Ziua Logo
  Nr. 4298 de joi, 31 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Lucrari de gravura japoneza expuse in premiera in Romania
Pe urmele ultimului shogun
Pana pe 3 septembrie, in Salile Kretzulescu ale Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) este expusa gravura lui Toyohara Chikanobu (1838-1912), artist japonez din epoca Meiji. Majoritatea lucrarilor sunt expuse in premiera, cu exceptia catorva incluse, in 2002, intr-o expozitie de arta decorativa nipona.
"Calatorie la curtea shogunala" include faimoasa serie "Scene din afara Palatului Chiyoda" (publicata in 1897) care ilustreaza diverse evenimente, ceremonii si activitati de la curtea shogunala din capitala Edo (Tokyo de astazi), dintr-o perioada anterioara epocii Meiji. MNAR pastreaza in colectiile sale 30 de tripticuri din cele 32, precum si dipticul pe care este imprimat cuprinsul.
Epoca Meiji (1868-1912) a reprezentat pentru Japonia momentul unor schimbari in plan politic, social si cultural. Guvernarea militara a shogunilor din familia Tokugawa, ce a dominat intre 1615 si 1868, este abolita, reinstalandu-se institutia imperiala, simbol al Japoniei arhaice. In planul artelor, tranzitia s-a reflectat prin preluarea culturii de tip european, urmata insa destul de repede de o revigorare a interesului pentru istoria si artele autohtone, pentru pastrarea identitatii culturale.
Seria din expozitie, singulara in creatia lui Chikanobu, este caracterizata printr-o maniera grafica apropiata stilistic de desenul european, ceea ce o face mai accesibila publicului occidental. Cateva scene se desfasoara in zona "omote" a Palatului Chiyoda, dedicata strict primirilor oficiale, ceremoniilor si audientelor. Avand in vedere ca ultimul shogun Tokugawa Yoshinobu nu a locuit in palatul Chiyoda, lucrarile pot fi interpretate drept o nostalgica restituire a unui trecut glorios, definitiv apus. Exceptand seria Chiyoda, sunt prezente si cateva lucrari care infatiseaza bijinga (imagini cu femei frumoase), una dintre categoriile tematice cele mai importante in gravura traditionala. Curator si autor al catalogului este Carmen Brad, specialist in arta extrem-orientala. (L.D.)
 Afisari: 171  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Jurnalul lui Orwell pe net    
  Little Richard la Bucuresti    1 comentariu
  Dumnezeu intr-o felie de pizza    1 comentariu
  Proletcultism juridic    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ridicarile Ontanu-Ciuclea (2066 afisari)
 Alegeri mascate (1843 afisari)
 Steaua si Dinamo, vehicule de santaj (1788 afisari)
 Testul Morar (1383 afisari)
 Sfarsitul lumii vechi sau ce va face "generatia mea" (1307 afisari)
 Parasit de nevasta dupa ce extensia penisului a cedat in timpul actului sexual (3947 afisari)
 Acuzata de impostura intr-un mail remis presei, Printesa Brianna Caradja spune ca e hartuita de sotul pe care l-a parasit (2937 afisari)
 "Veronica" se intoarce si cere 20 de mii de euro drepturi de autor (2764 afisari)
 Cel mai vechi banc din lume dateaza din 1600 i.Hr (2533 afisari)
 Hugh Hefner, atras de o ucraineanca sexy (2191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00790 sec.