Ziua Logo
  Nr. 4297 de miercuri, 30 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
E greu sa fii sarac in UE
-- Ministrul Economiei si Finantelor spune ca presiunile pentru cresterea veniturilor sunt mult mai mari dupa aderare, pentru ca romanii se compara cu tarile vecine
Romania trebuie sa mizeze in continuare pe o crestere economica rapida, pentru a evita tensiunile sociale si a restrange diferentele de nivel de trai fata de majoritatea cetatenilor UE, in pofida riscurilor de supraincalzire macroeconomica, a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian (foto).
Ministrul Economiei si Fi�nantelor, Varujan Vosganian, a recunoscut, intr-un interviu pentru Reuters, preluat de Mediafax, pericolul supraincalzirii economiei, insa a declarat ca Romania are nevoie de crestere rapida a PIB pentru a reduce saracia si recupera decalajul privind nivelul de trai fata de Vest, evolutie insotita de scaderea deficitului bugetar si a inflatiei. "Toti vorbim despre supraincalzire. Nimeni nu a descoperit alta solutie pentru reducerea decalajelor decat cresteri mari ale PIB-ului", a afirmat Vosganian. Totodata, ministrul a aratat ca "este mai usor sa fii sarac in afara Uniunii (Europene -n.r.) decat in interiorul ei". "Presiunile sunt foarte ridicate, deoarece romanii trebuie sa se compare cu tarile vecine", a continuat Vosganian. Ministrul estimeaza o crestere economica de 7-8% in acest an, fata de 6% in 2007.
Inflatie de 4-5% in 2009
El a mai declarat ca tinta pentru deficitul bugetar de anul viitor este de 2% din PIB, comparativ cu 2,3% in acest an. "Trebuie sa ne asumam un nivel mai ridicat al cresterii (PIB-ului - n.r.), dar in acelasi timp trebuie sa gestionam deficitul bugetar, combinand necesitatea de a atinge tintele de inflatie cu nevoia de a acoperi deficite structurale in educatie si sanatate", a explicat ministrul.
El a declarat, luni, ca an�ticipeaza ca inflatia anuala sa scada catre 4-5% pana la finele lui 2009, de la circa 6-7% in decembrie 2008. Declinul va fi sprijinit de recolta buna din acest an, care va avea un impact favorabil asupra preturilor alimentelor, precum si de o politica salariala mai restrictiva in 2009.
Vosganian a mai declarat ca decizia recenta a Guvernului de a majora salariul minim pe economie incepand cu luna octombrie, luata la putin timp dupa ce el afirmase ca inflatia ridicata face improbabila o astfel de masura, reprezinta un exemplu de compromis necesar in politicile economice. "Avem nevoie de pace sociala pentru ca, in absenta ei, risipesti si mai multe resurse", a aratat el.
Ministrul a spus ca urmatorul Guvern ar trebui sa se orienteze catre cresterea cheltuielilor pentru infrastructura, pentru a asigura continuitatea investitiilor straine, necesare pentru echilibrarea importurilor. In acelasi timp, unii economisti considera ca fluxul de investitii straine directe catre Romania, estimate de Vosganian la un nivel record de 10 miliarde de euro in acest an, ar putea fi redus de tensiunile economice globale. Aceste riscuri ar putea fi accentuate, potrivit specialistilor, daca salariile cresc prea repede si costurile scazute cu forta de munca nu mai com�penseaza deficitul din infrastructura.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 489  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Precum zice Bizonu'   de La Grandiflora
Da da mai ales ce nu se zice    de Ghita Bizonu'
eh na   de lastexit
Sint curioasa   de Anca2008
bogatasii ... isi pierd mintile   de Olga Khan
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Comandamentul unitatii anti-KGB (3504 afisari)
 O realitate: Biserica de mase (2176 afisari)
 Miracol pentru cancer (2116 afisari)
 De la Est vine ploaia (1917 afisari)
 CSAT umbla cu kalasnikovul indoit (1839 afisari)
 Porcul cu cap de maimuta, cea mai fotografiata creatura din China  (5301 afisari)
 Su-27, locul patru in topul celor mai bune avioane militare ale secolului XX (2133 afisari)
 Dana Nalbaru saruta tandru patru femei, dar si sase barbati (VIDEO) (1806 afisari)
 Ce-si face femeia cu muschii ei.... (1712 afisari)
 Scad preturile apartamentelor din Capitala! (1639 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00899 sec.