Ziua Logo
  Nr. 4326 de marti, 2 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Draga Stolo
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Nu este deloc exclus sa asistam din nou la aplicarea stupefiantului scenariu cunoscut in istoria recenta a Romaniei prin expresia "draga Stolo". In aceasta ipoteza, realitatea va fi rasturnata. Cu capul in jos. Sa analizam ipoteza, care prinde din ce in ce mai mult contur in laboratoarele politice de la Cotroceni si PD-L, in care din nou cei doi protagonisti politici, Traian Basescu si Theodor Stolojan, se vor lua de mana in public, lacrimand si anuntand o decizie dramatica.
Prin care primul se va lansa in campionatul intern pentru ocuparea functiei de prim-ministru, iar cel de-al doilea, "draga Stolo", va tinti fotoliul de la Cotroceni. Cat de plauzibil este acest scenariu? Si care ar putea fi consecintele implementarii lui?
Este adevArat ca Traian Basescu a suferit grele infrangeri atat pe frontul intern, cat si pe frontul extern. Obiectivele sale declarate, transformate candva in angajamente electorale, nu au fost indeplinite. Dar mai grav este ca el a fost infrant si in ceea ce priveste obiectivele pe care nu le-a declarat. Cele circumscrise realizarii unei autocratii, prin obtinerea unei puteri politice cvasi-absolute. Intarita printr-un prestigiu extern conferit adevaratilor jucatori ai lumii. Ei bine, el a ramas corijent la toate aceste teste. Si este amenintat cu repetentia. Ceea ce nu inseamna insa ca trebuie subestimate in vreun fel aptitudinile sale deosebite in materie de instinct si abilitate politica. Dispunand de asemenea calitati, inevitabil, Basescu, desi pare a nu mai avea mult timp pana cand va fi numarat la podea, pastreaza cateva arme redutabile pe care este decis sa le foloseasca la momentul oportun.
De ce oare ar putea fi aplicat scenariul rasturnat "draga Stolo"? In 2004, cei doi lideri erau pe val. Veneau din opozitie si se aflau in fruntea unei coalitii de partide numita Alianta DA, in conditiile in care o parte semnificativa a populatiei dorea o alternativa. Dar, lipsit cu desavarsire de carisma si de calitati intrinseci unui lider veritabil de anvergura, Theodor Stolojan, nominalizat pentru functia prezidentiala in tandemul de atunci, avea sanse mici de a castiga in lupta cu Adrian Nastase. Cu instinctul sau politic deosebit, Traian Basescu a anticipat o catastrofa si a gasit o solutie de ultim moment pentru evitarea ei. Sa candideze el insusi pentru Cotroceni. Dar motivul invocat - afectarea grava a sanatatii lui Stolojan - nu mai permitea instalarea acestuia ca prim-ministru, in urma fortarii Constitutiei. Astfel incat, de voie, de nevoie, "draga Stolo" a ramas pe tusa. Tot ceea ce a mai putut face, ulterior, a facut. Incercand sa submineze PNL, atacandu-i unitatea. Acum, Traian Basescu se plaseaza, intr-un fel, in situatia din 2004 a lui Stolojan.
Sansele sale de a castiga prezidentialele sunt mici, chiar si in ipoteza in care, conform unui alt scenariu vehiculat la Cotroceni, el ar forta o cursa anticipata pentru sefia statului. Simultana cu parlamentarele. Pe de alta parte, lovindu-se de prevederile Constitutiei si de opozitia inversunata a adversarilor sai, Traian Basescu a invatat o lectie importanta. Si anume ca adevaratul meci politic se joaca nu la Cotroceni, ci la Palatul Victoria. In pozitia din fruntea administratiei publice. De ce nu si-ar dori Executivul? Si cum cel mai bine plasat lider PD-L este Stolojan, de ce nu ar incerca acesta cursa prezidentiala ratata in 2004? Tandemul inversat ar putea inregistra o victorie si dintr-o alta perspectiva. Sa ne gandim ca, daca Traian Basescu va candida in 2009 pentru prezidentiale sub un guvern al adversarilor sai politici, sansele unei victorii sunt extrem de mici. In acelasi timp, in 2008, sansele PD-L de a obtine victoria in alegeri si de a ajunge la guvernare sunt si ele extrem de mici, in conditiile in care niciunul dintre candidatii de premier ai acestui partid nu este suficient de credibil. Daca, insa, Traian Basescu ar demisiona din functia de presedinte, declansand anticipatele pentru Cotroceni, PD-L l-ar nominaliza candidat oficial pe Stolojan, iar actualul sef al statului ar reveni in fruntea partidului, anuntand ca intentioneaza sa devina prim-ministru, raportul de forte s-ar putea inversa.
 Afisari: 2012  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Se preumblau p'acilea unii care ...    de gili
SRS   de cosor ion
Din Mass Media: PD-L si PRM au semnat un protocol de colaborare, cine se aseamana se aduna, n-asa??!   de Ho Ciu Tzi
Eu cred ca Stolo este lovitura secreta .   de sorge
Esti soeriat rau mai,nea Stanescu.   de Florescu Serban
Se pune de o noua aleanta ...   de gili
Bre nea Sorine !   de alwis46
Nu mai ai inspiratie Stanescule?   de jeu
LOOOL!   de Solitude
Stolojan este un mort politic, tinut la fereastra.   de Socrate
scepticul   de scepticul
Draga Stolo    de georgems
Nu-l vad pe Stolojan presedinte   de octaaa
Nu se poate ! Nu se face ! ... Nu se face ca ii este frica , al dracului de frica ...   de gili
Ar fi o aberatie   de Nabuccodonosor al Doilea
Recada poate fi   de S.Stefan
Recada poate fi   de S.Stefan
A r h i v a
  S-a fasait    2008-08-29
  Un fluture pe lampa    2008-08-23
  Misiune riscanta. Dar chiar imposibila?    2008-08-22
  Kovesi, la reciclare    2008-08-18
  Codruta Kovesi a incalcat legea    2008-08-15
 Top afisari / comentarii 
 Premier caut rege (2428 afisari)
 Draga Stolo (2012 afisari)
 SRI sta cu ochii pe granita de Est (1956 afisari)
 Serpi am avut, serpi avem inca (1602 afisari)
 Polul Nord a devenit o insula (1567 afisari)
 O romanca bate la portile Palatului Sexului, invitata de taticul Playboy (3446 afisari)
 Romania si romanii, tinta unui atac informational de amploare pe forumurile presei online (2938 afisari)
  Rasturnare de situatie in scenariul din casa groazei: Milionarul britanic crezut mort, filmat in timp ce parasea casa in flacari, cu o arma in mana  (2788 afisari)
 Presa poloneza: Rusii au bombardat cu precizie chirurgicala conducta Baku-Supsa (2427 afisari)
 Corabiile-minune ce albesc norii vor salva lumea de incalzirea globala (2012 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11314 sec.