Vladimir Voronin a laudat relatiile Chisinaului cu Moscova intr-o conferinta de presa desfasurata ieri la Administratia Prezidentiala. Negocierile pentru semnarea Tratatului politic de baza si Acordului privind frontiera moldo-romana sunt aproape terminate, Republica Moldova fiind gata sa semneze cele doua documente, indiferent de ordinea in care o va dori Bucurestiul, a declarat presedintele comunist de la Chisinau.
Conform lui Voronin, au fost depasite toate problemele tehnice, inclusiv cele ce tin de limba in care vor fi elaborate documentele, fiind aleasa formula "in limbile oficiale ale fiecarui stat". Ramane a fi luata doar decizia politica a conducerii Romaniei, a adaugat in cadrul conferintei de ieri Vladimir Voronin. Conventia privind micul trafic la frontiera dintre Romania si Republica Moldova va fi semnata numai dupa semnarea si ratificarea Acordului privind frontiera dintre cele doua state, a reiterat presedintele de la Chisinau.
Comanescu laudat
Vladimir Voronin a subliniat ca vizita ministrului roman de Externe, Lazar Comanescu, a fost "una dintre cele mai rezultative si constructive vizite ale unui demnitar roman la Chisinau" din timpul mandatelor sale de presedinte al Republicii Moldova. Discutiile au demonstrat ca Romania si Republica Moldova sunt capabile sa hotarasca problemele existente", a mentionat liderul comunist. Potrivit lui, decizia de a deschide noi consulate romanesti la Cahul si Balti a fost luata in "baza de reciprocitate", fiind deja decisa si inaugurarea unor consulate ale Republicii Moldova la Iasi si Constanta.
Ministrul de Externe al Romaniei, Lazar Comanescu, a intreprins o vizita oficiala in Republica Moldova la 7 iulie la invitatia omologului sau moldovean, Andrei Stratan. Surse oficiale de la Chisinau si Bucuresti au apreciat aceasta vizita drept un dezghet in relatiile modo-romane.
Relatii "normale" cu Moscova
Liderul rusofon a declarat, in cadrul conferintei de ieri ca "apreciez foarte inalt si constructiv actualul nivel al relatiilor moldo-ruse si in politica, si in economie, si in domeniul social-cultural". Conform lui Voronin, relatiile lui cu presedintele Federatiei Ruse Dmitri Medvedev sunt normale, subliniind ca "intrevederile noastre vor avea un caracter sistematic". "Rusia nu are nevoie sa se distanteze de conflictul transnistrean", a adaugat presedintele comunist, "eu vad dorinta sincera de a contribui la solutionarea problemei transnistrene". Totodata, Voronin a declarat ca "nu consider rezonabila ideea crearii unor atare forte de pacificare" ale GUAM, intensificand speculatiile privind posibilitatea iesirii din organizatie a fostei republici sovietice.
Corespondenta NewsIn interzisa la Presedintia Moldovei
Corespondenta agentiei NewsIn la Chisinau, jurnalista profesionista Lina Grau, nu a fost lasata sa intre ieri la conferinta de presa a presedintelui comunist Vladimir Voronin, pe motiv ca nu este acreditata de Ministerul de Externe de la Chisinau. Ministerul moldovean nu a raspuns cererii de acreditare depuse de trei luni, termenul de examinare fiind de o luna, relateaza Newsin. Sefa serviciului de presa al institutiei prezidentiale, Natalia Visan, a declarat ca motivele pentru care jurnalistul nu are acreditare nu o privesc, iar in lipsa acesteia corespondentul agentiei romanesti nu poate avea acces la eveniment. Surse guvernamentale de la Chisinau au confirmat existenta unor avize pozitive la solicitarea de acreditare a corespondentului NewsIn din partea Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova si a Ministerului moldovean de Interne. Conform acestor surse, Presedintia de la Chisinau a formulat obiectii fata de un aviz pozitiv pentru Lina Grau, posesoare a cetateniei Republicii Moldova, dar si a celei romane. In decembrie 2007, administratia preziļæ½dentiala comunista a refuzat accesul mai multor jurnalisti romani, invocand diferite pretexte nefondate.