Ziua Logo
  Nr. 4315 de miercuri, 20 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scandalul Formula 3
-- Organizatorii circuitului Bucharest Challenge Ring sunt cercetati de DNA la sesizarea omului de afaceri Nicolae Serbu * Acesta ii acuza pe Adriean Videanu si Beyer Helmut ca i-au furat ideea afacerii
Impotriva fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu, a fost depusa in aceasta vara o plangere penala la DNA de catre omul de afaceri Nicolae Serbu. Aceasta acuza faptul ca i-a fost furata ideea circuitului auto de Formula 3, din jurul cladirii Palatului Parlamentului, eveniment organizat pentru prima data anul trecut de catre Primaria Capitalei in parteneriat cu SC Bucharest Ring SRL, firma apartinand omului de afaceri german Beyer Helmut. Nicolae Serbu a fost la un pas sa determine actuala conducere a Primariei Capitalei sa nu mai organizeze circuitul de anul acesta, pana cand litigiul existent nu va fi solutionat. S-a considerat, insa, ca indiferent cine va avea dreptate, in privinta cui apartine in mod real ideea circuitului, evenimentul sa aiba loc, deoarece va aduce beneficii de imagine Bucurestiului.
Conform declaratiilor lui Nicolae Serbu, circuitul auto a atras anul trecut sponsorizari de peste 17 milioane de euro din partea multinationalelor, ceea ce ilustreaza potentialul urias de profit al acestei afaceri. Circuitul s-a nascut in urma hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 171 din 04.08.2005, care a decis: "Se imputerniceste primarul general al Municipiului Bucuresti sa negocieze si sa semneze, in conditiile legii, un contract de asociere pentru organizarea unei curse automobilistice in Municipiul Bucuresti. Contractul de asociere va fi aprobat de CGMB".
Omul de afaceri Nicolae Serbu a sesizat DNA ca hotararea CGMB care atribuia circuitul firmei sale BDS SRL a fost falsificata, prin inlocuire. Serbu a prezentat acte oficiale, care demonstreaza ca proiectul initial al hotararii de consiliu avea alt continut: "Se aproba asocierea intre Municipiul Bucuresti si BSD SRL. Se imputerniceste primarul general al Municipiului Bucuresti sa negocieze si sa semneze contractul de asociere". Documente pregatitoare ale hotararii care atribuia avenimentul firmei BDS SRL, semnate in august 2005 de fostul primar Adriean Videanu si Radu Ancuta, director al Directiei de Integrare Europeana din Primaria Capitalei, confirma acelasi lucru.
O afacere de 17 milioane de euro
In numai o zi, SC BSD SRL a disparut din actele care insoteau proiectul de hotarare de consiliu, iar Adriean Videanu a incheiat contractul de asociere cu Primaria cu o alta firma, infiintata peste noapte - SC Bucharest Ring SRL, apartinand omului de afaceri german Beyer Helmut, fost partener de afaceri cu Nicolae Serbu, pe care acesta din urma il angajase cu 100.000 de euro pentru a da o mana de ajutor proiectului sau.
Contractul dintre Primarie si firma germanului nu a fost niciodata supus aprobarii Consiliului, prin urmare nu se stie cat din cele circa 17 milioane de euro obtinute anul trecut din sponsorizari a revenit Primariei si cat a luat alte drumuri. Profiturile nu au fost date publicitatii. Intre fostii parteneri de afaceri Nicolae Serbu si Helmut Beyer exista mai multe procese pentru recunoasterea drepturilor de autor asupra circuitului, nefinalizate inca. Serbu a inregistrat la OSIM proiectul inca dinainte de semnarea asocierii.
Plangerea penala
In plangerea depusa la DNA de Nicolae Serbu se arata: "In luna mai 2005, subsemnatul Serbu Nicolae, impreuna cu consultantul meu Beyer Helmut, am fost in audienta la Videanu Adriean, in cabinetul dansului, ocazie cu care am depus proiectul privind circuitul auto... Videanu, dupa ce s-a aratat incantat de proiectul meu, mi-a cerut sa tinem legatura, din acel moment, prin intermediul lui Anghel Adrian, pe care mi l-a recomandat drept varul sau".
