateva ore inainte de-a pleca spre Sibiu. Dupa publicarea celor trei episoade "S.O.S. istro-romanii!" (19 si 28 iulie si 1 august), am primit numeroase mesaje privind scoaterea la lumina a fratilor nostri sud dunareni, ce fac parte din marea familie a latinitatii estice, respectiv a romanitatii, apartinand unuia dintre cele patru dialecte ale limbii romane: dacoroman, aroman, meglenoroman si istroroman. Multi cititori recunosteau ca nu au mai auzit de ei, considerandu-i pierduti/uitati in marea masa balcano-slava. Doar studentii de la facultatile de istorie si filologie afla despre "ciribiri"...
Cel mai important ecou ne-a venit din partea Complexului National Muzeal ASTRA din Sibiu, care "inca din luna martie a.c. deruleaza un proiect cultural ce vizeaza comunitatea de istroromani din Croatia", incepand cu o "cercetare de teren in satele Jeiani si Susnievita, in principal, dar am trecut si prin celelalte sate in care mai vietuiesc, din pacate, putini istroromani" (ne scria referentul Elena Ramona Potoarca, de la Muzeul de Etnografie Saseasca "Emil Sigerus", apartinand ASTREI).
Ieri a debutat o inedita manifestare cultural-artistica, prima de acest gen dedicata istroromanilor, in colaborare cu Associazione di amicizia italo-romena DECEBAL-Trieste, Italia. E vernisajul expozitiei Istroromanii - ieri si azi, realizata de presedintele asociatiei, Domnul Ervino Curtis. Astazi are loc un Simpozion stiintific international, urmat de prezentarea de filme documentare si incheiat cu spectacolul folcloric sustinut de formatia Zvonciarii din Jeiani. Totul patronat de prof. dr. Corneliu Ioan Bucur, director general CNM ASTRA. Vom reveni de acolo cu un amplu reportaj, readucand in actualitate istoria, traditiile si limba unor supravietuitori romanici/romani din muntii peninsulei Istria, numarand acum vreo 1500 de suflete (in lume mai traiesc vreo 2500).
Dupa cum prevedeam, printre organizatori (alaturi de cei mentionati) nu se afla Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni, ai carui reprezentanti au cu totul alte preocupari, decat de a sluji interesele uneia dintre cele mai vitregite de soarta comunitati ale neamului nostru, care s-a incapatanat sa reziste impotriva tuturor vicisitudinilor. Sunt prea putin importanti cei cativa dansatori zvonciari din Jeiani, care au fost primiti cu aplauze si omeniti in Trieste; acum, pesemne, salariatii DRRP sunt pe teren in Australia, Americi si Europa Occidentala, analizand posibilele candidaturi ale diasporei in alegerile viitoare. Ce sa-si bata capul cu o asemenea minoritate, din partea careia nu se pot alege cu niscaiva profit ... Chiar si faptul ca acest departament n-a avut nicio reactie la cele trei episoade publicate in aceasta pagina, spune cat de mult ii intereseaza subiectul!
Reamintim ca, in schimb, deputatul basarabean Vlad Cubreacov, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, a initiat recent un Proiect de rezolutie la Strasbourg, privind istoria si actualitatea acestei etnii, intitulat "Istroromanii trebuie salvati!". Din substantialul interviu acordat ziarului FLUX, din Chisinau (reprodus de revista CONTACT, pentru romanii de pretutindeni, editata de Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti), am extras principalele idei si pasaje, coroborate cu stiri, evenimente si personalitati din istoria dramatica a unei populatii indaratnice in a-si pastra identitatea. Sa mai amintesc acum ca, anul trecut, colegi de la revista "Formula AS" au batut, in premiera, tinutul vlahilor ciceri sau ciribiri, unde limba romana e rotacizanta, precum graiul maramuresenilor, realizand un reportaj - document de mare valoare, care insa nu i-a urnit pe reprezentantii nostri guvernamentali sa le ia... urma si apoi sa ceara omologilor de la Zagreb, sa acorde aceleasi drepturi minoritarilor istroromani cu ale croatilor-carasoveni din Romania!
P.S. De abia astept sa vad filmele, "Cici e Ciribiri, i Romeni dell'Istria" - realizat de doi italieni, precum si "Pe urmele istroromanilor din Istria", al echipei de cercetare a CNM ASTRA.
 Afisari: 790  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Supeeeer!   de Caius-Roland
Istro-romanii din Roma    de georgems
A r h i v a
  De ce ne intereseaza un limbaj comun privind Georgia    7 comentarii
  Diplomatia romana    2 comentarii
  Ziua Nationala, de vara sau de iarna?    2008-08-25
  S.O.S. istro-romanii!    2008-07-19
  "Echilibrul torinez"    2008-07-11
  Isus intre... fundamentalisti    2008-07-08
  Nu distrugeti amfora!    2008-07-04
 Top afisari / comentarii 
 Intalnirea tainica Nixon Ceausescu (2530 afisari)
 Flasneta si trompeta (1881 afisari)
 Mita pentru Nasu' (1516 afisari)
 Atacul georgian (1461 afisari)
 Romania multumita de pledoaria la Haga (1461 afisari)
 Barbatul din spatele experimentului Big Bang adora in copilarie sa arunce lucrurile in aer  (8075 afisari)
 Meci de cosmar la Cluj: Romania-Lituania 0-3 (5236 afisari)
 Ghici cine se ascunde in spatele acestui machiaj perfect? (3247 afisari)
 Adrian Severin va cere demiterea purtatorului de cuvant al Comisiei Europene  (3135 afisari)
 Actorul Ilarion Ciobanu a incetat din viata (1968 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10599 sec.