Ca sa poti avea suport financiar si institutional din partea Institutului Cultural Roman, trebuie sa impartasesti cu obedienta optiunile politice si de trib literar si cultural ale sefilor Patapievici si Mihaies. Fara firmanul celor doi conducatori nu intri pe nici o lista a culturii oficiale din Romania, oricat de valoros ai fi. Odata acceptat, chiar daca ai fost si turnator la Securitate, si dovedit impostor, firmanul Patapievici-Mihaies iti deschide poarta spre burse, onorarii ortomane, premii si finantari!
Traian Basescu a crezut ca a dat lovitura, atragandu-si in camarila sa cativa intelectuali ce au mizat, dupa 1989, pe cartea intransigentei morale si pe cartea supraelitara. Nu a fost deloc asa pentru ca varfurile de lance morala si elitista ale lui Basescu, de la Patapievici la Liiceanu, s-au folosit cu abilitate si pragmatism de rolul lor de portavoce prezidentiala pentru a face din tema si mitul Basescu un nesfarsit joc de oglinzi si margele. Pana cand Basescu a devenit doar o piesa buna de decartat in exercitiile lor de putere.
Intelectuali fini care opereaza conceptual cu "societatea cunoasterii", cu centrul si marginea politica si culturala intersanjabile, nu gasesc drumul firesc intre democratia naturii si cultura organizationala moderna. Asa se face ca sefii ICR-ului au promovat si promoveaza doar opere si oameni de arta si cultura dupa chipul si asemanarea lor. Cu dublul standard drept stindard: securistii si impostorii din tribul nostru sunt mai buni decat ai celorlati. Astfel, asa cum aveam in comunism cultura oficiala, avem acum o cultura de tip nou: cea icerista!
De cati oameni e nevoie pentru cultura romana? De maximum trei, daca analizam cine a condus efectiv, institutional, financiar si cu o adevarata retea de influenta, cultura romana in ultimii ani. Primul: Horia-Roman Patapievici. Presedintele ICR este "marele vizir" al intelighentiei romane de sub Sultanul Basescu. Sotia lui Patapievici coordona financiar Editura Humanitas condusa de Gabriel Liiceanu, membru in Consiliul de Administratie al ICR din partea asociatiilor de edituri pana cand filosoful si-a dat demisia de presedinte al Asociatiei Editorilor din Romania. In treacat fie spus, numirea reprezentantilor asociatiilor editorilor a fost facuta dupa bunul plac al lui Patapievici si nu dupa consultarile si negocierile cu celelalte cinci asociatii de editori, asa cum era normal. Vicepresedintele ICR, Mircea Mihaies, este sotul doamnei Ilona Mihaies, actualul presedinte al Fundatiei Soros-Romania. Mihaies mai este membru in Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania si in conducerea editoriala a Editurii Cartea Romaneasca. Nu am dat toate functiile si influentele sefilor ICR, dar intelectualii si artistii care nu sunt sub suzeranitatea Patapievici-Mihaies simt pe propria lor piele lectia distantarii de listele si subventiile ICR.
Si acum un caz concret. Anul acesta, in luna mai, am organizat una dintre cele mai importante campanii pro-lectura din istoria Romaniei, "Scriitori pe Calea regala". Un eveniment sub inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I si cu suportul financiar al Ministrului Transporturilor, Ludovic Orban. Am solicitat Uniunii Scriitorilor un credit nerambursabil pentru ca acest eveniment marca 100 de ani de la infiintarea Societatii Scriitorilor Romani. In Comitetul Director al USR, singurul care s-a opus cu vehementa acestui proiect a fost Mircea Mihaies pentru vina ca publicasem in ZIUA o investigatie despre ICR. Presedintele USR, Nicolae Manolescu, i s-a adresat lui Mihaies cu propunerea ca ICR sa sprijine si el proiectul. "Nici un proiect al lui Cipariu sau in care este Cipariu nu va fi finantat de ICR cat timp voi fi vicepresedinte" - a tunat Mihaies. Profesorul Nicolae Manolescu a atras atentia ca este judecat proiectul culturat propus de Cipariu, in nici un caz jurnalistul Cipariu despre care Mihaies poate avea oriunde opinii si pareri, dar nu in Comitetul Director al USR. Gratie luciditatii lui Nicolae Manolescu, proiectul a trecut cu un singut vot impotriva, cel al lui Mihaies.