Ziua Logo
  Nr. 4309 de miercuri, 13 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Jos chioscurile
-- Un sfert dintre copiii romanilor sunt supraponderali sau obezi * Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica listele cu alimentele care nu sunt recomandate prescolarilor si scolarilor * S-a propus si desfiintarea magazinelor alimentare din preajma scolilor
Ministerul Sanatatii a elaborat si publicat spre dezbatere publica ordinul prin care este stabilit ce categorii de alimente nu sunt recomandate prescolarilor
si scolarilor, urmand sa fie supus dezbaterii publice in urmatoarele 30 de zile. Structurat in cinci anexe, proiectul da doar exemple de alimente ce nu sunt recomandate, pe baza unor criterii stabilite de specialisti.
Prima Anexa a proiectului contine doar simple exemple si nu o lista exhaustiva de produse, a declarat Mircea Manuc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii Publice. Astfel, alimentele care sunt considerate de specialisti ca nefiind recomandate sunt cele cu continut de peste 300 Kcal/unitatea de vanzare; cu continut de zahar de peste 15g/100g produs (prajiturile, bomboanele, acadelele); cu continut de grasimi de peste 20g/100g produs, din care grasimi saturate peste 5 g/ 100 g produs si acizi grasi trans peste 1g/100g produs (hamburgeri, pizza, produse tip patiserie, cartofi prajiti, maioneze, mezeluri grase etc.); cu continut de sare de peste 1,5 g/100g produs (chips-uri, biscuiti sarati, covrigei, sticks-uri sarate, snacks-uri, alune sarate, seminte sarate); orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate sau a apei minerale imbuteliate; alimente neambalate (exceptie fac bananele si citricele); alimentele neetichetate in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.
"Pana la reglementarea etichetarii cantitative pentru produsele vandute in scoli, agentul economic va avea obligatia de a face dovada conformitatii produselor cu criteriile prevazute in anexa nr. 1 a ordinului", a mai spus Manuc.
Anexele 2-5 contin principiile de baza ale alimentatiei sanatoase la copil si adolescent, necesarul zilnic de calorii si substante nutritive, echivalentele alimentare utilizate pentru alcatuirea meniurilor si piramida alimentara. Aceste anexe stau la baza alcatuirii meniurilor in acele colectivitati in care copiilor li se asigura cel putin o masa principala.
Problema sucurilor
Aproximativ 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi, iar in fiecare an cifra creste cu 10%, astfel ca, in 20 de ani, numarul acestora se va dubla, a declarat deputatul Sorin Paveliu, unul dintre initiatorii legii, ieri, la conferinta de presa a Romalimenta, patronatul din industria alimentara. Sorin Minea, presedintele patronatului, considera ca, in scoli, ar trebui infiintate cantine unde copiii vor putea manca produse recomandate, iar magazinele ar trebui sa existe numai acolo unde nu se pot organiza cantine.
Directorul de la Institutul de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a precizat ca, la ora actuala, in industria alimentara nu exista produse "sanatoase" pentru copii, cu exceptia iaurturilor naturale si a fructelor si legumelor.
Se pare ca cea mai mare batalie pentru intocmirea acestei liste este la capitolul bauturilor racoritoare. Desi scolile reprezinta sub 0,1% din vanzarile de profil la nivel national, semnalul dat pe plan mondial, privind impactul negativ asupra sanatatii copiilor, ar putea afecta cifra de afaceri a acestor companii.
De remarcat, programul cornul si laptele care se va extinde pana la nivelul clasei a VIII-a, recomandarea tuturor medicilor si nutritionistilor de a fi servit micul dejun acasa, inainte ca elevul sa plece la scoala, propunerea Comisiei Europene ca elevii sa primeasca la scoala zilnic fructe ar putea da suficiente motive ca in scoala sa nu mai existe chioscuri cu alimente. Astfel, elevii ar putea sa beneficieze de un program alimentar echilibrat cu mic dejun servit acasa, gustare suficienta la scoala.
Corina SCARLAT, Luminita MOROIANU 
 Afisari: 213  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Tratam cauza sau efectul?   de Echilibru
Vrem semintze !   de Nicu Pruna
Ar trebui inceput cu...   de alt_cititor
Foarte bine   de Eufrosin
A r h i v a
  Adomnitei dupa potop    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Atentatul necunoscut la Ceausescu (8354 afisari)
 Cine l-a otravit pe Nae Ionescu (3201 afisari)
 Basescu pierde sau castiga? (2418 afisari)
 Rusia a intrecut masura (1366 afisari)
 Inca o lacuna. La BOR si ICR (1364 afisari)
 Ucraina ar putea deveni urmatoarea tinta a Rusiei (2362 afisari)
 Saakașvili a căzut intr-o capcană brutală și a pierdut, spun voci din anturajul lui Sarkozy (2281 afisari)
 Medvedev i-a facut ticalosi pe militarii georgieni (2099 afisari)
 Finalista de la Roland Garros isi lasa echipamentul pe zgura pentru un pictorial FHM - FOTO (1773 afisari)
 Premiera la Hollywood: "Mirrors", un horror terifiant filmat in Romania, dupa vizionarea caruia veti privi altfel in oglinda (1772 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01023 sec.