Ziua Logo
  Nr. 4315 de miercuri, 20 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Coruptie si ocupatie
-- Investigatiile politiei, comisiile de ancheta care examineaza greselile comise in timpul razboiului din Liban din 2006, acuzatiile de delicte sexuale la adresa fostului presedinte Mose Katzav si acum anuntul premierului Ehud Olmert ca, avand acuzatii de coruptie impotriva sa, va demisiona in septembrie: toate acestea sugereaza rani profunde in tesutul moral al Israelului.
Israelieni batrani ca mine sunt stupefiati de directia si nivelul coruptiei de azi si de investigatiile care se inmultesc. Este coruptia ceva ce a existat dintotdeauna aici sau a fost cumva ascunsa pana acum? Aflam de ele din cauza ca procurorii si politistii sunt mai indrazneti si mai bine echipati azi?
CorupTia nu iese la lumina doar pentru ca aplicarea legii este cumva mai buna sau deoarece cetatenii, ca membrii administratiei prezidentiale care l-au acuzat pe presedintele Katzav de delicte si hartuire sexuala, sunt mai curajosi. Ce iese la lumina este un rau mai adanc, o pierdere a valorilor din societatea israeliana si guvernul sau, cum nu a mai existat inainte.
AceastA deteriorare morala este mai proeminenta in comportamentul acuzatilor de azi, care sunt mai imprudenti si mai agresivi ca in trecut.
CAnd a murit Pinkhas Sapir, legendarul ministru de Finante al premierului Golda Meir, tot ce detinea era un apartament modest in Tel Aviv si cateva economii. Fondatorul Israelului, David Ben Gurion, si-a petrecut ultimii 11 ani de viata intr-o casuta de lemn din kibbutzul Sde Boker din desert. Modestia extrema a acestei case inca surprinde vizitatorii. Fostul premier Menahem Begin de asemenea a trait pana la moarte intr-un apartament simplu din Tel Aviv. Nici cea mai mica umbra de suspiciune de coruptie nu i-a tulburat linistea.
Intr-adevAr, coruptia a devenit obisnuita in alte tari in ultimii ani, si multe democratii sunt patate de legaturile dintre politica si finante. Interesele economice depasesc ideologia ca motor al politicii si banii servesc drept instrument cheie in alegeri. Insa cum se poate ca Israelul, care cu doar cativa ani in urma abia era atins de frauda si coruptie - este acum inecat de ele?(...) Spre deosebire de statele coloniale, unde colonistii vin din metropole de departe, teritoriile palestiniene sunt dincolo de granita Israelului. In Cisiordania organele juridice opereaza intr-un mod total diferit. Pamanturile palestiniene sunt confiscate ilegal. Colonistii evrei actioneaza in afara legii si comit acte provocatoare la adresa palestinienilor, arareori existand sanctiuni penale. Nedreptatea si exploatarea sunt fapte zilnice, justificate prin referinte la securitate sau ideologia Israelului Mare.
Limitele dintre cele doua tipuri de legalitati nu puteau ramane impenetrabile pentru totdeauna. Incetul cu incetul, starea de ocupatie, care ar fi trebuit sa fie temporara, a devenit o realitate stabila si politica crearii de colonii israeliene in inima populatiei palestiniene a intarit legatura dintre Israel si teritoriile ocupate.
Din fericire, sistemul juridic israelian ramane independent si se afla pe fundatia unei integritati dovedite. (...) Insa atunci cand norme inadmisibile sunt tolerate in tacere, si cel mai puternic sistem judiciar se destabilizeaza. Nici nu ar trebui sa uitam ca economia globala, in care Israelul este adanc integrat, creaza oportunitati complexe si infinite de fraude financiare. In aceste conditii, un sistem juridic puternic si o forta politieneasca nu sunt intotdeauna suficiente pentru a restrange coruptia. Este nevoie si de sprijinul opiniei publice. Am impresia ca ultimele episoade deranjante de coruptie printre politicieni si functionari de stat au trezit cetatenii israelieni din stupoarea lor. Acum ei cer ca statul de drept si justitia sa se intoarca la locul lor central din viata publica. Bineinteles, adevaratul test va fi ca aceste cereri sa se reflecte in alegerile parlamentare din septembrie.
Copyright: Project Syndicate, 2008.
www.project-syndicate.org
A.B. YEHOSHUA 
 Afisari: 399  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Vezi coane Yehoshua, ca te baga astia la antisemitism :-)   de SpargeLL
Din pacate coruptia este mondializata    de Ghita Bizonu'
A.B. Yehoshua   de roy
Problema Israelului   de Eufrosin
este exagerat,vederea e inchisa de comparatia trecut-prezent,   de silviana
A r h i v a
  Suspinele heterodocsilor    18 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Imi cer iertare fata de cei pe care i-am turnat (3952 afisari)
 Fierbe Razboiul Rece (3305 afisari)
 Samaritenii isi cauta neveste (1550 afisari)
 Suspinele heterodocsilor (1212 afisari)
 De ce obosim? (1200 afisari)
 Parada sanilor porno in Noua Zeelanda - FOTO (4137 afisari)
 "Acvila", unitatea de comando a MIRA, a facut furori in Germania (2863 afisari)
 Voronin nu mai vorbeste despre limbi diferite, ci de "surprize placute pentru societatile de pe ambele maluri ale Prutului " (2438 afisari)
 Update: Accident aviatic pe aeroportul Barajas din Madrid - VIDEO (2342 afisari)
 Fost sef al serviciilor secrete israeliene: Nici Mossadul nu ar fi gasit o varianta mai buna decat Ahmadinejad (2246 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01802 sec.