Ziua Logo
  Nr. 4308 de marti, 12 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Firmanul Patapievici-Mihaies
Dan Mircea CIPARIU 
Ca sa poti avea suport financiar si institutional din partea Institutului Cultural Roman, trebuie sa impartasesti cu obedienta optiunile politice si de trib literar si cultural ale sefilor Patapievici si Mihaies. Fara firmanul celor doi conducatori nu intri pe nici o lista a culturii oficiale din Romania, oricat de valoros ai fi. Odata acceptat, chiar daca ai fost si turnator la Securitate, si dovedit impostor, firmanul Patapievici-Mihaies iti deschide poarta spre burse, onorarii ortomane, premii si finantari!
Traian Basescu a crezut ca a dat lovitura, atragandu-si in camarila sa cativa intelectuali ce au mizat, dupa 1989, pe cartea intransigentei morale si pe cartea supraelitara. Nu a fost deloc asa pentru ca varfurile de lance morala si elitista ale lui Basescu, de la Patapievici la Liiceanu, s-au folosit cu abilitate si pragmatism de rolul lor de portavoce prezidentiala pentru a face din tema si mitul Basescu un nesfarsit joc de oglinzi si margele. Pana cand Basescu a devenit doar o piesa buna de decartat in exercitiile lor de putere.
Intelectuali fini care opereaza conceptual cu "societatea cunoasterii", cu centrul si marginea politica si culturala intersanjabile, nu gasesc drumul firesc intre democratia naturii si cultura organizationala moderna. Asa se face ca sefii ICR-ului au promovat si promoveaza doar opere si oameni de arta si cultura dupa chipul si asemanarea lor. Cu dublul standard drept stindard: securistii si impostorii din tribul nostru sunt mai buni decat ai celorlati. Astfel, asa cum aveam in comunism cultura oficiala, avem acum o cultura de tip nou: cea icerista!
De cati oameni e nevoie pentru cultura romana? De maximum trei, daca analizam cine a condus efectiv, institutional, financiar si cu o adevarata retea de influenta, cultura romana in ultimii ani. Primul: Horia-Roman Patapievici. Presedintele ICR este "marele vizir" al intelighentiei romane de sub Sultanul Basescu. Sotia lui Patapievici coordona financiar Editura Humanitas condusa de Gabriel Liiceanu, membru in Consiliul de Administratie al ICR din partea asociatiilor de edituri pana cand filosoful si-a dat demisia de presedinte al Asociatiei Editorilor din Romania. In treacat fie spus, numirea reprezentantilor asociatiilor editorilor a fost facuta dupa bunul plac al lui Patapievici si nu dupa consultarile si negocierile cu celelalte cinci asociatii de editori, asa cum era normal. Vicepresedintele ICR, Mircea Mihaies, este sotul doamnei Ilona Mihaies, actualul presedinte al Fundatiei Soros-Romania. Mihaies mai este membru in Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania si in conducerea editoriala a Editurii Cartea Romaneasca. Nu am dat toate functiile si influentele sefilor ICR, dar intelectualii si artistii care nu sunt sub suzeranitatea Patapievici-Mihaies simt pe propria lor piele lectia distantarii de listele si subventiile ICR.
Si acum un caz concret. Anul acesta, in luna mai, am organizat una dintre cele mai importante campanii pro-lectura din istoria Romaniei, "Scriitori pe Calea regala". Un eveniment sub inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I si cu suportul financiar al Ministrului Transporturilor, Ludovic Orban. Am solicitat Uniunii Scriitorilor un credit nerambursabil pentru ca acest eveniment marca 100 de ani de la infiintarea Societatii Scriitorilor Romani. In Comitetul Director al USR, singurul care s-a opus cu vehementa acestui proiect a fost Mircea Mihaies pentru vina ca publicasem in ZIUA o investigatie despre ICR. Presedintele USR, Nicolae Manolescu, i s-a adresat lui Mihaies cu propunerea ca ICR sa sprijine si el proiectul. "Nici un proiect al lui Cipariu sau in care este Cipariu nu va fi finantat de ICR cat timp voi fi vicepresedinte" - a tunat Mihaies. Profesorul Nicolae Manolescu a atras atentia ca este judecat proiectul culturat propus de Cipariu, in nici un caz jurnalistul Cipariu despre care Mihaies poate avea oriunde opinii si pareri, dar nu in Comitetul Director al USR. Gratie luciditatii lui Nicolae Manolescu, proiectul a trecut cu un singut vot impotriva, cel al lui Mihaies.
 Afisari: 2630  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
Amicii mei s-au prins! Altii ,manipuleaza...   de LENIO
titlul ar fii trebuit sa fie..   de Radu Dragan
campania impotriva INTELECTUALILOR    de Radu Dragan
Ceva curios . . .   de doctorul
Vad ca n-ati invatat nimic de la Manolescu   de Solitude
cine-i cipariu asta...   de k.k.klan
A da!   de acv99
Mihaes   de Brutus
dar acest editorialist rrom cu parul in vint    de Hadrian Gaunescu
Care este bah pro-Basescu?   de Giuseppe Cocos
lui Radu Dragan   de horiageo
   de Scardanelli
apelul catre lichele a produs lichele   de Iovescu
Turnatorii ICR   de fagarasanul
succesele ICR in presa americana-2   de crabby
succesele ICR in presa americana-1   de crabby
caracatitza subculturii   de crabby
Dan Mircea CIPARIU   de Radu Dragan
comparatie   de vranceano
Asa este peste tot ...   de Liviu2002j
Lichelism   de horiageo
A r h i v a
  Secretele ruso-israeliene din Georgia    22 comentarii
  Macelul asupra identitatii romanesti!    2008-07-15
  Suporterii nerusinarii!    2008-07-09
  Sah si eternul circ politic!    2008-06-24
  Plictisu' la romani    2008-06-07
  Ascensiunea lui "cel mai bun" poate fi oprita!    2007-11-16
 Top afisari / comentarii 
 Secretele ruso-israeliene din Georgia (4401 afisari)
 Testamentul lui Petru cel Mare. Varianta 2008 (3087 afisari)
 A doua Cecenie (3022 afisari)
 Firmanul Patapievici-Mihaies (2630 afisari)
 Fii de nazisti au devenit evrei (2614 afisari)
 Pilotul avionului care ii transporta pe presedintii Poloniei, Ucrainei si tarilor baltice a refuzat sa aterizeze in Georgia (3663 afisari)
 Cheeky Girls, topless in Spania (FOTO) (2960 afisari)
 Roman Abramovici, tinut la usa unui restaurant exclusivist din Italia (2890 afisari)
 Experti rusi: Moscova trebuie sa refaca URSS (2545 afisari)
 Rusii se indreapta spre Tbilisi, Occidentul, spre Teheran  (2341 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14775 sec.