Ziua Logo
  Nr. 4298 de joi, 31 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Despagubiri pentru epidemii
-- Statul se pregateste sa dea despagubiri pentru epidemiile de gripa aviara si pesta porcina inregistrate in ultimii ani, cei pagubiti apeland fie la Justitie, fie la alte masuri mai putin ortodoxe.
La ora actuala, Romania nu poate exporta carne de porc, din cauza pestei porcine care se inregistreaza la noi. Masurile luate de stat au vizat, in primul rand, vaccinarea porcilor, pentru cei din fermele comerciale folosindu-se un vaccin special (n.r.v - marker), ca prim pas de renuntare la vaccinare, care este interzisa in UE. Acest tip de vaccin nu si-a dovedit eficienta, astfel ca Agentia Europeana a Medicamentului a retras autorizatia de comercializare a produsului olandez. Culmea este ca Romania face presiuni ca vaccinul marker sa fie mentinut pe listele UE, la solicitarea companiei Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, dar care a fost, anul trecut, in centrul unui scandal cu pesta porcina. La vremea respectiva, autoritatile statului, atat veterinare cat si de mediu, au amendat firma pentru nereguli, considerate ca generatoare de extindere a focarului de pesta porcina.
Cum UE da despagubiri pentru pagubele produse de pesta porcina, si Smithfield asteapta aproximativ 25 milioane de euro. Probabil, compania este dispusa sa plateasca vaccinarea cu acest produs incert (n.r. - costuri estimate la cateva milioane de euro), pentru a putea avea motiv de a primi despagubirile.
Firma Galli Gallo va primi, cert, 5,3 milioane de lei de la Ministerul Agriculturii, ca despagubiri pentru pasarile omorate si furajele distruse in plina campanie de eradicare a focarelor de gripa aviara, din 2005. Aceste ferme de la Codlea au fost considerate, la acea vreme, ca cele care au propagat virusul aviar.
Intre timp, patronii au fost scosi de sub urmarire penala si au obtinut in Justitie aceste despagubiri. De asemenea, potrivit NewsIn, Curtea de Apel Brasov a admis saptamana trecuta recursul firmei Galli Gallo si a trimis spre rejudecare procesul in care societatea din Codlea mai cere statului 1,1 milioane de lei drept penalitati. (A.G.)
 Afisari: 130  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Povesti, afaceri si iar povesti   de Tudor190
A r h i v a
  Petrom ieftineste    
  BCR creste odata cu tara    
 Top afisari / comentarii 
 Ridicarile Ontanu-Ciuclea (2066 afisari)
 Alegeri mascate (1843 afisari)
 Steaua si Dinamo, vehicule de santaj (1788 afisari)
 Testul Morar (1383 afisari)
 Sfarsitul lumii vechi sau ce va face "generatia mea" (1307 afisari)
 Parasit de nevasta dupa ce extensia penisului a cedat in timpul actului sexual (3947 afisari)
 Acuzata de impostura intr-un mail remis presei, Printesa Brianna Caradja spune ca e hartuita de sotul pe care l-a parasit (2937 afisari)
 "Veronica" se intoarce si cere 20 de mii de euro drepturi de autor (2764 afisari)
 Cel mai vechi banc din lume dateaza din 1600 i.Hr (2533 afisari)
 Hugh Hefner, atras de o ucraineanca sexy (2191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00896 sec.