Dupa ce a ocupat locul sase in proba de 400 metri liber, la finele unei curse in care singura a recunoscut ca a platit scump deoarece a fost mai atenta la adversare decat la propria tactica, inotatoarea Camelia Potec pare decisa sa se revanseze, azi, in finala probei sale favorite, 200 metri liber.
Si asta, dupa ce, ieri, desi a fost veterana semifinalelor la numai 26 de ani, Potec a reusit o cursa fantastica si a sosit a doua, dupa italianca Pellegrini, detinatoarea recordului mondial si olimpic, obtinand accesul in finala al carui start se va da putin dupa ora locala 10 cu al saselea timp, 1:57,71.
Pregatita de francezul Phillipe Lucas, singurul antrenor strain din delegatia olimpica a Romaniei, campioana olimpica de la Atena, inotatoarea Camelia Potec, vrea sa dea o noua lovitura in proba de 200 metri liber. Dupa ce a invatat din greselile pe care le-a facut in finala de la 400 metri liber, fosta eleva a antrenoarei Doina Sava a reusit, ieri, la primele ore ale diminetii, sa obtina biletul pentru finala de la 200 metri liber, sosind a doua in cea de-a doua semifinala, cu timpul de 1:57,71, la doar un brat distanta de italianca Federica Pellegrini, care s-a impus cu 1:57,23. Astfel, cu al saselea timp din semifinale, Potec va concura in aceasta dimineata, de la ora locala 10.14 (ora 5.14 in Romania), pe al saptelea culoar al superbului bazin olimpic din "Cubul de Apa", fiind decisa sa urce din nou pe podiumul olimpic. Si asta, chiar daca finala de azi se anunta a fi extrem de echilibrata, printre principalele adversare numarandu-se italianca Federica Pellegrini, cea care a stabilit in serii un nou record mondial si olimpic, cu 1:55,45, dar si campioana europeana Sara Isakovic (Slovenia), care a stabilit cel mai bun timp din semifinale, cu 1:56,50, si campioana mondiala Katie Hoff (SUA), creditata cu 1:57,01. Interesant de remarcat este faptul ca, daca ar fi inotat ca la Atena, unde a cucerit aurul olimpic, cu 1:58,03, Potec n-ar mai fi prins finala de la Beijing, ultimul timp fiind realizat de Ophelie Etienne (Franta), cu 1:58,00.
Regrete tardive
La primele ore ale diminetii, gimnastii romani au intrat cu trac in finala pe echipe si n-au obtinut decat un modest loc sapte, cu 274,175 puncte, fiind devansati de China (286,125), Japonia (278,875), SUA (275,850), Germania (274,600), Coreea de Sud (274,375) si Rusia (274,300). De altfel, competitia a fost dominata clar de chinezi, care au stralucit la bara, sol, cal si inele, spre bucuria unui public nefiresc de galagios pentru gimnastica, unde concentrarea este un factor important. Medaliati cu bronz la Atena, tricolorii n-au mai repetat superba figura de la editia precedenta, platind un tribut scump pentru evolutiile oscilante, cu sarituri perfecte realizate de Dragulescu (16,550) si Koczi (16,525) si un exercitiu frumos la inele efectuat de Robert Stanescu (15,925), dar si cu ratarea de la cal a lui Daniel Popescu (13,700) sau ezitarile de la bara ale lui Dragulescu (14,425) si Koczi (14,325). Din pacate, dupa ultimele doua schimburi, Romania a pierdut si pozitia a sasea, ultima care acorda puncte in topul neoficial pe natiuni, fiind devansata de Rusia pentru doar 125 de sutimi, regretele pentru greseli fiind tardive. Astfel, ne ramane speranta revansei la individual compus, unde Flavius Koczi va concura in 14 august, sau in finalele pe aparate. Mai ales ca singurele evolutii bune de ieri au fost la sarituri, unde Dragulescu si Koczi se vor bate pentru podium, la sol, cu Dragulescu calificat cu a doua nota, si la inele, unde tanarul Robert Stanescu pare a fi un demn urmas al coordonatorului Danut Grecu.