Ziua Logo
  Nr. 4319 de luni, 25 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Intr-un rar interviu, fostul revolutionar al anului 1989 vorbeste in exclusivitate pentru ZIUA despre metafizica si "licuricii" Marii Negre
Gelu Voican vede spargerea Ucrainei
-- Un scenariu sumbru la granitele Romaniei: fostul "Che Guevarra" al Revolutiei din '89 denunta planurile rusilor la Marea Neagra
Gelu Voican Voiculescu, fost urmarit de Securitate, fost revolutionar, din fire, fost prim comandant al Departamentului Securitatii Statului dupa 22 decembrie 1989, fost cioclu al cuplului Ceausescu, fost viceprim-ministru in primul guvern post-decembrist, considerat un om al penumbrei, iese la lumina intr-un rar interviu, acordat insa nu pe teme istorice ci pe teme actuale, de politica externa, pentru ca Gelu Voican beneficiaza si de experienta sa de fost ambasador al Romaniei intr-o zona delicata a lumii, in spatiul arab.
In ultima vreme va complaceti intr-o penumbra suspecta domnule Gelu Voican Voiculescu. Desi ma intereseaza foarte mult trecutul dvs as vrea sa va propun o discutie pe teme de actualitate, de politica externa, de care stiu ca sunteti preocupat. Cred ca este important ca tabloul desfasurarilor din jurul Marii Negre sa fie completat cu toate detaliile posibile. Din acest punct de plecare deci, cum comentati razboiul declarat de Rusia, Georgiei sau, dupa altii, de Georgia, Rusiei?
Fara sa am privilegiul de a ma numara printre "analisti", dar nici printre "urechisti", totul imi aparea previzibil deja de asta primavara, dupa intalnirea la varf, de la Bucuresti. Asitasem atunci la un recital de magnificienta politica oferit cu rara virtuozitate de Putin. O demonstratie de prestanta quasi-imperiala, orchestrata de presedintele tuturor Rusiilor, intr-un stil de o eleganta inconfundabila, toti ceilalti lideri fiind pusi la adevarul lor loc, care li se cuvine in arena internationala. Lumea monopolara isi incetase existenta de facto, pentru oricine avea ochii deschisi. Acum, se poate vedea ca dupa t�te-�-t�te-ul petrecut la Soci, intre cei doi mari, totul a ramas ca-n tren...
Dupa esecul acordarii MAP-ului pentru Ucraina si Georgia, consumat la Bucuresti, era limpede ca Rusia va reactiona in legatura cu aceste doua tari. Paradoxal, dar si amuzant, este faptul ca liderii proamericani din ambele tari, se comporta ca si cum ar fi in solda rusilor, oferindu-i Rusiei, exact pretextele si provocarile de care are nevoie... Poate ca sfatuitorii americani, pe care cei doi aventurieri iresponsabili ii asculta orbeste, fac jocul rusilor.
In orice caz, gestul presedintelui Georgiei de a declara razboi Rusiei, dovedeste ce inseamna imaturitatea unui conducator. Acum, - dupa ce s-a dat in spectacol ca ultimul fricos, lipsit de cea mai elementara barbatie - isi roade cravata... Sa vedem ce va urma si cu Ucraina.
Poate era prea stresat... In fine, inainte de a ne delecta cu sfarsitul Ucrainei cum credeti ca se va termina totusi povestea in Georgia?
Intr-o perfecta logica a unui conflict intre beligeranti disproportionati ca putere, s-ar putea ca Rusia, tot retragandu-se, sa mai faca niste ocoluri, in care intamplator sa captureze intreaga armata georgiana. Evident, n-ar fi umanitar s-o extermine, dar dupa ce-i distruge bazele, instalatiile etc. si dupa ce-i va retine tot armamentul din dotare, ar putea sa le dea drumul prizonierilor in pielea goala...
Oricum, nimeni n-ar misca un deget. "Mourir pour Tiflis" nu va fi cantecul soldatilor europeni in vara asta - si nici al mariners-silor americani, care vor pregeta sa desanteze la Pontul Euxin, pe urmele Argonautilor....
Vorbiti cu o lejeritate cam cinica...
Bonaparte spunea ca moralitatea e de partea artileriei grele...
Lasand sarcasmul de-o parte, singura iesire ar fi retragerea inteleapta a actualului presedinte legal ales si inlocuirea sa cu un partener credibil in negocierile cu Rusia, in care vor trebui facute anumite concesii, chiar daca dureroase. Abhazia si Osetia de sud vor fi probabil delestate, cat despre intrarea in NATO, la Pastele cailor...
