Ziua Logo
  Nr. 4292 de joi, 24 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Pe limba lui Voronin
-- Presedintele comunist Vladimir Voronin vrea sa semneze Tratatul politic de baza cu Romania si Acordul privind frontiera moldo-romana "in limbile oficiale ale fiecarui stat"
Ministrul de Externe Andrei Stratan, presedintele Vladimir Voronin si ambasadorul Moldovei la Bucuresti, Lidia Gutu, fata in fata cu seful diplomatiei romane Lazar Comanescu, la Chisinau
Vladimir Voronin a laudat relatiile Chisinaului cu Moscova intr-o conferinta de presa desfasurata ieri la Administratia Prezidentiala. Negocierile pentru semnarea Tratatului politic de baza si Acordului privind frontiera moldo-romana sunt aproape terminate, Republica Moldova fiind gata sa semneze cele doua documente, indiferent de ordinea in care o va dori Bucurestiul, a declarat presedintele comunist de la Chisinau.
Conform lui Voronin, au fost depasite toate problemele tehnice, inclusiv cele ce tin de limba in care vor fi elaborate documentele, fiind aleasa formula "in limbile oficiale ale fiecarui stat". Ramane a fi luata doar decizia politica a conducerii Romaniei, a adaugat in cadrul conferintei de ieri Vladimir Voronin. Conventia privind micul trafic la frontiera dintre Romania si Republica Moldova va fi semnata numai dupa semnarea si ratificarea Acordului privind frontiera dintre cele doua state, a reiterat presedintele de la Chisinau.
Comanescu laudat
Vladimir Voronin a subliniat ca vizita ministrului roman de Externe, Lazar Comanescu, a fost "una dintre cele mai rezultative si constructive vizite ale unui demnitar roman la Chisinau" din timpul mandatelor sale de presedinte al Republicii Moldova. Discutiile au demonstrat ca Romania si Republica Moldova sunt capabile sa hotarasca problemele existente", a mentionat liderul comunist. Potrivit lui, decizia de a deschide noi consulate romanesti la Cahul si Balti a fost luata in "baza de reciprocitate", fiind deja decisa si inaugurarea unor consulate ale Republicii Moldova la Iasi si Constanta.
Ministrul de Externe al Romaniei, Lazar Comanescu, a intreprins o vizita oficiala in Republica Moldova la 7 iulie la invitatia omologului sau moldovean, Andrei Stratan. Surse oficiale de la Chisinau si Bucuresti au apreciat aceasta vizita drept un dezghet in relatiile modo-romane.
Relatii "normale" cu Moscova
Liderul rusofon a declarat, in cadrul conferintei de ieri ca "apreciez foarte inalt si constructiv actualul nivel al relatiilor moldo-ruse si in politica, si in economie, si in domeniul social-cultural". Conform lui Voronin, relatiile lui cu presedintele Federatiei Ruse Dmitri Medvedev sunt normale, subliniind ca "intrevederile noastre vor avea un caracter sistematic". "Rusia nu are nevoie sa se distanteze de conflictul transnistrean", a adaugat presedintele comunist, "eu vad dorinta sincera de a contribui la solutionarea problemei transnistrene". Totodata, Voronin a declarat ca "nu consider rezonabila ideea crearii unor atare forte de pacificare" ale GUAM, intensificand speculatiile privind posibilitatea iesirii din organizatie a fostei republici sovietice.
Corespondenta NewsIn interzisa la Presedintia Moldovei
Corespondenta agentiei NewsIn la Chisinau, jurnalista profesionista Lina Grau, nu a fost lasata sa intre ieri la conferinta de presa a presedintelui comunist Vladimir Voronin, pe motiv ca nu este acreditata de Ministerul de Externe de la Chisinau. Ministerul moldovean nu a raspuns cererii de acreditare depuse de trei luni, termenul de examinare fiind de o luna, relateaza Newsin. Sefa serviciului de presa al institutiei prezidentiale, Natalia Visan, a declarat ca motivele pentru care jurnalistul nu are acreditare nu o privesc, iar in lipsa acesteia corespondentul agentiei romanesti nu poate avea acces la eveniment. Surse guvernamentale de la Chisinau au confirmat existenta unor avize pozitive la solicitarea de acreditare a corespondentului NewsIn din partea Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova si a Ministerului moldovean de Interne. Conform acestor surse, Presedintia de la Chisinau a formulat obiectii fata de un aviz pozitiv pentru Lina Grau, posesoare a cetateniei Republicii Moldova, dar si a celei romane. In decembrie 2007, administratia preziļæ½dentiala comunista a refuzat accesul mai multor jurnalisti romani, invocand diferite pretexte nefondate.
Mihai ISAC 
 Afisari: 1255  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Iar pe de alta parte...   de dolhasca
Voronin isi face treaba cu Rosca   de agatza cristi
ma intreb...   de geek-a-contra
Pushchea pe limba ta Voronine !   de ionion
Fiecare cu Chavezul lui- pe romani ne-a procopsit Dumnezeu cu Chavezul nostru.   de ionion
A r h i v a
  Petrol contra arme de la rusi    1 comentariu
  Karadzici se apara singur    
  "Presedintele" Obama in Israel    45 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cum il vedeau gardienii pe Ramaru (6262 afisari)
 Betancourt si-a parasit sotul (2616 afisari)
 Amenintarea Camatarilor (2316 afisari)
 PRM - ori la bal, ori la spital (2028 afisari)
 Pe limba lui Voronin (1255 afisari)
 Dezvaluiri socante: Violata zilnic de soldati, in timpul regimului lui Radovan Karadzic  (3373 afisari)
 Condamnati la inchisoare pentru ca au facut sex si un film porno langa un monument (3227 afisari)
 Erou la 12 ani: A scapat o fetita de sapte ani din mainile violatorului (2289 afisari)
 Scandalul ICR merge mai departe: cazul Antohi-Hoisie ii face pe sefii Institutului sa se contrazica privind informatorii Securitatii (1931 afisari)
 Amanta secreta a macelarului din Bosnia, Radovan Karadzic (1815 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00972 sec.