Ziua Logo
  Nr. 4330 de sambata, 6 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romania multumita de pledoaria la Haga
-- Saptamana viitoare va fi randul Ucrainei sa-si prezinte argumentele, dupa care urmeaza o a doua runda a tarii noastre * Curtea de la Haga s-ar putea pronunta la inceputul anului viitor
Propunerea inaintata de Romania privind impartirea platoului continental
In documentele depuse la CIJ, Ucraina recunoaste acordurile incheiate de Romania cu URSS, insa refuza sa accepte granita trasata de ele.
Romania si-a incheiat ieri pledoariile in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga (CIJ) in cadrul procesului privind delimitarea spatiilor economice exclusive din Marea Neagra. Saptamana viitoare, incepand de marti, urmeaza sa fie demarate pledoariile partii ucrainene in acest proces. Agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu, a dat asigurari ca echipa Romaniei va urmari cu atentie discursurile ucrainene si isi va pregati raspunsul pentru cel de-al doilea tur de pledoarii, prevazut pentru 15-16 septembrie.
Procesul se va incheia cu a doua runda ucraineana, 18-19 septembrie, iar pronuntarea CIJ asupra acestui caz este asteptata intr-un interval de 3 pana la 6 luni de la incheierea pledoariilor.
Prezentarile romanesti de ieri au urmarit sa respinga argumentul Ucrainei ca desfasurarea de activitati statale ar reprezenta o dovada a drepturilor asupra acestei regiuni. In faza a doua, reprezentantii Romaniei au prezentat modul echitabil de demarcare a spatiilor maritime in Marea Neagra.
Activitati nerelevante
Activitatile statale invocate de Ucraina (activitatile de exploatare sau explorare a depozitelor de hidrocarburi sau actele politiei de frontiera ucraineana in zona in disputa din Marea Neagra) nu pot avea nici un efect juridic in procesul de fata, a aratat Daniel Mller, expert international care reprezinta Romania, transmite Agerpres. Cosmin Dinescu, co-agent al Romaniei la CIJ, a continuat rationamentul lui Daniel Mller, aratand ca toate aceste acte ale Ucrainei au avut loc dupa data critica a cristalizarii diferendului cu Romania si nu indeplinesc conditiile necesare care le-ar fi putut face relevante pentru delimitare, astfel incat Curtea nu le poate lua in considerare.
In discursul sau, Daniel Mller a aratat ca argumentul Ucrainei conform caruia in zona aflata in disputa s-ar fi conturat o linie de delimitare de facto prin comportamentul partilor este total eronat. In acest sens, el a aratat ca in dreptul international al marii, activitatile exercitate de state in zona supusa delimitarii nu au relevanta in procesele de delimitari maritime, neputand fi considerate drept circumstante speciale pentru stabilirea liniei de delimitare, asa cum ar dori Ucraina. Jurisprudenta bogata a instantelor internationale, inclusiv a CIJ, invocata pe larg de expertul partii romane, demonstreaza clar irelevanta juridica a unor astfel de acte de care incearca sa se prevaleze Ucraina.
Cosmin Dinescu, co-agent al Romaniei pentru CIJ, a demonstrat, la randul sau, ca toate activitatile din zona in disputa, documentate de Ucraina in faza scrisa a procesului, au avut loc dupa data cristalizarii diferendului, astfel ca, potrivit jurisprudentei constante a Curtii, ele nu pot fi luate in considerare. In plus, ulterior anului 1997 - cand a intrat in vigoare Acordul Conex Tratatului de baza dintre Romania si Ucraina, desfasurarea unor astfel de activitati a avut un regim special, reglementat de Acordul Conex - acord care a confirmat existenta disputei maritime romano-ucrainene.
Demarcatia-problema
Profesorul britanic James Crawford a descris tehnic modul de trasare a unei linii de delimitare, considerat de Romania echitabil. Acesta este modul de delimitare dezvoltat chiar de Curtea Internationala de Justitie, in cazurile precedente de delimitare maritima pe care le-a solutionat pana acum. Astfel, profesorul Crawford a aratat ca primul pas este trasarea unei linii echidistante in sectorul tarmurilor adiacente si unirea acesteia cu arcul de cerc cu raza de 12 mile maritime din jurul Insulei Serpilor, care a fost deja stabilit ca linie de delimitare prin acordurile romano-sovietice din 1949, 1963, 1974, la care Ucraina este parte si pe care trebuie sa le respecte, ca succesor al URSS. Din punctul de vedere al Romaniei, pentru Ucraina nu se poate considera intregul litoral drept tarm relevant, deoarece aceasta contravine definitiei juridice a platoului continental si notiunii de coaste relevante.
Kievul sustine o linie de demarcatie bazata pe lungimea tarmurilor sale la Marea Neagra si pe respingerea granitei maritime cu Insula Serpilor stabilita intre Romania si URSS.
Tarasiuk vrea "decizie solomonica"
Fostul ministru ucrainean
de externe Boris Tarasiuk (foto) a apreciat ieri ca, in disputa dintre Ucraina si Romania privind delimitarea spatiilor maritime, Curtea Internationala de Justitie
de la Haga va lua o decizie "solomonica", transmite Novosti-Ucraina
preluata de Agerpres.
"Tinand cont ca in toata practica instantei internationale de la Haga nu a fost luata o decizie 100% in folosul uneia dintre parti, este evident ca si in acest caz va fi o decizie <<solomonica>>. Ea trebuie sa multumeasca atat partea romana, cat si pe cea ucraineana", a declarat fostul sef al diplomatiei de la Kiev.