In privinta respectului integritatii teritoriale, va intreb eu: cea a Serbiei nu trebuia respectata? Mai ales, ca pentru sarbi, Kosovo si Metohia erau provinciile lor de bastina.
SUA au nesocotit fara rusine legalitatea internationala, in numele primatului fortei. Va amintiti de bombardamentul umanitar al Belgradului in noaptea invierii de Pasti? Precedentul Kosovo-ului nu mai poate fi ocolit.. si altii se pot prevala de dreptul fortei. De ce acum, se clameaza ipocrit respectul integritatii Georgiei? Numai SUA pot abuza discretionar? De altfel, dosarul caucazian e mult mai complicat. Georgienii ca atare sunt patru populatii inrudite: lazi, migreli (Beria...), svani (prima nevasta a lui Stalin, Caterina Svanidze...) si gruzi, ultimii fiind cei mai numerosi. Abhazii si osetii se considera neamuri diferite. Mai exista si Adjaria care are veleitai autonomiste. O data cu precedentul Kosovo, cutia pandorei a fost deschisa...
Aici va dau dreptate. Dar in Ucraina? Credeti ca s-ar putea rupe in curand in bucati acest stat, oarecum artificial?
Va dati seama ca Rusia nu va astepta decembrie 2008, respectiv, acordarea map-ului. Lucrurile sunt insa mai la indemana, pentru ca cca. 70% din populatie este ortodoxa si filorusa. Probabil, Ucraina se va scinda, aparand noi unitati statale. Cea vestica, mai mica, avand o populatie majoritar greco-catolica si prooccidentala, va fi lasata sa intre in NATO. De altfel, un bun cal troian...
Cum apreciati initiativa circuitului prezidential?
Gesticulatie ieftina de jucator cacealmist. Dupa interventia lui Sarkozy, a doamnei Rice si Angelei Merkel, a poza in mandatarul surpriza al marilor organisme mondiale este perfect ridicul. Tot acest periplu pontic, numit bombastic de catre unii comentatori, un veritabil tur de forta, se va vedea ca a fost complet inutil, pana la urma. Presedintele a fost inspirat ca nu s-a repezit imediat, alaturi de cei trei lideri baltic si de cel ucrainian, sa-l consoleze vajnicul razboinic de la Tbilisi. Acum, incercand sa dreaga busuiocul, si-a spulberat infimul capital politic pe care-l dobandise prin nerecunosterea independentei Kosovo-ului. Decat sa se angajeze pe pozitii ostile Rusiei, ar anticipa mai bine se va petrece cu Ucraiana.
Eu sunt de alta parere dar asta nu inseamna ca nu o iau in consideratie si pe cea a dvs. Pe ce credeti ca ar putea sconta Romania, conform viziunii dvs?
Din pacate, presedintele Romaniei nu e preocupat de interese reale tarii, ci mai degraba, de persistenta intr-o paguboasa obedienta fata de Uniunea Sovietica Ailalta... Orbit de americanolatrie, nu poate iesi din conditia ancilara de pion al "Marelui Licurici".
In situatia unei iminente scindari a Ucrainei, vom asista la o inevitabila revizuire a frontierelor. Dupa ce Rusia isi va recupera Crimeea, cedata conjunctural de Hrusciov in 1954, ea va fi interesata vital sa-i revina Transnistria, chiar asa enclavata (cum e si teritoriul din jurul orasului natal al lui Kant) deoarece acolo se afla giganticile depozite subterane al Armatei a XIV-a, azi redusa la o mana de oameni, dar putand ajunge oricand, la 500.000, in cateva ore, printr-un pod aerian. In schimb, va putea restitui Moldovei - tot de la fosta Ucraina - Buceagul (fostele judete Kahul, Bolgrad, Ismail).
In acest context, Romaniei i-ar putea reveni Herta si Bucovina de nord, Rusia fiind interesata ca viitoarea Ucraina occidentala, Galitia sau Rutenia, cum se va numi, cu capitala probabil, la Liov (Lvov, Lemberg), sa fie cat mai debilitata.
