Ziua Logo
  Nr. 4327 de miercuri, 3 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Regimul Voronin vrea sa interzica cuvantul "Basarabia"
Puterea comunista din Moldova pregateste inasprirea cenzurii prin doua legi noi. Mai multe organizatii media, printre care MediaSind si AZEC, protesteaza fata de tentativele Chisinaului si sesizeaza CEDO si Consiliul Europei
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si-au exprimat sperantele pentru o "conlucrare pozitiva" a Romaniei cu Moldova in cadrul Consiliului Europei. Mai multe organizatii de media din Romania si Basarabia atrag public atentia ca Parlamentul Republicii Moldova are in lucru doua acte normative impotriva libertatii presei. Este vorba de o modificare a "Legii privind activitatea editoriala" si de examinarea unei legi privind "prevenirea si combaterea in­fractiunilor savarsite prin intermediul sistemelor informationale".
Prin reglementarile promovate, legislativul Republicii Moldova afecteaza exercitiul unor drepturi si libertati fundamentale, precum libertatea de exprimare si dreptul la viata privata, dupa cum reclama mai multe organizatii de media din Bucuresti care au membri si la Chisinau, in frunte cu Uniunea Sindicala MediaSind si Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini. Organizatiile de media au inaintat protestul lor Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), Asociatiei Mondiale a Ziarelor (WAN) si institutiilor europene Consiliului Europei si OSCE, la care este membra si Republica Moldova.
Organizatiile atrag atentia ca "Legea privind modificarea si completarea Legii nr. 939-XIV din 10 aprilie 2000 cu privire la activitatea editoriala", cu modificarile si completarile ulterioare, prezinta urmatoarele elemente cu potential negativ: introducerea sintagmei "politica statului in sfera activitatii editoriale", care poate fi interpretata drept o posibila legitimare a cenzurii; limitarea posibilitatii de a beneficia de dreptul la activitate editoriala "in conditiile legii" la organizatiile si cetatenii altor state, prevedere ce ar putea fi interpretata in sensul excluderii persoanelor juridice straine de la activitatea editoriala in Republica Moldova, prin omiterea unei clarificari a notiunii de "organizatie".
"Romania Mare", sintagma tabu
Se ridica, de asemenea, intrebari asupra introducerii interdictiei de editare a literaturii prin care se contesta sau se defaimeaza statul sau poporul, se incita la agresiune, ura nationala rasiala sau religioasa, discriminare, separatism teritorial, violenta publica, si prin care s-ar "afecta regimul constitutional". Formularea de critici fata de regimul constitutional nu este in sine un motiv de interzicere a literaturii, doar eventuale comportamente violente prin care se contesta principiile de baza ale unui regim democratic putand fi supuse unor limitari.
Actul normativ in discutie mai poate afecta exercitiul libertatii de exprimare prin instituirea unei forme de "cenzura" prin invocarea literaturii interzise, prin discriminarea operata intre editurile de stat si cele private.
Totodata, proiectul de lege privind "prevenirea si combaterea infractiunilor savarsite prin intermediul sistemelor infor­ma­tionale" prezinta numeroase ele­mente cu potential negativ, atrag ate­ntia organizatiile MediaSind si AZEC. Respectiv, protectia datelor cu caracter personal este prevazuta in proiectul normativ in conexiune cu asigurarea securitatii informationale, ceea ce ar putea induce ideea unei subordonari intre cele doua reguli, in temeiul careia protectia datelor poate fi diminuata pentru a proteja securitatea informationala. De asemenea, activitatile de colectare, gestionare precum si conservarea sau distrugerea datelor cu caracter personal nu beneficiaza de o reglementare detaliata.
Instituirea obligatiei pentru furnizorii de servicii de a pastra o serie de date referitoare la utilizatorii de servicii, desi aceste date au caracter personal, cu obligatia stricta a furnizorilor de a nu le transmite altcuiva decat autoritatilor competente, cu termene de pastrare a datelor si garantii de stergere a lor, cu notificarea utilizatorului asupra faptului ca datele sale vor fi pastrate si scopul pentru care vor putea fi folosite, contravine prevederilor europene in domeniu.
Victor RONCEA 
 Afisari: 1481  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Cit de rau va fi ?   de berti
Dar de ce?Eu am explicat mereu ca asa-zisa R.Moldova este de fapt...   de Adrian v.D.
Efiliadis ...Intre UE ;NATO USA ....SHI NOUL URSS   de Rhodos
comunistii ca apartenenti ai extremismului,nu se dezmint,vor libertati iresponsabile,anormale,   de silviana
Bravos!   de Darth Vader
Basarabia, Pamant Romanesc!!   de Wilhelm Tell
lasa ca tot raul e spre bine   de american
De ce nu - in loc de Basarabia sa-i zica SMIRNOVLAND. In felul acesta va fi net pe    de ionion
contramasura   de vranceano
aha!   de chriscross
A r h i v a
  Vadim infiat de PD-L    23 comentarii
  Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor    16 comentarii
  Cobaii lui Adomnitei    6 comentarii
  Burlacie genetica    
  Un sfert dintre barbatii rusi au facut puscarie    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mavrichie plange dupa Caiac (2442 afisari)
 Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor (2233 afisari)
 Regele lor (2138 afisari)
 Regimul Voronin vrea sa interzica cuvantul "Basarabia" (1481 afisari)
 Vadim infiat de PD-L (1316 afisari)
 Cei mai mari caini din lume! (FOTO)  (5230 afisari)
 Are 200 de orgasme pe zi  (4635 afisari)
 Scandal in SUA: Fotografii nud cu posibilul vicepresedinte republican incing cursa prezidentiala (4395 afisari)
 Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a cazut in nas! (VIDEO) (3902 afisari)
 Presa rusa publica lista unei Europe divizate in "tari rusofile" si "tari rusofobe"  (3142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19415 sec.