Ziua Logo
  Nr. 4329 de vineri, 5 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Orasul viitorului
-- Generatiile viitoare ar putea locui in gigantice piramide din sticla. Initiatorii proiectului, intitulat sugestiv "Ziggurat", spun ca asemenea constructii sunt capabile sa gazduiasca chiar si un milion de persoane.
In vremuri stravechi, egiptenii si populatiile maia au vrut sa sfideze viitorul prin ridicarea unor constructii monumentale care sa reziste probei timpului. Putina lume si-ar fi putut imagina vreodata ca aceste constructii faraonice ar putea inspira forma unui oras al secolului XXI. Dar cum la Dubai nimic nu este imposibil, o companie locala, Timelinks, a dat publicitatii proiectul unei piramide-oras, capabila sa adaposteasca peste un milion de suflete.
Ziggurat
Fiind intitulata sugestiv "Ziggurat" (edificiu in forma de piramida, avand in varf un templu), piramida-oras se va intinde pe o suprafata de 2,3 kilometri patrati. Reprezentantii Timelinks mai spun ca orasul viitorului va fi unul ecologic, capabil sa functioneze fara resursele clasice de energie, utilizand doar vapori, vant si alte resurse naturale.
Proiectul urmareste, de asemenea, sa asigure locuitorilor viitorului oras o calitate mai buna a vietii. Tocmai de aceea, in interiorul piramidei nu vor circula autovechicule, transportul persoanelor atat pe orizontala, cat si pe verticala efectuandu-se cu ajutorul unor trenulete speciale.
Cu sprijinul UE
Ridas Matonis, directorul de la Timelinks, a tinut sa precizeze ca "Ziggurat" va produce singur toate resursele energetice nece�sare. Dar pe langa faptul ca emisia de carbon se va reduce considerabil, orasul-piramida al celor de la "Timelinks" prezinta numeroase alte avantaje. "Complexele rezidentiale pot fi concentrate pe o suprafata mult mai mica decat cele din orasele clasice, fara ca rezidentii sa sufere insa din cauza lipsei de spatiu", a mai precizat Ridas Matonis.
Specialistii in constructii spun ca, la modul general, proiectul "Ziggurat" pare fezabil din punct de vedere tehnic. "Totusi, ne intrebam in ce masura capitolele dedicate sistemului de apro�vizionare (cu apa si hrana), ca si cel referitor la gestionarea deseurilor au fost la fel de atent documentate ca si cel despre economisirea resurselor energe�tice", a precizat Martijn Kramer, directorul general al Institutului international pentru dezvoltare urbana.
Si fara sa mai piarda timpul, "Timelinks" si-a brevetat noul concept urban. In plus, compania a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru realizarea tehnica a proiectului sau. Prezentarea detaliata a planului oficial va avea loc pe 6 octombrie, la Dubai, in cadrul manifestarii anuale intitulate "Cityscape".
Camelia CIOBANU 
 Afisari: 800  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
avem de facut o alegere   de Ciprian2008
O, daca in mijloc nu vor avea un muzeu al Holocaustului - nu va fi oras!!!   de Ion Ionescu de la Brad
Le cheltuie americanii banii rezultati din vanzarea petrolului, pe proiecte fanteziste   de M_D_L
Efectul de piramida   de Viorica Ianc
Mi-ar place sa traiesc intr-un asemenea oras!   de Ho Ciu Tzi
piramide....   de dorumare
A r h i v a
  Capitala pierduta    1 comentariu
  Sex ieftin la Londra    2 comentarii
  Criminal transformat in mancare pentru pesti    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina contesta Curtea de la Haga (4601 afisari)
 Sex ieftin la Londra (2544 afisari)
 Bucurestii fara scut (2368 afisari)
 Tandemul Basescu- Vadim (2160 afisari)
 Puci esuat la Morar (1181 afisari)
 Un atlet rus, mort de beat in timpul concursului de la Lausanne (VIDEO)  (2419 afisari)
 A aparut o noua boala cu transmitere sexuala  (2317 afisari)
 De ce nu a avut Ion Iliescu urmasi (2260 afisari)
 Jason Priestley sau ce a mai ramas din Brandon din Beverly Hills 90210 - VEZI FOTO (2028 afisari)
 La o luna dupa ce si-a scos ambii sani de teama cancerului, Christina Applegate arata ca o invingatoare (1939 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01778 sec.