Ziua Logo
  Nr. 4297 de miercuri, 30 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ora gasirii "numarului doi"
Editorial publicat de ziarul spaniol ABC si preluat de agentia Agerpres 
In unele medii politizate din SUA, jocul favorit de salon zilele acestea consta in a face speculatii cu privire la cine va fi "numarul doi" al lui Barack Obama si John McCain la viitoarele alegeri din noiembrie. Nu este nevoie sa cauti prea mult pentru a afla zvonurile, barfele si ipotezele pentru toate gusturile privind procesul de selectie viceprezidentiala.
Fara a conta prea mult ca ambele campanii au reusit pana acum sa mentina secretul privind deliberarile interne. Totusi, aceste speculatii se pot incheia curand. Intr-o campanie prezidentiala asemeni celei din SUA, calendarul este un instrument de lucru vital. Iar echipele lui Obama si McCain impartasesc in prezent aceeasi preocupare: ca deciziile lor sa nu fie eclipsate de Jocurile Olimpice din China. Spectacolul sportiv-televizat care va incepe la 8 august si impotriva caruia nici un "show politic" - inclusiv maratonul pentru Casa Alba - nu pare in masura sa rivalizeze in mod adecvat in atragerea atentiei publicului american. In ce-l priveste pe candidatul democrat, inainte de a se imbarca in recentul sau turneu international, se presupune ca Barack Obama si-a revizuit toate optiunile prezentate de comitetul sau de selectie condus de juristul Eric Holder si Caroline Kennedy, fiica lui JFK. Obama ar fi restrans lista la cinci colegi din Senat (Joseph Biden, Evan Bayh, Chris Dodd, Hillary Clinton si Jack Reed). Plus doi guvernatori (Tim Kaine guvernator de Virginia si Kathleen Sebelius de Kansas).
Se presupune ca pentru Obama, alegerea colegului de "ticket" ar trebui sa fie mai simpla decat pentru McCain. Avand in vedere ca potrivit traditionalului criteriu al complementaritatii, senatorul de Illinois va fi nevoit sa aleaga un politician venit din inima Americii cu experienta in chestiuni de securitate nationala. Fara prea mari posibilitati de a surprinde si de a risca, avand in vedere ca insasi conditia sa de prim candidat afro-american cu posibilitati de a ajunge la Casa Alba pune la grea incercare toate limitele de inovatie pe care le poate suporta buletinul de vot prezidential al SUA.
In ce-l priveste pe candidatul republican, optiunile aflate pe lista administrata de avocatul A.B. Culvahouse, par sa fie trecute prin ciur. Intre posibilitatile cu cele mai mari sanse figureaza fostul sau rival Mitt Romney; guvernatorul de Minnesota, Tim Pawlenty; si fostul congresman Rob Portman al statului Ohio. Fara a uita si de alte posibilitati, precum actualul guvernator de Florida, Charlie Crist; sau Carly Fiorina, fost membru in conducerea companiei Hewlett-Packard.
Si totusi, o surpriza de ultim moment nu poate fi eliminata. Mai ales ca unele nume de pe lista sunt mai mult un gest de buna vointa decat o optiune ce merita luata in considerare. Anul acesta, exemplul cel mai evident ar fi Hillary Clinton. In urma cu opt ani, George W. Bush a decis in ultimul moment sa-si caute un vicepresedinte: Dick Cheney. Iar in 1988, echipa de campanie a lui Bush tatal a optat in mod deliberat sa-l excluda de pe lista de optiuni pe Dan Quayle.
Intr-o lume perfecta, un candidat la vicepresedintie ar trebui ales in functie de calitatile lui de a-i lua locul presedintelui, post de care il desparte doar o bataie de inima potrivit jargonului politic american. Dar in fata complicatului algoritm matematic in cursa pentru Casa Alba, harta electorala a SUA poate fi un factor mult mai determinant care favorizeaza destui politicieni populari in jurisdictii decisive fara o majoritate republicana sau democrata clara in perspectiva alegerilor prezidentiale. In orice caz, anul acesta intreaga dilema se complica din cauza factorului timp si distragerii atentiei de catre Jocurile Olimpice care se incheie in ajunul Conventiei nationale a Partidului Democrat de la Denver urmata, patru zile mai tarziu, de intrunirea la nivel inalt a Partidului Republican de la Minneapolis-Saint Paul. Sunt presiuni ale calendarului ce complica sarcina de a grabi gasirea unor locotenenti pentru Obama si McCain.
 Afisari: 448  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  O realitate: Biserica de mase    35 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Comandamentul unitatii anti-KGB (3504 afisari)
 O realitate: Biserica de mase (2176 afisari)
 Miracol pentru cancer (2116 afisari)
 De la Est vine ploaia (1917 afisari)
 CSAT umbla cu kalasnikovul indoit (1839 afisari)
 Porcul cu cap de maimuta, cea mai fotografiata creatura din China  (5301 afisari)
 Su-27, locul patru in topul celor mai bune avioane militare ale secolului XX (2133 afisari)
 Dana Nalbaru saruta tandru patru femei, dar si sase barbati (VIDEO) (1806 afisari)
 Ce-si face femeia cu muschii ei.... (1712 afisari)
 Scad preturile apartamentelor din Capitala! (1639 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85138 sec.