Ziua Logo
  Nr. 4315 de miercuri, 20 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sanatate
De ce obosim?
-- In lumea de azi se traieste mai mult, insa oamenii sunt din ce in ce mai obositi. Aceasta este concluzia la care au ajuns numerosi oameni de stiinta care s-au ocupat de fenomenul oboselii.
Oboseala poate fi considerata - cel putin sub raport metaforic - ca o veritabila "umbra" a activitatilor umane. Orice munca, chiar si cea facuta cu placere, ajunge sa oboseasca, dupa un timp. Senzatia de oboseala, ca si senzatia de foame, de sete, este un semnal de alarma. Daca nu e urmata de odihna, oboseala creste tot mai mult putand ajunge in timp la surmenaj. E bine sa stim insa ca, in general, exista mii de kilometri intre "sfanta oboseala musculara" cum denumeste Chauchard aceasta imperioasa nevoie de repaos ce succede efortul fizic intensiv si cea careia Duhamel ii zicea "diabolica si blestemata oboseala nervoasa" si care succede suprasolicitarii si epuizarii organismului, arata dr. E. Roisman.
Aceste experiente si numeroase observatii din viata de fiecare zi arata ce influenta considerabila are sistemul nervos, starea emotionala, tulburarile sufletesti asupra instalarii proceselor de oboseala. O munca monotona, plictisitoare, oboseste mai repede decat una care face placere. Profesorul H. Desfille din Paris subliniaza, de asemenea, influenta emotiilor negative sau pozitive asupra efortului. Astfel, el observa ca un mars de 20 km este mai placut pentru un vanator decat pentru un soldat, care il executa din ordin, primul obosind mai putin decat al doilea.
Dar chiar o munca placuta, pasionanta, daca e continuata "a la longue" fara pauze, poate duce la oboseala si chiar surmenaj. Indragostit de stiinta si pasionat de munca, marele chimist suedez Berzelius nu si-a parasit laboratorul timp de 15 ani. Munca neintrerupta l-a dus la o stare grava de surmenaj. Acesta este de altfel secretul prevenirii surmenajului: alternarea muncii cu odihna, a muncii intelectuale cu cea fizica, schimbarea mediului obisnuit, prin calatorii, excursii.
Pagina realizata de Al. Nichita 
 Afisari: 1200  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
De ce obosim?   de georgems
exista conceptul de ODIHNA ACTIVA   de BeDeii vechi si NOI
A r h i v a
  Remedii impotriva oboselii    
  Atentie la hipertensiune!    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Imi cer iertare fata de cei pe care i-am turnat (3952 afisari)
 Fierbe Razboiul Rece (3305 afisari)
 Samaritenii isi cauta neveste (1550 afisari)
 Suspinele heterodocsilor (1212 afisari)
 De ce obosim? (1200 afisari)
 Parada sanilor porno in Noua Zeelanda - FOTO (4137 afisari)
 "Acvila", unitatea de comando a MIRA, a facut furori in Germania (2863 afisari)
 Voronin nu mai vorbeste despre limbi diferite, ci de "surprize placute pentru societatile de pe ambele maluri ale Prutului " (2438 afisari)
 Update: Accident aviatic pe aeroportul Barajas din Madrid - VIDEO (2342 afisari)
 Fost sef al serviciilor secrete israeliene: Nici Mossadul nu ar fi gasit o varianta mai buna decat Ahmadinejad (2246 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01549 sec.