Ziua Logo
  Nr. 4327 de miercuri, 3 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cobaii lui Adomnitei
-- Ministrul Educatiei schimba din nou metodologia examenelor de Bacalaureatsi a tezelor cu subiect unic
Presedintele comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare este obligat a se asigura ca membrii comisiei nu fac publice informatii cu privire la continutul lucrarilor scrise evaluate in cadrul centrului respective
Elevii vor fi supusi unui nou experiment in anul scolar 2008-2009, ministrul Cristian Adomnitei urmand exemplul predecesorilor sai de a schimba metodologia pentru examenele de Bacalaureat si tezele cu subiect unic. Nemultumiti ca nici una dintre propunerile pe care le-au facut conducerii Ministerului Educatiei nu se regaseste in ordinul ministerial, profesorii de la asociatiile Edu Cer si AEACE - recunoscute pentru implicarea in viata scolara - acuza ca "soarta Educatiei se joaca la ruleta politica".
Tezele cu subiect unic care vor fi sustinute de elevii claselor a VII-a si a VIII-a in anul scolar viitor vor fi corectate atat de profesorul care a predat elevilor materia respectiva la clasa, cat si de un cadru didactic din afara unitatii de invatamant. Aceasta este una dintre noutatile cuprinse in metodologia aprobata de Ministerul Educatiei in ultima zi a lunii august. "Elevii vor fi asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica, pe clase, si nu pe scoli, iar durata activitatii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de maximum patru zile. Lucrarile care initial au primit note finale cuprinse intre 4,50 si 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99 sau o nota finala cel putin egala cu 9,50, vor primi nota definitiva acordata de comisia de contestatii", prevede noua metodologie.
Raspundere penala pentru profesori
La capitolul sanctiuni s-a introdus sesizarea, in scris, a organelor de cercetare penala, de catre Comisia Nationala sau comisia judeteana/a municipiului Bucuresti, in caz de constatare a unor eventuale fraude. "Cadrele didactice care comit fapte cu caracter infractional - furnizarea solutiilor problemei, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari - risca sa fie cercetate penal. Fiecare membru al comisiei va da o declaratie in care pre­cizeaza ca isi asuma respon­sabilitatea pentru respectarea intocmai a prevederilor legale si ca a luat la cunostinta masurile disciplinare care se pot lua impotriva sa in cazul in care se constata nereguli. Aceste masuri pot sa duca pana la excluderea din invatamant", prevede metodologia.
Calendarul tezelor
In semestrul I, calendarul tezelor (primele perioade), comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a, are urmatoarea configuratie: 25 noiembrie - limba si literatura materna, 3 decembrie - limba si lite­ratura romana, 11 decem­brie - matematica, 16 decembrie - istorie/geo­grafie (numai pentru clasa a VIII-a). In semestrul al II-lea sunt programate urmatoa­rele teze: 29 aprilie 2009 - limba si literatura materna, 5 mai 2008 - limba si lite­ratura romana, 13 mai 2009 - matematica si 21 mai 2009 - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a).
Bacul devine secret de serviciu
Pentru examenul de Bacalaureat, lista disciplinelor si programelor ramane aceeasi de anul trecut, dar s-a stabilit ca subiectele sa fie clasificate in categoria documentelor secret de serviciu, "din momentul demararii actiunii de elaborare a acestora si pana in momentul in care devin publice".
"Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in invatamantul Preunivesitar va posta pe Internet structura subiectelor pentru probele scrise si a biletelor pentru probele orale, precum si precizarile metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora in data de 30 noiembrie 2008. Variantele de subiecte (categoriile de itemi) din care vor fi generate prin combinare variantele din zilele de examen vor fi publicate in data de 1 martie 2009. Presedintele comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare este obligat a se asigura ca membrii comisiei nu fac publice informatii cu privire la continutul lucrarilor scrise evaluate in cadrul centrului respectiv. Profesorii evaluatori au ca atributie si asigurarea confidentialitatii cu privire la continutul lucrarilor scrise care le-au fost repartizate spre evaluare" sunt noutatile aduse.
Prima sesiune a Bacalaureatului de anul viitor este programata intre 22 iunie si 9 iulie, iar a doua, intre 17 august si 3 septembrie.
Fraudele puteau fi prevenite
Profesorul Stefan Vlaston (foto), presedintele Asociatiei Edu Cer, a platit cu functia de director pentru ca a denuntat fraudele produse la prima sesiune de Bac, el fiind demis din functie la putin timp dupa incheierea examenului.
Vlaston atrage atentia ca nici una dintre propunerile sale nu a fost luata in seama inainte de examen, dar se regasesc acum in noua metodologie, decizia fiind luata cu buna stiinta de conducerea MECT. "Aflam cu surprindere, din declaratiile d-nei Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in MECT, ca noutatea consta in numerotarea subiectelor, care va fi diferita. Practic, in ziua examenului se vor extrage niste numere care nu vor fi aceleasi cu cele ale subiectelor de pe site. De exemplu, eu extrag la subpunctul 1 varianta numarul 30, care pe site este de fapt 60. In acest fel, elevii n-ar mai putea gasi repede subiectul si n-ar mai putea copia din culegerile cu rezolvari.
