Ziua Logo
  Nr. 4319 de luni, 25 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ziua Nationala, de vara sau de iarna?
Valentin Hossu-LONGIN 
Ce simbol, ce jalon, ce reprezentare? O zi nationala, ca s-o guste tot boborul, cu mici si bere la iarba verde si fara zdroncanit de tancuri prin oras, e sa fie-n plina vara, mai ales dupa treieratul graului de pe campiile noastre manoase, ca tot avem o sarbatoare cu fecioare impodobindu-si capul cu coronite din spice; ar fi, spre o adica, la inceputul verii, de 1 mai, sau 9 mai, sau chiar 10 mai, sau de Sanziene, dar mai curand la 15 august, de Santa Maria Mare, daca chiar nu o vrem pe 23 august! In orice caz, nu 1 Decembrie, cand in loc sa ne bucuram, traim zgribuliti, cu picioarele in zloata rece, asistand fara vlaga la defilarea unei armate si ea neputincioasa la caderea iernii!
Cam asa a decurs discursul colegei Corina Dragotescu, ziarista la un post privat de televiziune, intr-o asa-zisa confruntare cu senatorul PSD Adrian Paunescu, in ziua de 23 august 2008. Emisiunea avea ca subiect aniversarea acelei "sarbatori nationale" in anii comunismului: fast ceausist, multimi pe stadioane, portretele celor doi - unul "titan al Carpatilor", cealalta "muma a natiunii" - lozinci despre infaptuiri senzationale si un viitor luminos. Ca a fost bine, ca a fost rau, pentru tinerii elevi, muncitori si studenti adusi din vacante si concedii cu vreo luna inainte de marea sarbatoare, nu conta. Important era doar faptul ca populatia se putea retrage festiv in mahala sau pe izlaz. Cat despre Actul in sine, de la 23 august 1944, distinsa colega, a reiterat ideea conform careia Regele Mihai si reprezentantii partidelor traditionale au savarsit o condamnabila tradare fata de vechiul aliat Germania (uitandu-i, voit sau in necunostinta de cauza, pe horthystii care ne ocupasera o treime din Ardeal) ...
Cu asemenea argumente l-a interzis chiar si pe unul dintre "trubadurii vremilor noi", care de abia a apucat sa spuna ca prin intoarcerea armelor si deschiderea noului front antinazist, alaturi de armatele Aliate (la 23 august 1944 acestea eliberau Parisul), razboiul a fost scurtat cu vreo sase luni, Regele Mihai primind ulterior cele mai inalte distinctii din partea americanilor si a sovieticilor. Mai mult, poetul cu pricina, vrand sa aduca discutia pe fagasul simbolului Zilei Nationale, a aratat la televizor paginile din "Flacara" anilor '80, prin care pleda pentru 1 Decembrie, cand, in 1918 s-a reintregit Romania, s-a facut dreptate unei natiuni impartite cu sabia, realizandu-se "pohta" lui Mihai Viteazu, impotriva tuturor dusmanilor.
Atat i-a trebuit Corinei! Iar natiune, iar armata, iar romani de pretutindeni? Daca-i asa, ne intoarcem la Traian, imparatul, si la Decebal, regele, care s-au razboit ei ce s-au razboit, pana cand, intr-o vara, primul a iesit invingator si deci putem socoti jalonul nasterii acestui popor intr-una din zilele luminoase si calduroase ale oricarei dintre lunile estivale.
Asta ma duce cu gandul la initiativa lui Ceausescu, de a sarbatori 2050 de ani de la infiintarea statului dacic al lui Burebista, cand istoricii nici macar nu cazusera de acord cand si in ce imprejurari s-a urcat pe "tron". Sa fi fost, parca, intr-o vara?
P.S. Cum sa ne mai mire asemenea asertiuni cand, in actualele manuale de istorie, se vorbeste mai putin despre marii nostri domnitori, decat despre o alta cunoscuta realizatoare de televiziune? Ar trebui sa se tina cont si de faptul ca, la mici, frigarui si bere, romanii fug din marile orase in mai toate zilele de canicula. Sa le decretam pe toate zile nationale!
 Afisari: 469  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Cateva observatii.   de alwis46
Nici vara nici iarna   de georgems
Pe cai mari   de Camelian Propinatiu
Domnu Longines.. esti mai mult Swatch de 2 lei...23 August isi are semnificatia lui ISTORICA - chiar   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Cand va organiza Romania Jocurile Olimpice?    6 comentarii
  Litoral de stele verzi    2 comentarii
  S.O.S. istro-romanii!    2008-07-19
  "Echilibrul torinez"    2008-07-11
  Isus intre... fundamentalisti    2008-07-08
  Nu distrugeti amfora!    2008-07-04
  "Saga parapetului"    2008-05-24
 Top afisari / comentarii 
 Gelu Voican vede spargerea Ucrainei (8830 afisari)
 De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu? (3465 afisari)
 Pasajul Basarab la Pastele Cailor (1984 afisari)
 Bolcas si Mihaescu refuzati de PC (1817 afisari)
 Ciobanii violatori din Italia (1623 afisari)
 Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra  (4369 afisari)
 Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent" (3738 afisari)
 Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic (2976 afisari)
 Fratele lui Barack Obama traieste intr-o saracie lucie, in suburbiile capitalei Kenyei (2512 afisari)
 Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani (1711 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10744 sec.