Ziua Logo
  Nr. 4328 de joi, 4 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Procesul "Insula Serpilor" continua la Haga
-- Echipa Romaniei a demonstrat ieri la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), in continuarea pledoariilor din cadrul procesului privind delimitarea maritima in Marea Neagra, ca formatiunea Insula Serpilor nu poate fi considerata un punct geografic relevant de pe coasta ucraineana, relateaza MAE de la Bucuresti.
Bogdan Aurescu, agent guvernamental la CIJ, a subliniat ca "insula" nu este altceva decat o stanca, care nu poate sustine locuirea umana sau activitati economice proprii. Printre probele prezentate s-au numarat si imagini din satelit, oferite de NASA, care arata clar faptul ca Insula Serpilor nu este deloc integrata in coasta ucraineana, argument sustinut chiar de o schita privind centrele populate de pe coasta ucraineana a Marii Negre inclusa de insasi Ucraina in documentele scrise depuse la CIJ in acest proces. Pe aceasta schita Insula Serpilor nu este deloc reprezentata, ceea ce indica implicit ca nici Ucraina nu o considera relevanta si nici populata. Agentul Romaniei la CIJ a folosit, pe larg, si alte documente depuse chiar de Ucraina la Curte in procesul pentru delimitarea spatiilor maritime, precum si marturii din presa ucraineana sau a altor state, care indica clar caracterul de stanca de "dimensiuni neglijabile" (citat din Contra-Memoriul Ucrainei depus la CIJ). Chiar si serpii, care au dat numele acestei formatiuni maritime, sunt catalogati drept specie disparuta chiar de Lista ucraineana a speciilor de flora, fauna si pesti. URSS si Romania au stabilit inca din 1948 frontiera maritima dintre cele doua state, inclusiv cea dintre Insula Serpilor si apele Romaniei, a demonstrat profesorul Crawford. Textul acestui document arata ca frontiera intre cele doua state, in zona Insulei Serpilor, merge pe marginea exterioara a zonei cu raza de 12 mile marine din jurul formatiunii maritime. Procesul-verbal general din 1949 a fost reconfirmat in 1948, 1963 si 1974, iar acestea sunt confirmate chiar si prin Tratatul politic de baza romano-ucrainean din 1997. Aceste procese verbale sunt acorduri in vigoare intre cele doua state, avand caracter obligatoriu pentru Ucraina, ca stat succesor al fostei URSS. (M.I.)
 Afisari: 1048  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  McCain intronizat    10 comentarii
  Criza in Ucraina    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Israelul tinteste Iranul din Georgia (3787 afisari)
 Voiculescu incoltit de microbisti (1963 afisari)
 Mezalianta (1691 afisari)
 Taxa auto desfiintata in Senat (1315 afisari)
 Are 668 metri si inca mai creste (1254 afisari)
 Fanteziile americanilor legate de cel mai fierbinte guvernator pe care l-au avut vreodata, Sarah Palin (VIDEO) (3323 afisari)
 Cum arata vedetele sub tricouri ude (2390 afisari)
 Soc: Un britanic si-a vazut tatal inviat din morti (2208 afisari)
 Medvedev catre Smirnov: "Transnistria nu-i Osetia de Sud" (2046 afisari)
 Teorie: De vina pentru vulnerabilitatea europenilor in fata SIDA ar fi bravii soldati romani (1868 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01687 sec.