Ziua Logo
  Nr. 4300 de sambata, 2 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Garajele Bisericii peste ruinele Tomisului
-- Vestigiile din curtea Palatului Arhiepiscopal de la Constanta au fost distruse pentru a se face loc limuzinelor inaltilor prelati * Directorul Directiei Judetene de Culte, Cultura si Patrimoniu Cultural National a declarat ca Arhiepiscopia a inceput lucrarile inainte de obtinerea avizului legal * Certificatul de descarcare arheologica l-a dat Ministerul Culturii de pe vremea lui Razvan Theodorescu
Garajul situat intre Palatul Episcopal si Catedrala
Arhiepiscopia Tomisului a distrus, cu acordul tacit al Ministerului Culturii, un sit arheologic clasificat ca monument istoric din clasa A.
Inaltii prelati au dispus inceperea lucrarilor in fata Palatului Arhiepiscopal, situat in zona peninsulara a Constantei, fara sa anunte in prealabil institutiile de cultura. Aceasta desi valoarea arheologica a terenului era deja de notorietate. In locul sitului, care cuprindea un important complex de locuinte grecesti si romane, preotii au construit un garaj subteran, destinat autoturismelor de lux. In ciuda scandalului declansat de acest caz, fetele bisericesti au recidivat, intrand cu excavatorul intr-un complex de necropole romane si de morminte paleocrestine, in parcul de langa gara Constanta.
Dosarul masacrului arheologic de la Arhiepiscopia Tomisului a fost ingropat cu repeziciune de reprezentantii Ministerului Culturii din vremea mandatului lui Razvan Theodorescu. In urma declansarii disputelor intre arheologii de la Muzeul de Istorie Constanta si institutia bisericeasca, pe tema distrugerii sitului, a fost trimisa de urgenta o comisie de la Bucuresti care urma sa medieze o solutie de compromis - si care, evident, nu a fost in favoarea pastrarii si conservarii sitului. Astfel, inaltii prelati au fost convinsi sa permita o sumara cercetare arheologica, conditia formala pentru obtinerea certificatului de descarcare arheologica. Potrivit arheologilor din Constanta, situl excavat si betonat de Arhiepiscopie, avea o valoare cel putin egala cu cea a parcului arheologic "salvat" in vremea comunismului si conservat in fata Catedralei Arhiepiscopale. Acesta este un monument istoric inclus in clasa A - adica, potrivit legii, considerat de valoare "nationala si universala". In raportul semnat de mai multi specialisti ai Muzeului de Istorie se precizeaza ca au fost evidentiate mai multe straturi istorice, incepand cu perioada elenistica, din secolul VI inainte de Hristos. "Acestui nivel ii corespund cele doua locuinte-bordei mentionate, adancite in pamantul viu (sec. IV i.Hr.). Nivelul este bine databil prin ceramica greceasca arhaica (resturi de amfore de Chios, vase cu figuri negre), ceramica autohtona lucrata la mana si varfuri de sageti premonetare", se arata in raport. Garajul prelatilor, care coboara cel putin doi metri sub pamant, a inlocuit un complex de locuinte din epoca romano-bizantina, destul de bine conservate, asa cum rezulta din raportul citat. "S-au identificat resturile unei alte locuinte cu ziduri de piatra in sec. II. Acesteia ii corespunde si un pavaj din piatra de dimensiuni mijlocii, aparut la 1,6 m. Materialul arheologic descoperit in acest nivel este bogat si sugestiv, incepand cu ceramica antica tarzie, cu figuri rosii, fragmente de amfore de Chios, Thasos si Heracleea Pontica, ca si monede din vremea lui Filip al II-lea", se mai mentioneaza in raport.
Morminte crestine distruse
Un alt episod al macelului arheologic practicat de prelatii de la Arhiepiscopia Tomisului il constituie excavarea abuziva a unei zone impanzite de necropole romano-bizantine si de morminte crestine, cu scopul de a construi o biserica in parcul de langa gara Constanta.
"La gara, descarcarea arheologica s-a dat dupa ce s-a distrus. Acolo au fost chiar lupte fizice. Desi eram la fata locului, pentru cercetari, au adus doua excavatoare, sub care m-am bagat eu, personal, cerandu-le sa se opreasca. E incredibil: biserica sa distruga vestigiile unor morminte crestine", ne-a povestit Constantin Chera. La randul sau, Virgil Lungu ne-a explicat ca in gropile excavate se vedeau mormintele. "Cu mari insistente am facut contractul de cercetare, pe care le-am luat o suma modica", a mai spus fostul director al Muzeului de Arheologie.
Monumente istorice mutilate
ZIUA a incercat sa afle conditiile in care s-a dat certificatul de descarcare arheologica in curtea Palatului Arhiepiscopal, dar s-a lovit de tacerea institutiilor implicate.
