Ziua Logo
  Nr. 4330 de sambata, 6 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Intalnirea tainica Nixon Ceausescu
Pe 3 august 1969 presedin­tele SUA Richard Nixon avea o intalnire privata cu presedintele Romaniei, Nicolae Ceausescu, la Bucuresti. O intalnire in "cadru restrans" - au mai participat doar se­cretarul de stat Henry Kissinger, premierul roman Ion Gheorghe Maurer si interpretii oficiali - colonelul Burbec din partea americanilor, traducatorul roman nefiind numit.
Transcrierea acestei con­vor­­biri confidentiale din­tre cei doi presedinti a fost decla­si­ficata de cu­rand de De­par­ta­mentul de Stat, iar in ran­durile urmatoare va pre­zentam ideile cele mai importante, do­cumentul pu­tand fi citit integral pe www.ziua.ro. Presedintele american venise la Ceausescu pentru a gasi o cale paralela de comunicare cu nord vietnamezii in cadrul eforturilor de retragere a americanilor dintr-un conflict fara iesire. Nixon nu era primul presedinte american care facea apel la diplomatia roma­neasca pentru a rezolva problema vietna­meza - inaintea sa Lyn­don B. John­son se folosise de serviciile diplo­matiei roma­nesti in deschi­derea dialogului cu vietnamezii.
Nixon: In primul rand, apreciez rolul jucat de primul-ministru in 1967, care a incercat sa deschida o serie de cai de comunicare in vederea rezolvarii problemei din Vietnam. Actiunile au fost responsabile si de mare ajutor. Asa cum am recunoscut si in 1967, problema din Vietnam este foarte dificila. Trebuie sa recunoastem ca nici una din parti nu poate castiga sau suferi o infrangere. Unii cred ca Hanoi si VC (Vietcong-armata comunista din Vietnamul de Sud) ar trebui sa preia puterea, iar S.U.A. ar trebui sa se retraga din Vietnam. Sincer, S.U.A. nu poate face asta; nu este doar o chestiune legata de onoarea nationala. Lasand la o parte sentimentele, S.U.A. au intervenit cu peste 500.000 de militari, a pierdut 35.000 si a avut 200.000 de raniti. A ne retrage si a permite Hanoi-ului sa preia puterea ar insemna o infrangere pentru S.U.A., iar eu, in calitate de presedinte, nu pot permite asa ceva. Putem discuta si pe tema legata de faptul ca S.U.A. ar fi trebuit sau nu sa se implice, sau de modul in care acest conflict a evoluat. Problema este insa ca noi ne aflam acolo si ne-am luat un angajament. Nu ne putem retrage fara a da populatiei din Vietnamul de Sud posibilitatea de a decide asupra propriului viitor.(...)
Ceausescu: Cu siguranta problema este grava, si asa cum ati spus, impiedica solutionarea altor probleme. Din punctul nostru de vedere, continuarea razboiului ar duce la o situatie cu consecinte foarte grave. Oprirea bombardamentelor a fost un lucru bun, dar trebuie sa mergeti mai departe. Cred ca problema aici nu este razboiul cu Vietnamul de Nord, ci razboiul care se desfasoara in Vietnamul de Sud, in care sunt implicate fortele interne. In Vietnamul de Sud a fost format un guvern de catre N.L.F. (National Front for the Liberation of South Vietnam-Frontul National de Eliberare a Vietnamului de Sud). Consideram ca acest guvern este gata sa accepte formarea unui nou guvern care ar duce la incheierea razboiului, in baza unei intelegeri intre fortele din Vietnamul de Sud. Nu vreau sa discutam despre modul in care v-ati implicat in Vietnam. Daca se cere o solutie politica, atunci formarea unui guvern largit mi se pare una acceptabila si echitabila. In discutia noastra cu reprezentantii N.L.F., acestia au afirmat ca doresc sa se ajunga la o solutie echitabila si ca nu doresc sub nici o forma sa umileasca S.U.A.. Acestia doresc sa mentina si ulerior relatiile cu S.U.A..
Nixon: Cand a avut loc ultima discutie?
Ceausescu: Acum aproximativ patru saptamani. Acum cinci zile am vorbit cu ambasadorul N.L.F. si reprezentantii lor. Acestia mi-au cerut ca pe baza relatiilor cu S.U.A. sa ii sustin pentru a se ajunge cat mai repede la o solutie. In opinia mea, acestia doresc o solutie echitabila si acceptabila pentru ambele parti.(...)
Problema alegerilor
Ceausescu: Vreau sa va pun doua intrebari. Va inteleg daca nu doriti sa raspundeti. Nu vom dezvalui raspunsul dumneavoastra nimanui. Prima este daca S.U.A. este dispusa sa accepte si sa sprijine un guvern de coalitie care sa fie egal cu cel din Vietnamul de Sud, pentru a rezolva aceasta problema?
