Ziua Logo
  Nr. 4319 de luni, 25 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cand va organiza Romania Jocurile Olimpice?
Dan PAVEL 
La incheierea celui mai grandios spectacol din lume, Romania se afla in fata celui mai slab bilant din ultimele decenii. Cele cateva succese ale sportivilor romani (de fapt, ale sportivelor noastre) au fost magnifice, insa insuccesele sunt prea numeroase si nu merita trecute cu vederea.
Pentru ca sportul a devenit o miza imensa in politica internationala. Daca nu ar fi fost astfel, chinezii nu ar fi facut atatea eforturi ca sa demonstreze ca au devenit cea mai puternica natiune a lumii. Ambitia lor de a-i intrece pe americani a distorsionat partial bilantul global, mergand pana la trucuri ingenioase, cum a fost cel cu varsta gimnastelor. Iar americanii au obtinut prea multe medalii de argint si de bronz pentru ca discrepanta sa nu bata la ochi. Federatiile internationale si comitetul olimpic international vor face (ceva) lumina. Dupa ce vor pleca din China. In cea mai mare parte insa chinezii au obtinut rezultate remarcabile. Si nu le obtineau daca sportul nu devenea prioritate politica. Ei au demonstrat lumii ca daca isi propun sa realizeze o performanta reusesc.
Dezbaterile privind politicile sportului din tarile lumii libere, din cele totalitare sau autoritare, din tarile bogate ori sarace, sunt pasionante, dar nu valoreaza nimic daca nu conduc catre rezultate mai bune. Daca nu ar exista izolat profesionisti ai sportului, manageri eficienti si ceva sponsori, in Romania sportul ar fi un dezastru general. Sportul a fost lasat de izbeliste, desi exista un potential practic nelimitat. Insuccesele romanesti de la actualele jocuri olimpice, dar mai ales absenta romanilor din cele mai multe probe olimpice scot in evidenta falimentul politicilor guvernamentale, locale, precum si limitele initiativei private din sportul autohton. Sigur, daca ne uitam la insuccele natiunilor imense (precum India) ori la rezultatele modeste ale altor natiuni, mult mai prospere si cu rezerve demografice incomparabile (lista este lunga), ar trebui sa fim multumiti. Romanii nu sunt insa multumiti. S-au obisnuit sa avem castigatori la multe probe olimpice. Si le place teribil sa-si auda imnul national, in timp ce se ridica tricolorul, iar aceasta a fost valabil atat pentru perioada comunista, cand aveam alt imn si alt tricolor, cat si in cea postcomunista. Comunistii chiar au manipulat astfel patriotismul naivilor, ca sa ma exprim eufemistic.
Importanta jocurilor olimpice vine si din faptul ca ne arata cat de saracacios este pana la urma fotbalul fata de alte sporturi, ba chiar cat de modeste sunt calitatile fotbalistilor fata de ale altor sportivi. Cu toate acestea, aroganta fotbalistilor este incomensurabila, fiind hranita de interesul maladiv al unui anumit tip de public si al unui anumit tip de presa. Desi fotbalul ramane un sport frumos si merita atentie, romanii au numai de pierdut din pricina faptului ca sporturi cel putin la fel de frumoase si spectaculoase nu se bucura de atentie. Rezultatele din ultima jumatate de secol ne arata cat de insignifiante sunt rezultatele obtinute de nationalele noastre de fotbal fata de cele obtinute de sportivii romani din alte dis�cipline, care au realizat dominatia europeana si mondiala (gim�nastica, handbal, tenis, atletism, caiac-canoe, box, lupte, judo s.a.m.d.). Monomania fotbalistica este o piedica pentru dezvoltarea armonioasa a unei natiuni.
In pregatirea Jocurilor Olimpice de la Londra, britanicii au pus de cativa ani bazele programului special de practicare a tuturor disciplinelor olimpice. Deja programul isi arata roadele, pentru ca la Beijing Marea Britanie s-a situat pe locul IV. Chiar daca nimeni nu poate deocamdata sa raspunda la intrebarea "cand va organiza Romania Jocurile Olimpice la Bucuresti?" (sau in alta localitate), ar trebui sa urmam exemplul chinezilor si al britanicilor. Sa punem in practica un program complex pentru practicarea de catre tinerii din tara noastra a tuturor disciplinelor olimpice. Toti vom avea cate ceva de castigat.
 Afisari: 794  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
De ce nu ?   de Nicu Pruna
Pai sa zicem ca...   de alwis46
Raspuns la intrebare -La Pasti   de georgems
Exdcelent....   de Ion Caramache
Descrierea se potriveste de minune invatamantului romanesc !   de Liviu2002j
Frumos articol   de FB
A r h i v a
  Ziua Nationala, de vara sau de iarna?    4 comentarii
  Litoral de stele verzi    2 comentarii
  Moartea partidelor mici    2008-08-18
  Scandalul amprentarii in Europa    2008-07-21
  Pentru PSD, istoria nu se repeta    2008-07-14
  Protectia coruptilor in democratie    2008-06-23
  "Locomotiva" Basescu trebuie sa intre-n revizie    2008-06-09
 Top afisari / comentarii 
 Gelu Voican vede spargerea Ucrainei (8830 afisari)
 De ce nu-l asculta nimeni pe Traian Basescu? (3465 afisari)
 Pasajul Basarab la Pastele Cailor (1984 afisari)
 Bolcas si Mihaescu refuzati de PC (1817 afisari)
 Ciobanii violatori din Italia (1623 afisari)
 Serviciile secrete ruse: Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon la bordul navelor NATO sosite in Marea Neagra  (4369 afisari)
 Gemenele Indiggo, lacrimi si tavaleli la concursul "America's Got Talent" (3738 afisari)
 Cadre medicale de la Spitalul Universitar Bucuresti isi bat joc de o femeie bolnava psihic (2976 afisari)
 Fratele lui Barack Obama traieste intr-o saracie lucie, in suburbiile capitalei Kenyei (2512 afisari)
 Pensionarii cu grupele I si II de munca vor primi din octombrie mai multi bani (1711 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11487 sec.