Atat reprezentantii Directiei Judetene de Culte, Cultura si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN), cat si cei ai Muzeului de Istorie au aratat cu degetul catre Ministerul Culturii din timpul mandatului PSD, acuzand mutilarea vestigiilor istorice. Ei au sustinut ca documentul respectiv nu se afla in arhiva lor. "Recomandarea arheologilor care au intocmit raportul a fost sa se pastreze si sa se restaureze ceea ce s-a gasit acolo. Dar Arhiepiscopia a inceput lucrarile inainte de a primi avizul. Dincolo de distrugerea sitului, prelatii au mutilat si alte doua monumente istorice din categoria A: Palatul Arhiepiscopal si Catedrala, prin constructia acelui buncar de beton intre ele. In cele din urma, Ministerul Culturii a fost cel care a dat descarcarea arheologica. Numai abuzuri au facut atunci (n.r. - in timpul mandatului PSD): si la Histria, obiectiv istoric de interes prioritar, unde voiau sa ridice o capela au sapat santuri", ne-a declarat Virgil Lungu, directorul DJCCPCN si fost director al Muzeului de Arheologie Constanta. "Situl respectiv este pandantul celui din fata Catedralei ca importanta, numai ca acolo era deja parc arheologic, iar aici Ministerul Culturii a dat descarcare arheologica. Arhiepiscopia isi imagina ca poate construi orice, la bunul plac, fara sa tina cont de importanta vestigiilor istorice", ne-a declarat si actualul director al Muzeului de Arheologie, Constantin Chera.
Parcarea prelatilor, marea problema
Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, Liliana Nadlac sustine, in schimb, ca "era o mare problema cu parcarea autoturismelor prelatilor", care necesita o urgenta rezolvare.
Nici reprezentantii institutiei bisericesti nu au reusit sa gaseasca in arhiva, vreme de o saptamana, avizul de descarcare arheologica, pe motiv ca preotul responsabil ar fi plecat in concediu. Acestia nu au permis reporterului ZIUA sa intre in garaj, pentru a vedea, la fata locului, zona destinata continuarii cercetarilor, singura conditie impusa la eliberarea avizului. "Intr-adevar, ridicarea garajului cu un metru din subteran, pe care ne-au obligat s-o facem specialistii arheologi da foarte urat. Initial, garajul trebuia sa fie in totalitate sub pamant. Dar din cauza spatiului pentru eventualul studiu au fost nevoiti sa se inalte. Ce sa va spun, aici, langa Catedrala si langa redactia ZIUA de Constanta s-a sapat bine - mersi, desi e clar ca si acolo sunt ruine. La fel s-a intamplat si vizavi - unde s-a facut un cabinet de avocatura care s-a construit foarte repede si nu s-a mai interesat nimeni. Aceste lucruri se intampla pentru ca nici legislatia romaneasca in domeniu nu e asa de clara", a conchis Liliana Nadlac. De altfel, informatii despre parcul de masini de lux ale Arhiepiscopiei au iesit la iveala in 2005, cand Fiscul a pus sechestru pe 13 autoturisme VW Passat ale Arhiepiscopiei pentru datorii de peste 13 miliarde de lei vechi.
Dezinteres general
Situatia nu este singulara in Constanta, oras construit peste vestigiile cetatii Tomis. In zona peninsulara, semnalata pe hartile arheologilor ca arie de maxima importanta istorica, potentatii locali obtin cu mare usurinte certificatele de descarcare arheologica.
Potrivit directorului DJCCPCN, Virgil Lungu, exista un singur caz in care autoritatile au oprit lucrarile de constructie, cu scopul declarat de a conserva un sit arheologic. "Din cate stiu nu exista nici o situatie in care sa se fi refuzat descarcarea arheologica, in afara de cea a complexului arheologic descoperit in 1993 langa fosta Banca Nationala, din Peninsula. In momentul de fata, situl este degradat, pentru ca nu a avut cine sa plateasca restaurarea si punerea acestuia in valoare in situ, adica la fata locului. Dar nu le dam voia sa faca nimic acolo pana cand nu investesc. Chiar daca vor vinde terenul altcuiva, vom refuza descarcarea", ne-a asigurat Virgil Lungu.
Pagina realizata de Gilda POPA 
 Afisari: 783  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
acum sa-i vedem pe cei de la DNA...   de dorumare
Ce imbecili!   de Dacia
patriarhia nu a respectat nimic,nici lege,nici istorie a neamului!!!   de silviana
A r h i v a
  Omorat de urs in centrul Brasovului    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Iliescu in pat cu Elena (14393 afisari)
 Mascarada (1610 afisari)
 Lichidarea lui Karadzici (1546 afisari)
 Omorat de urs in centrul Brasovului (1413 afisari)
 In veci! (1195 afisari)
 Stefan Andrei: Saddam Hussein vroia sa ne dea in 1989 500.000 de tone de petrol in contul datoriei catre Romania (4825 afisari)
 Kelly din "Familia Bundy", diagnosticata cu cancer (1469 afisari)
 Un membru al Guvernului, numit "imbecil" de Traian Băsescu (video) (1405 afisari)
 65 de ani de la bombardamentele americane asupra Ploiestilor (video) (1357 afisari)
 Regizorul Guillermo del Toro: La 15 ani, am fost urmarit de extraterestri  (1320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02168 sec.