Ziua Logo
  Nr. 4330 de sambata, 6 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Maskirovka pe Insula Serpilor
Autoritatile de la Kiev au desfasurat in cursul acestei veri o ampla operatiune de dezinformare prin intermediul presei in legatura cu problema Insulei Serpilor. Oficialii ucraineni au depus eforturi deosebite pentru a demonstra ca Insula Serpilor poate fi locuita - in mai putin de un an presedintele Viktor Iuscenko a vizitat petecul de pamant din Marea Neagra de doua ori.
Oficialii regiunii Odesa - din care face parte si Insula Serpilor au lansat cu tam-tam o sumedenie de initiative care sa aduca in prim-plan aceasta insula. Majoritatea acestor proiecte au ramas nefinalizate sau finalizarea lor a constituit un fiasco. Insa ideea principala nu a fost de a face ceva pe un varf de stanca batut de vanturi si furtuni, ci de a deturna atentia opiniei publice. Ideile ucrainene au intrat in crescendo pe tot parcursul acestei veri pe masura ce se apropia termenul inceperii pledoariilor la Curtea Internationala de Justitie de la Haga - respectiv 2 septembrie. Litigiul dintre Romania si Ucraina in Marea Neagra are o istorie veche si cunoscuta: in 1944 marina militara sovietica a ocupat Insula Serpilor si i-a facut disparuti pe granicerii romani de aici; in 1947 la Conferinta de Pace de la Paris sovieticii au acceptat o harta in care Insula Serpilor aparea ca apartinand Romaniei pentru ca in 1948 Petru Groza si Ana Pauker sa semneze la Moscova un protocol prin care "cedau" URSS aceasta insula; in 1966, o data cu descoperirea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagra s-a pus problema delimitarii platoului continental, iar pozitia Insulei Serpilor a ingreunat negocierile care nu au ajuns la nici un rezultat; Ucraina a mostenit toate rapturile teritoriale ale URSS iar negocierile pentru delimitarea platoului continental cu Romania nu au ajuns la nici un rezultat - ci la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a vizitat Insula Serpilor in octombrie 2007 si iulie 2008 incercand sa o transforme intr-un subiect national de presa, o data cu apropierea procesului de la Haga cu Romania in privinta delimitarii spatiilor maritime din Marea Neagra.
Obiectul diferendului
Intr-o emisiunea realizata de Radio Romania, agentul guvernamental al Romaniei pe langa Curtea de la Haga, Bogdan Aurescu, a explicat care sunt conditiile in care se desfasoara acest proces: "Este foarte important de precizat in acest context care este de fapt obiectul diferendului. Obiectul acestui diferend este stabilirea suprafetei de platou continental si, respectiv, de zona economica exclusiva care va reveni Romaniei, respectiv, de platou continental si zona economica exclusiva care va reveni Ucrainei in Marea Neagra. Platoul continental, foarte sintetic vorbind, este fundul marii si subsolul acesteia, impreuna cu toate resursele de hiodrocarburi si alte resurse minerale, neminerale care se gasesc in acesta. Zona economica exclusiva este suprafata de apa si coloana de apa in egala masura care se afla deasupra platoului continental. Regimul pe care il are platoul continental, respectiv zona economica exclusiva, nu este identic cu cel al teritoriului de stat, dar este foarte apropiat de acesta, in sensul ca asupra acestor zone statul exercita ceea ce dreptul marii numeste "drepturi suverane" si respectiv <<jurisdictie suverana>>, in special ceea ce ne intereseaza pe noi in mod deosebit, si anume dreptul de a exploata resursele din platoul continental".
Bogdan Aurescu a descris astfel desfasurarea procesului: "In cadrul fazei scrise au fost depuse mai multe documente, toate au fost deja transmise Curtii. Este vorba despre un memoriu al partii romane transmis in 2005, un contramemoriu al partii ucrainene, transmis in 2006, o replica a partii romane din decembrie 2006 si, in sfarsit, o duplica a partii ucrainene in 2007 in iulie. Ulterior finalizarii perioadei pledoariilor, care, de regula, in procesele de delimitari maritime dureaza aproximativ trei saptamani, Curtea intra in perioada numita a deliberarii, in care elaboreaza solutia pe care urmeaza sa o pronunte, in acest caz de delimitare maritima ar fi vorba despre solutia pronuntata de Curte, sub forma unei linii de delimitare definita prin coordonate geografice, latitudine, longitudine. Iar aceasta perioada de deliberare dureaza, conform practicii Curtii, intre trei si sase luni de la momentul finalizarii pledoariilor. Deci, ar urma ca in aproximativ mai putin de un an de zile, la inceputul anului viitor, la inceputul primaverii cel mai tarziu, sa avem o solutie definitiva, irevocabila, executorie a Curtii in acest caz".
Croaziera esuata
Publicatia ucraineana Segodnia anunta pe 29 ianuarie 2008 ca autoritatile de la Kiev si-au propus sa urgenteze transformarea Insulei Serpilor in destinatie turistica si au anuntat ca din primavara va fi lansat circuitul turistic "Odesa-Insula Serpilor", relata Rompres. "Desigur, toate acestea sunt inca in stadiu de proiect. Mai este nevoie de facut reparatiile necesare si de adus la o conditie acceptabila hotelul din Insula Serpilor, unde turistii vor putea sa se cazeze, sa faca un dus, sa serveasca o cafea sau un ceai", declara guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk. Guvernatorul regiunii Odesa anunta pe 2 mai ca prima croaziera spre Insula Serpilor va avea loc pe 15 iunie, dupa cum informa Odesa-Glas. Potrivit Planului general de dezvoltare a insulei, care a fost aprobat de guvernul de la Kiev anul trecut, in Insula Serpilor urmeaza sa fie construite doua complexuri hoteliere a cate 50 de locuri fiecare, cu camere speciale pentru VIP. Aceste complexuri hoteliere reprezinta casute pentru doua persoane fiecare, cu fata spre mare.