Aceasta prevedere este exact propunerea pe care am facut-o public - dar si in particular directorului CNCE, Cristian Mirescu -, inca din aprilie anul acesta. Daca s-ar fi aplicat in cele doua sesiuni ale Bac-ului, nu s-ar mai fi ajuns la scandalul enorm din vara aceasta. Poate explica d-na Secretar de Stat de ce nu s-a aplicat? Nu exista nici atunci, nici acum vreo prevedere expresa a metodologiei in acest sens. Ca s-o citam pe d-na Preoteasa, este o <<chestie de bucatarie interna>>, ne-a declarat Vlaston.
Presedintele Edu Cer are propria explicatie pentru faptul ca reprezentantii MECT nu i-au luat in seama propunerea: "In an electoral, este bine ca elevii sa fie multumiti, pentru a vota cu <<cine i-a ajutat>>. In al doilea rand, trebuia ca si editurile sa fie multumite si recunoscatoare pentru vanzarile de culegeri. Iar cum in 2009 vor fi altii la guvernare, sa se descurce ei cu elevii, asa cum vor sti! Iata cum soarta educatiei se joaca la <<ruleta>> politica", acuza liderul Edu Cer.
Propuneri degeaba
Atat elevii, cat si profesorii, au devenit cobaii unui ministru incapabil sa propuna o reforma reala a invatamantului - C. Croitoru
Criza prin care a trecut Bacalaureatul in ultimii ani, cu atingerea apogeului in 2008, i-a determinat pe presedintele Edu Cer si pe cel al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei - Invatamant Preuniversitar (AEACE-IP), Gheorghe Radulescu, sa solicite mai multe schimbari in metodologie, inainte de a fi aprobata de Ministerul Educatiei.
Potrivit liderilor celor doua ONG-uri, din actualul examen ar trebui sa dispara proba orala la limba si literatura romana, precum si cea sportiva, iar testele scrise sa se dea pe trei filiere: teoretic (A), tehnologic (B) si vocational (C). Din acest motiv, noul tip de testare propus a fost denumit "Bac A, B, C". De asemenea, centrele de examen si cele de evaluare ar trebui sa aiba ca presedinte directori de liceu sau profesori cu gradul I, si nu profesori universitari, cum se procedeaza in prezent.
Alta modificare se referea la extragerea celor 10 subiecte in chiar ziua examenului, iar supravegherea sa se faca de catre cadre didactice abilitate prin cursuri, sa fie supracontrol la fiecare centru, si sanctiunile aplicate sa prevada pierderea titularizarii sau eliminarea din invatamant. Nici una dintre aceste propuneri nu a fost luata in seama de conducerea mi­nis­terului. Federatia Educatiei Nationale (FEN) cere din nou demisia ministrului Cristian Adomnitei, acuzandu-l de degradarea continua a inva­tamantului.
"Ministerul Educatiei si multe dintre inspectoratele scolare s-au transformat in cimitire pentru toti incompetentii. Este momentul sa se ia masuri impotriva celor care ajung in functii prin intermediul partidelor si care apeleaza la tot felul de inginerii prin care grupurile de interese capuseaza educatia si deturneaza fondurile alocate. Daca pana acum cateva luni ministrul Cristian Adomnitei incerca macar sa mimeze parteneriatul social, la ora actuala comunicarea este blocata total", ne-a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.
Pagina realizata de Magda SEVERIN 
 Afisari: 493  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Imbecilitate   de Nicu Pruna
Ce partid liberal este asta?   de jeu
pleaca bai, ca esti pe dinafara   de apit
Propria luare peste picior,ca o...autocritica cu zambetul ...printre dinti!   de LENIO
Dna Severin,   de LENIO
Ce se fac "guralivii",ce se fac ..ziaristii?   de LENIO
A r h i v a
  Vadim infiat de PD-L    23 comentarii
  Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor    16 comentarii
  Regimul Voronin vrea sa interzica cuvantul "Basarabia"    10 comentarii
  Burlacie genetica    
  Un sfert dintre barbatii rusi au facut puscarie    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mavrichie plange dupa Caiac (2442 afisari)
 Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor (2233 afisari)
 Regele lor (2138 afisari)
 Regimul Voronin vrea sa interzica cuvantul "Basarabia" (1481 afisari)
 Vadim infiat de PD-L (1316 afisari)
 Cei mai mari caini din lume! (FOTO)  (5230 afisari)
 Are 200 de orgasme pe zi  (4635 afisari)
 Scandal in SUA: Fotografii nud cu posibilul vicepresedinte republican incing cursa prezidentiala (4395 afisari)
 Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a cazut in nas! (VIDEO) (3902 afisari)
 Presa rusa publica lista unei Europe divizate in "tari rusofile" si "tari rusofobe"  (3142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.37204 sec.