El a adaugat ca stie care ar putea fi decizia Curtii, dar ca nu o poate dezvalui. "Eu stiu care poate fi decizia, dar nu o voi spune. Ar insemna sa dezvalui planurile noastre si intentiile partii romane si aceasta nu se poate", a afirmat Boris Tarasiuk, ministru de externe in 1997, cand Romania a semnat Tratatul bilateral cu Ucraina. Fostul ministru de externe al Ucrainei a mai afirmat ca in continuare Kievul mai are destule argumente pentru a demonstra ca Insula Serpilor este insula si nu stanca, subliniind ca problema importanta este de fapt acea a delimitarii granitelor maritime ale celor doua tari in Marea Neagra. Boris Tarasiuk a respins ideea unei decizii a Curtii de la Haga motivata politic, avandu-se in vedere faptul ca Romania este membra a NATO si UE, in timp ce Ucraina, afectata in prezent de o noua criza politica, aspira la integrarea in aceste structuri. "Nu exista absolut nici un motiv pentru a vorbi de o influenta a apartenentei Romaniei la UE si NATO, deoarece Curtea Internationala de la Haga este formata nu din reprezentanti ai tarilor membre ale UE si NATO, ci din cei mai importanti juristi din toata lumea", a afirmat Boris Tarasiuk.
Insula Serpilor destinatie turistica
Oficialii de la Kiev au continuat sa se exprime pentru dezvoltarea unor investitii pe Insula Serpilor in conformitate cu strategia asumata de a demonstra ca singura insula a Marii Negre este capabila sa sustina viata economica proprie, informeaza Agerpres.
Deputatul de la Kiev Oleg Zarubinski a declarat ca Ucraina trebuie sa-si dezvolte investitiile pentru imbunatatirea infrastructurii pe Insula Serpilor, iar el ar construi acolo un mare hotel.
"Ucraina trebuie sa-si dezvolte investitiile pentru imbunatatirea infrastructurii pe Insula Serpilor, astfel incat nimeni sa nu mai spuna ca aceasta este o stanca. Si Serviciul Federal de Frontiera si, in general, Ucraina duc o activitate intensa pe insula. Acolo exista deja posta, debarcader, se construiesc case. Eu as construi acolo un mare hotel", a declarat parlamentarul de la Kiev, membru al Blocului Litvin. "Ceea ce propun romanii, ca instanta internationala sa recunoasca faptul ca Insula Serpilor este o stanca, este incorect. In acest caz, orice mica insula poate fi considerata stanca. In principiu, dreptul international nu defineste ce este o insula si ce este o stanca", a mai declarat Oleg Zarubinski. Deputatul ucrainean a mai estimat ca instanta internationala de la Haga nu va lua o decizie influentata politic. "In Europa, jurisprudenta este mult mai serioasa ca la noi. Acolo sunt juristi, judecatori, care sunt adevarati profesionisti. Cred ca totul va depinde de cat de argumentate si construite strategic vor fi pozitiile partilor", a mai afirmat Oleg Zarubinski.
Litigiul Insulei Dokdo
O problema asemanatoare cu cea a Insulei Serpilor este intre Coreea de Sud si Japonia cu privire la Insula Dokdo.
Aceasta insula, asezata intre Coreea si Japonia este in prezent reclamata de Tokio ca fiind teritoriu japonez. Inainte de epoca moderna Japonia nu a stapanit aceasta insula, insa, dupa ce a ocupat Coreea in 1910, si-a anexat-o. In 1948 Insula Dokdo a reintrat in stapanirea Coreei. Interesant este de mentionat faptul ca Insula Dokdo nu a fost inclusa in harta Tratatului de pace de la San Francisco din 1952 - la fel ca Insula Serpilor care nu a fost mentionata in Tratatul de Pace de la Paris. Profesorul corean Hosaka Yuji sustine ca "Dokdo a ramas in afara articolului care desemna teritoriile coreene pe care Japonia trebuia sa le predea, insa acesta a fost un compromis anglo-american. In proiectul de tratat britanic Dokdo a fost trecuta ca teritoriu corean, astfel ca pretentia japoneza ca Dokdo a ramas teritoriu japonez nu este valabila". (G.D.)
Pagina realizata de George DAMIAN 
 Afisari: 1461  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Victoria KGB-ului !   de Nicu Pruna
Reactie tipic romaneasca   de M_D_L
Operatia a reusit, dar pacientul a murit   de M_D_L
Banii !   de FB
vom castiga!   de dorumare
PUTIN, el e de vina ...   de NormanFinkel5
A r h i v a
  Mineriada la CEDO    2 comentarii
  Premierul la groapa de gunoi    2 comentarii
  Sase transportoare PIRANHA trimise in Afganistan    4 comentarii
  Felix-Voiculescu aparat de socrul lui Predoiu    2 comentarii
  Morar ramane pana dupa alegeri    2 comentarii
  Opinii    3 comentarii
  Basescu trimite la Constitutie    1 comentariu
  La Primarie ca la puscarie    
  Elena se scoleste la Bruxelles    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Intalnirea tainica Nixon Ceausescu (2530 afisari)
 Flasneta si trompeta (1881 afisari)
 Mita pentru Nasu' (1516 afisari)
 Atacul georgian (1461 afisari)
 Romania multumita de pledoaria la Haga (1461 afisari)
 Barbatul din spatele experimentului Big Bang adora in copilarie sa arunce lucrurile in aer  (8075 afisari)
 Meci de cosmar la Cluj: Romania-Lituania 0-3 (5236 afisari)
 Ghici cine se ascunde in spatele acestui machiaj perfect? (3247 afisari)
 Adrian Severin va cere demiterea purtatorului de cuvant al Comisiei Europene  (3135 afisari)
 Actorul Ilarion Ciobanu a incetat din viata (1968 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01530 sec.