Croaziera a avut loc intr-adevar pe 15 iunie - insa a fost un esec total. Desi pe vasul de croaziera "Krasnaia Strela" nu a fost niciun loc liber, primii turisti nu au putut pune piciorul pe Insula lui Ahile, intrucat din cauza furtunii si a debarcaderului neoperational capitanul a decis ca e mai sigur sa nu acosteze. Cei 60 de pasageri au putut sa admire de la bordul vasului farul si malurile abrupte ale Insulei Serpilor. Marea nu era tocmai calma in ziua pe care guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, si-ar fi dorit-o festiva, iar lucrarile la debarcaderul din Insula Serpilor nu au fost inca finalizate, din care cauza acostarea ar fi implicat unele riscuri. Cu ocazia inaugurarii noului traseu turistic, guvernatorul Nikolai Serdiuk a deschis si un muzeu de istorie si arheologie amenajat pe insula, pe care l-au putut vedea doar oficialii care l-au insotit cu o salupa. Realizarea unui debarcader este cea mai acuta problema a insulei din cauza malurilor inalte si abrupte si a valurilor puternice care distrug orice ponton ancorat.
Nascociri in serie
Mass-media ucraineana a lansat o serie de alte povesti destinate atragerii atentiei asupra Insulei Serpilor. Astfel, pe 18 august portalul de stiri ucrainean Kontrakt sustinea ca Insula Serpilor (17 ha) ii intereseaza pe ucraineni nu doar ca sursa de hidrocarburi, ci si ca loc de resedinta. Kontrakt afirma ca pretul de pornire pentru un acru (0,4 hectare) in Insula Serpilor se ridica la 1.000 de dolari si ajunge pana la 70.000 de dolari, in functie de asezare. Pentru comparatie, portalul ucrainean Kontrakt dadea exemple de acest fel din alte colturi din lume. Un acru pe cea mai scumpa insula din lume se ridica, bunaoara, la 3.000 de dolari. Insula portugheza nelocuita Lisbon Island, cu o suprafata de 1215 de hectare, a fost pusa in 2007 in vanzare la un pret de pornire de 374 milioane de dolari. A fost nevoie de interventia lui Vladimir Iarovoi, seful Directiei pentru arhitectura si politica urbanistica din cadrul administratiei regionale Odesa, care a precizat ca terenul din Insula Serpilor nu este de vanzare, punand astfel capat zvonurilor privind vanzarile de terenuri pe insula. "Insula nu este chiar atat de mare si apoi nu este chiar asa de usor de ajuns acolo. Nimeni nu poate pune piciorul in Insula Serpilor fara o permisiune speciala din partea granicerilor" a explicat oficialul ucrainean.
Proiecte neterminate
Ansamblul lucrarilor de amenajare a Insulei Serpilor va fi finalizat catre data de 20 august, de Ziua Independentei Ucrainei, afirma pe 18 iulie guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, dupa o reuniune cu responsabili locali, cu aceeasi ocazie anuntand ca o istorie a Insulei Serpilor, in cinci volume, va fi scoasa de sub tipar cu aceasta ocazie. "Tot ceea ce a ordonat presedintele Viktor Iuscenko in legatura cu amenajarea Insulei Serpilor pe anul 2008 se va realiza pana in data de 20 august", a declarat Serdiuk. Guvernatorul regiunii Odesa a afirmat ca Insula Serpilor este pregatita in proportie de 90% pentru primirea turistilor, completand ca deschiderea unui restaurant si a unui complex hotelier, compus din vilisoare, va avea loc separat, dupa 20 august - insistand in ideea turismului dupa esecul din iunie. Pe 5 iulie presedintele Viktor Iuscenko a vizitat Insula Serpilor care a fost satisfacut de cum arata noul punct de graniceri, amenajat in baraci vechi reinnoite, dar a deplans starea in care se afla "oraselul de insulari". Presedintele s-a dus sa vada ce mai face pinul pe care l-a sadit in noiembrie 2007. Gratie grijei granicerilor pinul lui Iuscenko s-a prins, nu si fasia de 170 de copaci sadita de responsabilii ucraineni tot in toamna trecuta in cadrul campaniei de inverzire a insulei.
George DAMIAN 
 Afisari: 1025  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Intalnirea tainica Nixon Ceausescu    11 comentarii
  Incalzirea Conflictelor inghetate    1 comentariu
  Atacul georgian    17 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Intalnirea tainica Nixon Ceausescu (2530 afisari)
 Flasneta si trompeta (1881 afisari)
 Mita pentru Nasu' (1516 afisari)
 Atacul georgian (1461 afisari)
 Romania multumita de pledoaria la Haga (1461 afisari)
 Barbatul din spatele experimentului Big Bang adora in copilarie sa arunce lucrurile in aer  (8075 afisari)
 Meci de cosmar la Cluj: Romania-Lituania 0-3 (5236 afisari)
 Ghici cine se ascunde in spatele acestui machiaj perfect? (3247 afisari)
 Adrian Severin va cere demiterea purtatorului de cuvant al Comisiei Europene  (3135 afisari)
 Actorul Ilarion Ciobanu a incetat din viata (1968 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01487 sec.