Nixon: Numai daca coalitia este un rezultat al alegerilor si nu al negocierilor. Ar putea exista o coalitie in ideea formarii unui mecanism de organizare a alegerilor.
Kissinger: Trebuie sa va explic acest punct de vedere. Adversarii nostri au spus ca noi am propus organizarea alegerilor de catre Guvernul din Vietnamul de Sud. Noi am propus insa o comisie electorala in care ambele parti sa fie reprezentate si o comisie internationala.
Ceausescu: De ce nu aceptati un guvern de coalitie care isi ia angajamentul sa incheie razboiul imediat si sa se pregatesca pentru alegeri, pentru ca acest lucru poate fi realizat doar fara violenta. Alegerile pe timp de razboi nu au mare valoare.
Nixon: Pe langa un acord de incetare a focului supravegheat international. Aveti perfecta dreptate, alegerile nu sunt posibile pe timp de razboi. Vreau sa va explic de ce nu suntem de acord cu o coalitie(un cuvant greu pentru noi).(...)
Problemele blocului comunist
Ceausescu: Am doua probleme. Sunt sigur ca Vietnamul de Sud si P.R.G.(Provisional Revolutionary Government-Guvernul Revolutionar Provizoriu) vor sa ajunga la o solutie pasnica si nu vor sa fie legate de Vietnamul de Nord in conditiile actuale. Vietnamul de Nord si cel de Sud sunt constiente de faptul ca in conditiile actuale sfarsitul razboiului nu este aproape. Ele considera ca solutia trebuie sa aiba o finalitate pentru a se putea ajunge la autodeterminare. Cu un guvern format in general din elemente religioase, culturale si alte diferite forte, nu se poate ajunge la o unificare cu Vietnamul de Nord peste noapte. Organizarea unei comisii asa cum vor S.U.A. nu reprezinta o solutie. Ar insemna existenta in Vietnamul de Sud a doua guverne care administreaza teritoriile aflate sub controlul lor. Acest lucru nu va duce la realizarea unor conditii propice pentru gasirea unei solutii. Ideea mea ar fi organizarea unui guvern de coalitie, ce poate avea si alta denumire, care sa includa toate fortele din Vietnamul de Sud. In urma discutiilor avute cu reprezentantii P.R.G., stiu ca acestia nu sunt foarte rigizi in legatura cu aceasta chestiune.(...)
Nixon: Este nevoie de doi pentru a fi flexibil. Ei spun nu.
Ceausescu: In momentul in care i-am intrebat acest lucru, ei mi-au spus ca in cateva zile va vor cere parerea in legatura cu acest lucru. Nu vad in raspunsul dumneavoastra un lucru incurajator. Sunteti dispus sa retrageti toate trupele din Vietnamul de Sud?
Nixon: Si maine, daca Vietnamul de Nord face acelasi lucru.
Ceausescu: Este greu de spus care sunt trupele din Nord.
Nixon: Da.
Ceausescu: Jumatate din Guvernul Vietnamului de Nord provine din Sud.
Nixon: O parte din cei din Sud s-au nascut in Nord.
Kissinger: Unii sunt de parere ca cea mai usoara cale ar fi schimbarea ambelor Guverne, atat cel din Nord cat si cel din Sud.(...)
Concluzia
Nixon: Sa spunem asta in concluzie. De-a lungul anilor am purtat nenumarate negocieri, negocieri foarte dificile. Stiu ca niciodata nu s-a ajuns la o intelegere pana cand cele doua parti nu au fost de acord sa discute. Suntem presati de timp. Apreciem interesul aratat de presedintele Ceausescu si de primul-ministru. Vrem sa incheiem razboiul si vom fi rezonabili. Vreau sa stabilesc o cale de comunicare cu dumneavoastra in legatura cu aceste probleme. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul Ambasadei, dar exista chestiuni de o mai mare importanta, care ar trebui discutate prin intermediul doctorului Kissinger. Ce mi-ati spus dumneavoastra ramane in aceasta camera. Ce imi veti trimite va ramane confidential. Este posibil sa va contactez in acest fel.
Kissinger: Daca doriti sa discutati cu mine, puteti face asta prin intermediul Ambasadei.
Ceausescu: In legatura cu problemele speciale, voi trimite pe cineva.
Incheierea conflictului
Desi in 1973 a fost incheiat Acordul de Pace de la Paris, intre Republica Democrata Vietnam (Vietnamul de Nord), Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), S.U.A. si P.R.G. (Provisional Revolutinary Government-Guvernul reprezentat de comunistii din Vietnamul de Sud), nici una din parti nu a respectat in totalitate acest acord. Confruntarile au continuat pana in 1975, cand S.U.A. decid sa-si retraga trupele din Vietnam. Ramas fara sprijinul S.U.A., pe 30 aprilie 1975 Saigonu-ul este ocupat de trupele Vietnamului de Nord. Un an mai tarziu, Vietnamul de Nord se uneste cu cel de Sud, devenind Republica Socialista Vietnam. (I.T.)
