Ziua Logo
  Nr. 4319 de luni, 25 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu?
Cristian UNTEANU 
Tonomatele prezidentiale au gresit din nou, incercand sa pupe cat mai rapid varful papucilor sultanului, punandu-l pe seful statului in situatia penibila de a explica cum nu l-a trimis nimeni in vizita-surpriza in statele din jurul Marii Negre. A trebuit sa spuna, fapt unicat in analele diplomatiilor europene, ca nu a avut nici un mandat, nici din partea NATO, nici a UE, nici a americanilor, ci s-a dus, asa cum era firesc si normal, in numele intereselor Romaniei.
Presedintele le-a propus statelor din zona o expertiza ro�maneasca de negocieri, intr-un moment in care reactia - intr-adevar lenta si nedecisa - a organismelor europene trebuia compensata prin ideea, niciodata formulata cu claritate in capitalele occidentale, a unor negocieri directe intre statele aflate in conflict.
Pe de alta parte, supozitiile penibile facute de aplaudacii pre�zidentiali au mai reusit sa ridice o intrebare extrem de delicata si care acopera un adevar stanjenitor: de ce oare nu ne da nimeni nici un fel de mandat si nu ne cheama sa fim parte in echipele de negociatori ai unor conflicte, mai ales atunci cand interesele Romaniei se impletesc strans cu cele ale NATO si UE, ca ultima tara la fruntariile celor doua aliante politice si militare? Aceasta este foarte trista realitate: in cazul crizei georgiene nici macar nu ni s-a cerut avizul, daramite sa fim invitati sa luam parte la vreuna din multiplele misiuni politice trimise de urgenta in zona. Am fi avut dreptul?
Moral, desigur ca da. Dar si politic, daca am fi stiut sa profitam macar de una dintre multiplele parghii institutionale pe care le aveam la dispozitie. Intr-un alt editorial, am vorbit despre multitudinea de forumuri si organizatii la Marea Neagra unde noi am fost cu sampania si fursecurile si de care nici macar nu s-a mai amintit vreodata in aceste saptamani. Am mai fi avut o solutie: Presedintele Parlamentului European a trimis in zona o misiune de ancheta condusa de Presedinta Delegatiei pentru relatia cu tarile din Caucazul de Sud. Organism din care face parte si Marian-Jean Marinescu, vice-presedinte al grupului PPE.
N-a mers acolo, asa ca am pierdut ocazia sa ne facem cunoscuta macar prezenta, daca de vorbit tot nu stim.
Misiunea de ancheta a produs rezultate, date publicitatii cu ocazia sesiunii de urgenta a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, ocazie cu care ai nostri europarlamentari ar fi putut sa vor�beasca despre initiativa prezidentiala romaneasca. Europarlamentarii Roberta Anastase si Marian Zlotea n-au luat cuvantul, preferand o jos�nica dezinformare catre presa romaneasca, iar ceilalti colegi de-ai lor membri sau supleanti ai comisiilor aflate in sesiune de urgenta, au lipsit pur si simplu (Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu, Marian Jean Marinescu, Cristian Busoi, Rovana Plumb). Nu stiu daca miscarea a fost facuta pentru decredibilizarea misiunii auto-asumate de Traian Basescu. Este foarte posibil. Poate au facut-o doar din obisnuita prostie si incompetenta, in speranta ca nimeni nu va baga de seama.
Numai ca, iata, fiindca nimeni de la noi nu vorbeste despre ce facem, atunci cum putem spera ca forurile internationale sa ne ia in seama? Jocurile acestea nu se fac post-factum, iesind in presa cu comunicate si analize pe care nu le citeste nimeni si sunt date la arhivat, fie si numai pentru ca fluiditatea situatiei din teren cere masuri si luari de atitudine in timp real.
Nu stim sa ne valorificam atuurile atunci cand o asemenea miscare este in constructie, un exemplu fiind OSCE unde, daca va mai aduceti aminte, spuneam ca avem o pozitie de exceptie. Pai, daca ar fi fost asa, cel putin cativa observatori militari romani ar fi fost solicitati sa faca parte din primul contingent de 20 de oameni trimis saptamana trecuta in zona, insotiti de A. Stubb, presedintele in exercitiu al organizatiei... in schimb, plangem amar, de forma, ca Romania nu face parte din grupul de negociatori pentru Transnistria, inaltul Reprezentant al UE fiind din Ungaria, tara cu mari interese la Marea Neagra...
 Afisari: 3465  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Coane, le zici tot mai bine. Te-ai certat cu aipacii? :-)   de NormanFinkel5
De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu?   de georgems
caldura mare mon cher!   de black caviar votca
Miscarea a fost facuta pt decredibilizarea lui Basescu !   de sorge
conteaza doar 3-4 tari, restul sunt umplutura in politica   de andreifodor
66%   de Greywolf
Pai de ce sa-l asculte ?   de alwis46
Il asculta madame Udrea   de FB
Pai, daca vezi cine sunt europarlamentarii nostri..   de Agentura
Io nu ma mir ca s-a dus unde s-a dus din proprie initiativa ...   de cotrofelnitza
sorry, voiam sa zic euro-sparlamentari   de unIonoarecare
Pai cu asemenea europalamentari...   de unIonoarecare
Sa-ntors griar !!!   de Liviu2002j
jargonul lui Unteanu   de Radu Dragan
A r h i v a
  Revenim la strategia "echilibrului terorii"?    2008-08-19
  Diplomatia romaneasca, in vacanta cu capul in nisip    2008-08-14
  Testamentul lui Petru cel Mare. Varianta 2008    2008-08-12
  Cine are grija de sinistrati?    2008-08-05
  Tara membra in UE si NATO. De ce?    2008-08-01
 Top afisari / comentarii 
 Gelu Voican vede spargerea Ucrainei (8830 afisari)
 De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu? (3465 afisari)
 Pasajul Basarab la Pastele Cailor (1984 afisari)
 Bolcas si Mihaescu refuzati de PC (1817 afisari)
 Ciobanii violatori din Italia (1623 afisari)
 Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra  (4369 afisari)
 Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent" (3738 afisari)
 Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic (2976 afisari)
 Fratele lui Barack Obama traieste intr-o saracie lucie, in suburbiile capitalei Kenyei (2512 afisari)
 Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani (1711 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09836 sec.