"La discutie a asistat si directorul Ancuta Radu... Textual, din relatarile celor doi, Videanu Adriean i-a spus lui Ancuta Radu: Comandante, da drumul la treaba si mergi cu varul meu Adi pentru tot unde are nevoie sa se semneze urgent... In perioada redactarii contractului de asociere cu Primaria Capitalei, Anghel Adrian m-a chemat in biroul sau, unde l-am intalnit pe Stamen Stancer (n.red. - unul dintre invinuitii din dosarul cu scurgerea de informatii de la Industrie). Anghel Adrian m-a informat ca de finantarea proiectului meu, la cererea varului sau, trebuie sa se ocupe Stamen Stancer. In acest sens, mi-au prezentat un protocol pe care trebuia sa-l semnez, protocol prin care imi solicitau sa le cesionez o parte semnificativa a actiunilor societatii BS Sport Consulting SRL. Mentionez ca il cunosteam pe Stamen Stancer din perioada 1998 - 1999, fiind asociat cu acesta intr-o firma, din care m-am retras prin cesionarea actiunilor, motivul fiind neseriozitatea acestuia. Avand in vedere colaborarea mea anterioara defectuoasa cu Stamen Stancer, am refuzat orice noua colaborare cu acesta. Cu o zi inainte de sedinta de Consiliu General in care urma sa se aprobe asocierea cu Primaria Capitalei, Anghel Adrian mi-a solicitat imperativ cesionarea unei cote de 50% din actiunile firmei BS Sport Development, pe numele sau pentru Videanu Adriean si a unei cote de 10% din actiunile firmei BS Sport Development pentru Stamen Stancer, amenintandu-ma ca altfel asocierea nu se va realiza. Am refuzat categoric aceasta propunere, spunandu-i ca voi demasca toate aceste acte de coruptie. Pe data de 4 august 2005 s-a discutat si aprobat in sedinta CGMB contractul de asociere, ocazie cu care CGMB a aprobat, prin HCGMB 171/2005 asocierea cu BS Sport Development SRL si l-a imputernicit pe primarul general sa semneze contractul de asociere. Ulterior, datorita refuzului meu de a cesiona lui Videanu Adriean partile sociale solicitate si acceptarea lui Stamen Stancer ca asociat, persoane necunoscute mie din cadrul Primariei Capitalei, pe care solicit sa le identificati, au falsificat hotararea CGMB, in sensul ca s-a tiparit doar partea privind asocierea, excluzandu-se numele firmei BS Sport Development".
Pozitiile acuzatilor
In plangere se fac referiri si la Beyer Helmut, despre cum a ajuns sa se mute intreaga afacere pe firma acestuia. Contactat telefonic, Beyer Helmut ne-a invitat sa vorbim cu avocatul sau si ne-a inchis nervos telefonul.
Am luat legatura cu avocatul sau, maestrul Catalin Dancu, din Baroul Bucuresti, care ne-a confirmat ca nu exista aprobare a Consiliului General pentru contractul de asociere incheiat de Primarie. Dar ca restul afacerii ar fi prefect legala, intrucat clientul sau, Beyer Helmut, este singurul care detine de la federatia internationala de automobilism drepturile de a organiza un circuit de Formula 3, drept fara de care Nicolae Serbu nu ar fi putut organiza o astfel de manifestare. Maestrul Dancu ne-a declarat ca legal nu conteaza decat cine detine drepturile de organizare a unui asemenea circuit.
Adriean Videanu nu a putut fi contactat, fiind de negasit la telefoane dupa parasirea fotoliului de primar general. Directorul Radu Ancuta din Primaria Capitalei ne-a recunoscut ca el a fost insarcinat cu organizarea circuitului si, auzind despre plangerea penala, s-a lansat intr-un sir de invective la adresa lui Nicolae Serbu, anuntand ca il va da in judecata: "si voi lua si chilotii de pe el!".
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 960  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
O aiureala...   de La Grandiflora
O noua tilharie marca Videanu   de Nicu Pruna
Sper sa se afle   de the
A r h i v a
  Ciocnire intre ski-jeturi la Mamaia    3 comentarii
  Cu blogu-n balta    2 comentarii
  Fierbe Razboiul Rece    79 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Imi cer iertare fata de cei pe care i-am turnat (3952 afisari)
 Fierbe Razboiul Rece (3305 afisari)
 Samaritenii isi cauta neveste (1550 afisari)
 Suspinele heterodocsilor (1212 afisari)
 De ce obosim? (1200 afisari)
 Parada sanilor porno in Noua Zeelanda - FOTO (4137 afisari)
 "Acvila", unitatea de comando a MIRA, a facut furori in Germania (2863 afisari)
 Voronin nu mai vorbeste despre limbi diferite, ci de "surprize placute pentru societatile de pe ambele maluri ale Prutului " (2438 afisari)
 Update: Accident aviatic pe aeroportul Barajas din Madrid - VIDEO (2342 afisari)
 Fost sef al serviciilor secrete israeliene: Nici Mossadul nu ar fi gasit o varianta mai buna decat Ahmadinejad (2246 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01357 sec.