Desigur, ceea ce spun e doar speculatie de fictiune politica, dar daca vreti putem merge si mai departe, conjecturand si o posibila unire cu Basarabia intregita, Voronin devenind, printr-o modificare a Constitutiei, vicepresedintele Romaniei. Sau ca sa deliram total, Romania ar putea redeveni monarhie, sub sceptrul actualului print Paul (il vom incorona Pavel I...) al Romaniei, a carei mama era printesa de Nagavitin, precum actual general Nagavitin, seful statului major al Armatei ruse... Ar fi o prezenta decorativa inofensiva si oricum, e singurul vlastar de parte barbateasca, descendent legitim din Carol al II-lea, dupa cum o arata incontestabila asemanare la chip.
Speculatii interesante. Dar, totusi, dupa dvs, ce ar trebui sa ofere Romania, in schimb?
De exemplu, ceva care pana acuma, presedintele nostru a refuzat, ascultand servil de americani: sa ingaduie Rusiei, ca marele gazoduct South-Stream sa treaca de-a lungul litoralului nostru, pe platfoma continentala a Marii Negre (schelf-ul), pentru a urma apoi, traseul terestru prin Bulgaria spre consumaorii europeni. Desigur, cu abilitate, s-ar putea renegocia traectul prin tara noastra. A propos, remarcati pozitia Bulgariei, tara cu o apartenenta similara noua? Observati diferenta de atitudine? Vedeti ca se poate dovedi intelepciune si demnitate?... La asta, se va adauga si gazoductul nordic prin Marea Baltica, satisfacandu-se astfel, tot necesarul Europei.
Si proiectul american Nabucco?
S-a nascut mort... Nici n-ar mai fi avut ce sa transporte. Gazele din Kazahstan si din Uzbekistan au fost contractate de rusi. Iar Turkmenistanul livreaza oricum intreaga saproductie de gaze Rusiei.
Neplacut... Dar Iranului, credeti ca o sa urmeze la rand?
Posibil. Depinde totusi de multe imponderabile. Oricum, SUA ar putea profita de interventia Rusiei, pentru a o justifica pe a lor, desi contextele geopolitice sunt complet diferite, iar Bush e un presedinte sortant, gravat deja esecurile din Afganistan si din Irak. Inainte de cel de al doilea raboi mondial, Persia era terenul de predilectie al rivalitatii anglo-ruse.
Persia a fost candva...
Nu e chiar asa: Iranul e o denumire recenta, introdusa de batranul sah Pahlavi, in 1935, ca sa faca cu ochiul nazistilor (Iran egal tara Arienilor...) Englezii l-au si inlocuit prompt, cinci ani mai tarziu, cu fiul sau Reza... Azi, Rusiei nu-i poate fi indiferenta soarta Iranului.
Dar nu luati in calcul scutul antiracheta amplasat impotriva unei agresiuni islamiste iraniene?
Acest celebru scut antiracheta, in ciuda asigurarilor ipocrite, este o initiativa clar ostila Moscovei. Eu as recomanda de pe acuma, locuitorilor din apropierea acestor viitoare instalatii din Cehia si din Polonia, sa se mute la timp, deoarece atunci cand vor fi gata montate, rusii le vor bombarda preventiv, fara nici un preaviz. Vae victis!
A consemnat Victor RONCEA 
 Afisari: 8830  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 67 Afiseaza toate comentariile  
D-l Roncea ,cind mergetzi cu Gelu V- V -la mormintul N&E Ceau..sa aprideti citeva luminari ?   de jan dinu
Of Doamne !   de Roxana
La urma urmei, nu scenariul asta cu Ucraina ar putea fi propus chiar de UE si NATO   de acta_derbedeica
Putzini forumisti au opinii pertinente!   de Elena-Elly
Poate-o avea dreptate, dar trebuie sa raspandim cuvintele profetilor trimisi de Dumnezeu   de JMJ
Manipularea - amestec de realitate si fictiune dirijata   de Dan Culcer
Cu Putin nu merge cacialmaua ......manevre cu nume pompoase pt descurajare   de Rhodos
Ne vor da Rushii gaze gratis !........ca shi in trecut ....   de Rhodos
Cui bono?   de Tudor190
Acest Gelu .......   de mirceamihai
Batalia de la Kursk   de Nicu Pruna
Uite la ce te ajuta memoria !   de alwis46
Fara gluma, rog Ziua sa ma excluda din forumul Ziua in care dicteaza si batjocoresc, non stop evreii   de Ho Ciu Tzi
iN GHENUNCHI MA INTORC LA TINE....DACA VETI BATE LA USA INTR-UN TIRZIU VI SE VA DESCHIDE...   de Rhodos
dL gELU O MICA PAUZA VA RUGAM   de Rollo
Ezotericul GVV   de matemca
Cred ca GVV are dreptate, din pacate.   de Socrate
Dle Buratino   de Evreu-rus
Si tot pentru dl. Dan Culcer    de Changeman
O minte clara ! Dl Dan Culcer   de Changeman
Hai sa-i zicem pe nume: BULSHIT KAGHEBIST   de cercetas
   de Dan Culcer
   de Dan Culcer
voican, Ukraina, usa si RUSIA   de linaura
Acest Voican ce a pendulat intre abis si clitoris   de Hadrian Gaunescu
Change...   de Klaus Steinberg
Cand si cu ce a gresit Basescu fatza de americani ???   de Klaus Steinberg
" Intr-un rar interviu..."   de Changeman
Nu GVV e obiectul discutiei...   de Klaus Steinberg
.   de cornel.
