Ziua Logo
  Nr. 4330 de sambata, 6 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Atacul georgian
"New York Times" a publicat pe 13 si 14 august a.c., doua articole prin care se incearca acreditarea ideii ca SUA au incercat sa-l previna pe Saakasvili in legatura cu o confruntare militara cu Rusia. Pe 13 august, articolul din "NYT" - intitulat "After Mixed US Messages, a War Erupted in Georgia" - se scrie ca, la dineul privat din 9 iulie de la Tbilisi, Condoleezza Rice l-a avertizat pe Saakasvili sa nu intre intr-un conflict militar cu Rusia, conflict pe care nu il poate castiga. Totusi, la conferinta comuna de presa care a urmat vizitei secretarului de Stat american la Tbilisi, Saakasvili a multumit pentru suportul acordat de SUA tentativei de unificare a Georgiei cu republicile separatiste Abhazia si Osetia de Sud.
Elemente neclare
Afirmatia ca Saakasvili a actionat fara cunostinta si aprobarea SUA in incursiunea militara din Osetia de Sud nu este credibila din mai multe puncte de vedere. Mai intai, ca Guvernul georgian este complet depedent de Washington, pe toate planurile: politic, economic, militar. Este, practic, un protectorat al SUA, inca de la sfarsitul lui 2003, cand Statele Unite au regizat lovitura colorata care l-a adus la putere pe Saakasvili.
Apoi, armata georgiana este pregatita de instructori americani, si dotata cu armament in valoare de sute de milioane de dolari, provenit din SUA sau Israel. La jumatatea lui iulie a.c., trupele georgiene (800 de militari), impreuna cu 1.200 de militari americani, au luat parte la exercitiul "Immediate Response", timp de trei saptamani, la baza militara Vaziani, de langa Tbilisi. Acest exercitiu militar s-a incheiat cu doar o saptamana inaintea invaziei Georgiei in Osetia de Sud, si a fost o repetitie generala - asistata de Pentagon - a operatiunii inceputa de Georgia pe 7 august. Conform "Debka.com", din 8 august, trupele georgiene ar fi fost insotite in Osetia de Sud si de instructori militari israelieni. Israelul a furnizat Georgiei drone "Skylark", precum si "Hermes-450".
Trebuie precizat ca Israelul este direct interesat, deoarece oleoductul BTC va avea o prelungire pana la Askelon si Eilat, conducta construita de "Trans-Israel Eilat-Askelon Pipeline". Prin portul Eilat, Israelul va re-exporta astfel, petrol din Marea Caspica.
Scenarii multiple
Planificatorii militari au, de regula, mai multe "scenarii", pe care le studiaza. Examinarea diferitelor scenarii este o practica. Scenariul aplicat in cazul Osetiei de Sud a fost, indiscutabil, cel al provocarii unui "dezastru uman". Total diferit de cel care ar fi fost aplicat in cazul "reunificarii" cu Osetia de Sud. Trupele georgiene au cautat, in mod vizibil, sa distruga capitala Osetiei de Sud - Tinvali - si sa faca un numar semnificativ de victime.
Daca ar fi dorit unificarea, atunci scenariul aplicat ar fi fost - conform analistilor - cu totul altul: fortele speciale ar fi ocupat - si nu distrus - institutiile principale din Osetia de Sud, si ar fi acaparat retelele de comunicatii. Ori, ceea ce am avut la Tinvali a fost bombardarea tuturor institutiilor, a cartierelor de locuinte, a spitalelor, si a Universitatii. Acte clare de provocare a interventiei armatei ruse. Pentru ca presedintele Rusiei are obligatia constitutionala de a-i proteja pe cetatenii rusi, "oriunde s-ar afla". Or, Osetia de Sud este formata in proportie de 90%, din cetateni rusi. Nu exista instalatie militara la Tinvali, capitala Osetiei de Sud. Asadar, trupele georgiene au avut acolo un obiectiv suta la suta civil, nu militar. Tinvali este un centru industrial cu fabrici de cherestea, uzine de manufacturare, cartiere de locuit pentru cei 30.000 de cetateni, in marea lor majoritate rusi. Dar fara obiective militare, fara aparare. Cand Saakasvili a ordonat bombardarea orasului cu aviatia si artileria grea, el stia desigur ca va produce un "dezastru umanitar" printre civilii din Tinvali: circa 2000 de morti, in doar doua zile (7 si 8 august), pana sa intervina armata rusa.
Vladimir ALEXE 
 Afisari: 1461  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Bai Evreule Rus !   de alwis46
O sursa mai buna pentru "conducta" ! :-D   de CALUGARU
O intrebare pentru Volodea.....   de Christiaan
Sursa lui Vladimir Alexe   de roy
Hai mai nenea Alexa ca esti prea partizan cu rusii !   de FB
Pentru alamar   de srelu
Dar daca Georgia are zacaminte de vodka? Sau poate detectoarele rusesti sunt defecte si nu e vodka?   de cercetas
Atacul rusesc banditesc impotriva Georgiei se inscrie in istorie ca inca un act de miselie criminala   de cercetas
Atacul rusesc mishelesc impotriva Georgiei se inscrie in istorie ca inca un act de banditism   de ionion
"atacul georgian" a fost platit de Iran si executat de Russia   de cercetas
chiar interesant   de dorumare
N-am inteles...   de evreu mandru din israel
Dl Alexe ...   de alamar
domnule alexe   de contras
Un link catre o analiza excelenta asupra razboiului din Georgia   de Evreu-rus
URRRRA, Din Mortzi a inviat POLKOVNIKU ALEXE cu STEAUA PRE STEAUA calcind................   de Mos Grigore
aha!   de chriscross
A r h i v a
  Intalnirea tainica Nixon Ceausescu    11 comentarii
  Maskirovka pe Insula Serpilor    
  Incalzirea Conflictelor inghetate    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Intalnirea tainica Nixon Ceausescu (2530 afisari)
 Flasneta si trompeta (1881 afisari)
 Mita pentru Nasu' (1516 afisari)
 Atacul georgian (1461 afisari)
 Romania multumita de pledoaria la Haga (1461 afisari)
 Barbatul din spatele experimentului Big Bang adora in copilarie sa arunce lucrurile in aer  (8075 afisari)
 Meci de cosmar la Cluj: Romania-Lituania 0-3 (5236 afisari)
 Ghici cine se ascunde in spatele acestui machiaj perfect? (3247 afisari)
 Adrian Severin va cere demiterea purtatorului de cuvant al Comisiei Europene  (3135 afisari)
 Actorul Ilarion Ciobanu a incetat din viata (1968 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01740 sec.