Ziua Logo
  Nr. 4315 de miercuri, 20 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sanatate
Atentie la hipertensiune!
In epoca noastra, hipertensiunea arteriala a devenit una din cele mai raspandite maladii. Dupa statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) aproape 30% din decese sunt provocate direct sau indirect (prin complicatii) de hipertensiunea arteriala.
Un barbat hipertensiv de 46 de ani risca de zece ori mai mult sa moara tanar, iar la o femeie de aceeasi varsta riscul e de opt ori mai mare decat la un om normal. Dar daca hipertensiunea e ingrijita corect, riscul scade la 3-2,5.
Dupa ultimele criterii ale OMS, sunt considerati normotensivi oamenii ale caror valori tensionale sunt inferioare cifrelor de 140-90 mm. Hg. si ca hipertensivi cei ale caror valori tensionale sunt egale sau superioare cifrelor de 160-95 mm. Hg. si aceasta cel putin inaintea varstei de 65 de ani.
Dar ce este de fapt tensiunea arteriala? "Tensiunea arteriala" reprezinta forta cu care sangele apasa asupra peretilor arteriali, arata dr. E. Roisman. Termenul in sine, desi consacrat si larg folosit in medicina si in limbajul uzual, nu este cel mai potrivit, deoarece in realitate, valorile tensionale inregistrate reflecta presiunea cu care sangele circula in vase, si nu tensiunea sub care se gaseste peretele arterial. Mult mai corecta pare deci folosirea termenului de presiune sanguina decat cel de tensiune arteriala.
Care sunt urmarile unei hipertensiuni arteriale? Ea produce o serie de tulburari si in primul rand impune inimii un plus de efort, ceea ce duce la o hipertrofie a cordului stang. In alte cazuri, ea accelereaza procesul de arterioscleroza, responsabil de producerea bolilor coronare (ale arterelor ce "hranesc inima". In evolutia hipertensiunii arteriale se constata apoi tulburari in functia si mai tarziu in structura normala a rinichiului.
Aceste date pledeaza in favoarea controlului periodic al tensiunii, in vederea depistarii si tratarii precoce a hipertensiunii, pentru prevenirea sau intarzierea complicatiilor. Tratamentul medicamentos, repaosul fizic, psihic si intelectual, dieta cu lichide, evitarea alimentelor grase, regimul fara sare si sarac in fainoase si zaharuri si, extrem de important, suprimarea fumatului.
Urmati sfaturile medicului in conduita terapeutica, si nu ale unor bolnavi, oricat ar fi ei de "experti" in materie de hipertensiune.
 Afisari: 691  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Medicina moderna   de r
A r h i v a
  De ce obosim?    2 comentarii
  Remedii impotriva oboselii    
 Top afisari / comentarii 
 Imi cer iertare fata de cei pe care i-am turnat (3952 afisari)
 Fierbe Razboiul Rece (3305 afisari)
 Samaritenii isi cauta neveste (1550 afisari)
 Suspinele heterodocsilor (1212 afisari)
 De ce obosim? (1200 afisari)
 Parada sanilor porno in Noua Zeelanda - FOTO (4137 afisari)
 "Acvila", unitatea de comando a MIRA, a facut furori in Germania (2863 afisari)
 Voronin nu mai vorbeste despre limbi diferite, ci de "surprize placute pentru societatile de pe ambele maluri ale Prutului " (2438 afisari)
 Update: Accident aviatic pe aeroportul Barajas din Madrid - VIDEO (2342 afisari)
 Fost sef al serviciilor secrete israeliene: Nici Mossadul nu ar fi gasit o varianta mai buna decat Ahmadinejad (2246 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00806 sec.