Voicane, ca turnator la securitate, numele tau cospirativ era "desidentul"?   de Elena-Elly
Un DA hotarat pentru a deveni colonie ruseasca !   de alwis46
Vorbe fara greutate !   de sorge
sovieticul asta s'ar fi delectat si cu dezmembrarea romaniei daca ar fi fost intrebat!!   de silviana
Nu stiu daca Basescu a gandit cand a zis "Marea Neagra lac rusesc"...   de Romeo2004
Centura cu explozibil   de Greywolf
Ce scriam ieri - s-ar putea adeverimaine?   de Greywolf
Rsii vor sa sparga Ucraina ?   de alwis46
Jignirea cititorilor   de parang
macelarul ceausestilor asta cu metafizica si clitorisu   de costicaa
Nene Klaus   de Darth Vader
lui Victor Roncea   de Brutus
Briliant, intelligent, conu’ Griguta este singurul   de Victor Iosif
mai nea gelule ...!!!!   de brancoveanu
Gelu V Voiculescu   de FB
Oare?   de Atanasie Popescu
Gunoiul asta......   de Christiaan
Rushii o sa sparga orice ca sa-shi aduca rushii acasa ca-i napadesc islamicii   de Mos Grigore
Rusii probabil a spus amerlocilor: o sa iesim din Georgia ...   de Pinkie
Analiza de sofer de taxi ...   de Pinkie
Interesant.......   de Alcor
de unde-l scoaserati pe asta?   de buratino
Urraaa! Rusia a ne va face cadou tot ce vrem noi!   de Parsivu
Mda..Clanul Voiculestilor...In engleza - ce vrea el, se numeste "wishfull thinking..."    de Omul cu Picioare foarte Paroase
acest toiag al canaliei Iliescu   de Radu Dragan
................... !   de Klaus Steinberg
Omu rusilor   de cercetas
Dar daca....   de Klaus Steinberg
Un alt scenariu si mai probabil   de Evreu-rus
Vulpoi KGB-ist   de marin2
G V V ul intrat pe linie moarta ...   de Kermit
Voican Voiculescu beneficiarul loviturii de stat a KGB   de Paul din Ohio
Totul a fost planificat de catre USA +UE   de Klaus Steinberg
Strategul Gelu ambasadorul si ascultatorul Victor consemnatorul   de Ion Caramache
Expirat baiatu', expirat...   de GeorgeM
spre dl.Gelu Voican   de Ciprian2008
Mici , foarte mici sanse pentru a se realiza aceste preziceri   de Klaus Steinberg
A r h i v a
  Testul Musca    9 comentarii
  Milut si Sarbu - noii presedinti ai PNTCD    14 comentarii
  Pasajul Basarab la Pastele Cailor    7 comentarii
  Bob Marley are statuie in Banatul sarbesc    1 comentariu
  Ciobanii violatori din Italia    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Gelu Voican vede spargerea Ucrainei (8830 afisari)
 De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu? (3465 afisari)
 Pasajul Basarab la Pastele Cailor (1984 afisari)
 Bolcas si Mihaescu refuzati de PC (1817 afisari)
 Ciobanii violatori din Italia (1623 afisari)
 Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra  (4369 afisari)
 Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent" (3738 afisari)
 Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic (2976 afisari)
 Fratele lui Barack Obama traieste intr-o saracie lucie, in suburbiile capitalei Kenyei (2512 afisari)
 Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani (1711 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01899 sec.