Mari iubitori de sport, premierul rus Vladimir Putin si presedintele Israelului Shimon Peres se aflau in tribune si admirau feeria chineza a deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing. Cei doi s-au vazut de departe si rusul i-a facut un semn de parca ar dori sa-i spuna evreului ceva. Cateva clipe mai tarziu, un consilier al prim-ministrului rus s-a apropiat de Shimon Peres si i-a comunicat ca Putin ii solicita o intrevedere urgenta, intre patru ochi. Asa au renuntat cei doi lideri pentru o ora la Olimpiada ca sa aiba discutia cu pricina.
Din acest moment zburda speculatiile. Ce anume l-a determinat pe Vladimir Putin sa angajeze atat de urgent intrevederea cu Peres? E de presupus ca nu de sansele sportivilor rusi si israelieni la probele de la Olimpiada au discutat cei doi lideri si nici despre cei patru ministri de origine evreiasca din guvernul Georgiei, intre ei si un fost israelian (David Kezerashvili, titularul ministerului Apararii). Surse autorizate si neautorizate au facut sa se scurga catre mass-media internationala ca cei doi mari barbati de stat ar fi discutat despre "dosarul nuclear iranian".
"Aiurea, nici vorba de asa ceva", mi-a soptit o pasarica. Si am crezut-o, pentru ca mi s-a parut destul de aiurea ca Putin si Peres sa renunte la nemaipomenitul joc de artificii chineze, ca sa ce?
Ulterior mi-a spus cineva, nu pot spune cine, ca lui Putin, care nici la Olimpiada nu e doar un simplu spectator, i se comunicase de multele victime in Osetia de Sud si acesti morti se datoreaza informatiilor pe care le transmite avioanele fara pilot vandute Georgiei de firma israeliana "Elbit". A mai aflat inca ceva Putin, care l-a facut sa explodeze, ca in Georgia misuna numerosi generali (in rezerva) si numerosi specialisti militari israelieni care conseiaza serviciile speciale georgiene si antreneaza soldati georgieni. Israel nu este unul din furnizorii principali de armament ai armatei georgiene, (pe primul loc se afla Statele Unite si Franta), dar in lumina ciocnirilor violente ruso-georgiene din Osetia de Sud, continuarea furnizarilor de arme israeliene irita Moscova. In ultimul an, multe mesaje si proteste moscovite au avertizat ca furnizarea de arme Georgiei reprezinta "o linie rosie" care, o data trecuta ar afecta grav relatiile ruso-israeliene. Ierusalimul a acceptat si nu prea a acceptat protestele rusesti, suspendand pe de o parte furnizarile de armament ofensiv catre Georgia, iar pe de alta parte sporind vanzarile altor tipuri de arme.
Ingrijorat ca rusii ar putea sa aiba acum motive pentru a reinnoi vanzarile de armament sofisticat catre Iran si tarile arabe, Ministerul de Externe al Israelului a recomandat ieri "inghetarea" vanzarilor oricaror tipuri de arme Georgiei, inclusiv a avioanelor fara pilot. Patru din aceste avioane produse de firma israeliana "Elbit", care survolau granita ruso-georgiana, au fost doborate in ultimele saptamani de aviatia ruseasca. Factori israelieni de securitate si-au exprimat ieri temerile ca rusii ar putea furniza iranienilor si sirienilor rachete contra avioanelor, sol-aer, de tipul AS-300, care ar putea ajunge in sudul Libanului la Hezbollah. Putin nu vede cu ochi buni imensa activitate in care sunt angajate numeroase societati israeliene in inarmarea Georgiei si in pregatirea militara a fortelor armate si de securitate georgiene. Poate ca acesti specialisti si aceste societati nu atenteaza direct la securitatea Rusiei, dar "deranjeaza"; cum ar vedea Israel prezenta a mii de fosti sau actuali militari rusi in sudul Libanului, printre fanaticii musulmani Hezbollah sau a unor specialisti rusi angajati in activitatile nucleare iraniene?
Ar mai fi avut multe sa-si spuna cei doi lideri, dar ii astepta fastuosul spectacol de pe stadion, asa ca s-au grabit sa-si stranga mainile. Abia atunci, rusul i-a aruncat, asa in treacat, niste vorbe israelianului, rugandu-l sa mai potoleasca zelul comunitatii evreilor-georgieni care, de la izbucnirea ostilitatilor ruso-georgiene, manifesteaza zgomotos in fata Ambasadei Rusiei din Israel, cu pancarte de tipul "Putin-fascist" si "Putin-agresor".