Razboiul din Vietnam
Razboiul din Vietnam, cunoscut si ca Al Doilea Razboi din Indochina, a izbucnit datorita conflictului dintre comunistii din Vietnamul de Nord si Guvernul anti-comunist din Vietnamul de Sud. Aceasta delimitare a Vietnamului, in cel de Nord si cel de Sud, a fost facuta prin Acordul de la Geneva din 1954, care prevedea printre altele, iesirea Vietnamului de sub dominatia franceza si recunostea independenta sa. In urma acestei impartiri, Vietcong-ul, armata comunista din sud, a declansat un razboi de gherila impotriva fortelor anti-comuniste din zona. Comunistii din nord, sustinuti printre altii de Uniunea Sovietica si China, au venit in sprijinul acestor trupe, incercand sa ocupe Vietnamul de Sud. Continuand doctrina lui Truman, care sustinea in 1949 ca S.U.A. vor sa "intaresca natiunile iubitoare de libertate impotriva pericolului agresiunii prin asigurarea de consultanta militara si de echipament natiunilor libere care vor coopera cu noi in mentinerea pacii si securitatii", acestea s-au implicat in conflictul din zona. Conform asa-numitei Teorii a Dominoului, avand in vedere precedentul din China, caderea Indochinei ar duce la formarea unui dezechilibru in Asia de Sud-Est. Mergand pe acest rationament, S.U.A. au intervenit de partea Vietnamului de Sud, spijinind in prima faza Franta in actiunuile sale de mentinere a pacii in zona, iar apoi s-au implicat printr-o ampla campanie militara.
Etapele incheierii conflictului
Daca in 1965 America se dedica in totalitate castigarii unui razboi ce dorea sa opreasca expansiunea comunista in Asia de Sud-Est, in 1967 devine din ce in ce mai clar ca acesta actiune a fost un esec. Apreciind gresit capacitatea de lupta a Vietnamului de Nord, particularitatile geopolitice ale respectivei zone, rigiditatea liderilor comunisti din nord, dar si protestele din ce in ce mai vehemente impotriva razboiului venite chiar din interior, S.U.A. se vad nevoite sa inceie cat mai repede acest conflict. Aceasta sarcina dificila ii revine presedintelui Nixon. Pornind de la acordul de incetare a bombardamentelor incheiat in 1968 de Administratia Johnson, Nixon incearca sa convinga Administratia de la Hanoi sa se aseze la masa negocierilor. Avand in vedere relatiile S.U.A.-Franta-Vietnamul de Nord, nu se ajunge la o intelegere, fapt ce determina Administratia Nixon sa caute noi cai de negociere cu Hanoi-ul. In acest context are loc in 1969 intalnirea secreta dintre presedintele Nixon si Ceausescu, care ii cere lui Ceausescu sprijinul in negocierile cu Vietnamul de Nord.
Ioan TUDOR 
 Afisari: 2530  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
pt roy   de ionion
Cultul personalitatii   de Anticomie
Ceausescu a fost ca ..Piturca    de FB
Pentru Liviu, oarecum in afara subiectului   de Mache
MISTOCAREALA ieftina,tambo vitza na a lui IONION.   de Baietel vioi
ASA A FOST !!!!   de BODEA ALEXANDRU
Vezi Iliescule , pe cine ai impushcat ? Ai impushcat un erou al Universului. De ce Iliescule?   de ionion
Intoarceti-va la statia COMUNISM - pe care de fapt nici nu ati parasit-o ci numai    de ionion
Adevarul este    de FB
Adevarul este ca ...   de Liviu2002j
Articol cu nuantza de a reaface din Ceausescu un erou national ?   de ionion
A r h i v a
  Maskirovka pe Insula Serpilor    
  Incalzirea Conflictelor inghetate    1 comentariu
  Atacul georgian    17 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Intalnirea tainica Nixon Ceausescu (2530 afisari)
 Flasneta si trompeta (1881 afisari)
 Mita pentru Nasu' (1516 afisari)
 Atacul georgian (1461 afisari)
 Romania multumita de pledoaria la Haga (1461 afisari)
 Barbatul din spatele experimentului Big Bang adora in copilarie sa arunce lucrurile in aer  (8075 afisari)
 Meci de cosmar la Cluj: Romania-Lituania 0-3 (5236 afisari)
 Ghici cine se ascunde in spatele acestui machiaj perfect? (3247 afisari)
 Adrian Severin va cere demiterea purtatorului de cuvant al Comisiei Europene  (3135 afisari)
 Actorul Ilarion Ciobanu a incetat din viata (1968 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31044 sec.