Ziua Logo
  Nr. 4290 de marti, 22 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Are dreptate Traian Basescu?
Cristian UNTEANU 
-- Are dreptate cand ramane evaziv asupra extrem de dificilei probleme pe care o pune decizia italienilor de a-i amprenta pe tiganii nostri? Are. Din mai multe puncte de vedere pe care, cu delicatetea-i caracteristica, n-a mai stat sa le explice ziaristilor, trimitandu-i sa-si faca temele. Comportament delicat, asemenea problemei insesi. Oare ce-ar fi putut spune?
Ca PreSedinte al RomAniei, are toate motivele sa fie suparat deoarece, din nefericire, atunci cand sunt amprentati zecile de mii de tigani din Italia, vizata nu este etnia din care fac parte, caci atunci ar fi vorba despre discriminare si comportament de tip fascist, ci despre luarea in evidenta, in procedura de urgenta, a unor purtatori de pasapoarte sau documente de identitate romanesti. Legal, cetateni romani. Iar asta face ca Romania sa fie vizata in mod direct de prima etapa a unui proces complex pe plan european a carui necesitate absoluta trebuia expusa foarte clar opiniei publice. Caci, in definitiv, noi cu tiganii nostri, suntem o binecuvantare intr-un moment foarte delicat in care trebuie sa li se argumenteze cetatenilor de ce este cu adevarat nevoie sa se treaca imediat la faza urmatoare, cea a pasapoartelor biometrice. Este vorba despre acel tip de documente care, in urma negocierilor in domeniu cu SUA, va trebui sa contina date complete asupra unei persoane, oferind inclusiv accesul la informatii extrem de personale, pana acum considerate a fi de natura strict privata.
DacA la asta s-a replicat foarte dur spunandu-se ca se intra cu adevarat intr-o epoca a supravegherii absolute de tip orwellian, replica se da acum invocandu-se cazul romanesc. Iar aici, stie domnul presedinte Basescu ce stie, lucrurile devin si mai delicate deoarece - si acest lucru nu-l poate spune inca - amprentarea tiganilor este doar prima miscare din scenariul european si raspunde in imediat situatiei de urgenta din Italia. Si nu numai, pentru ca, brusc, in oglinda, au inceput sa parvina mesaje de disperare identice din alte tari: Norvegia, Spania, Franta, Elvetia, Irlanda... Dar nu era de ajuns pentru a se incepe marea demonstratie de utilitate a identificarii biometrice. Este in pregatire a doua etapa, cu mult mai importanta si care urmeaza sa vizeze toti muncitorii ilegali depistati pe teritoriul UE si, mai departe, conform noii legi adoptate la nivelul UE, a tuturor persoanelor care sunt dovedite ca locuiesc ilegal in tarile UE. O masura care este acum in atentia tuturor ministerelor de interne si departamentelor pentru straini, raspunzand insa nu numai unor imperative de securitate in lupta globala contra terorismului. Asta a fost odata si era un inceput logic al unei masuri care capata noi semnificatii (dar si dimensiuni infinit mai extinse) in contextul unei crize economice si a locurilor de munca ce afecteaza din ce in ce mai vizibil cele mai multe dintre statele europene. Aceleasi care, cu doar cativa ani in urma, au inchis ochii la afluxul de forta de munca necalificata din est care, asemeni "capsunarilor" nostri, veneau cu disperare si acceptand conditii absolut umilitoare, in speranta de a putea trimite un ban acasa si de a-si putea face eventual vreun rost in ceea ce se promitea a fi un paradis.
Traian BAsescu Stie foarte bine ce se va intampla si mai stie ca, la un moment dat, refluxul emigratiei noastre economice ii va afecta nu in cele mai comode conditii pe cei care vor trebui sa se intoarca acasa foarte repede si nu cu beneficiile sperate. Numai ca, daca spune asta, care vor fi consecintele pe plan electoral pentru alegerile din toamna? Comunitatile romanesti din Italia sau Spania oricum veneau la vot cu actele de identitate romanesti si nu cred ca ambasadele erau instruite (si nici nu vor fi vreodata, din motive absolut evidente) sa le ceara si permisele de sedere sau de munca pentru a le verifica legalitatea. Nu-si asuma riscul. Drept care, apare o problema: impotriva cui se va indrepta nemultumirea actualilor si viitorilor amprentati?
 Afisari: 1639  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Si-asa,multi de pe-aici nu meritati decat cel mult "chip...   de vida clara
Prietenilor mei Socrate,Arogantu' ,Gili....    de LENIO
Mie imi convine. Sa ii amprenteze, ca ma fac de ras   de Liliac
A descuraja infractorul...si a proteja omul corect !   de Rhodos
Pe cand chipul implantat ?Democratia noastra incepe sa fie orwelliana.   de Socrate
Pasaportul biometric.   de alwis46
Are !   de Arogantu'
falsa problema,   de silviana
A r h i v a
  De ce nu avem o voce la Bruxelles?    2008-07-01
  Democratia bunastarii, final de capitol?    2008-06-24
  Aratarea lui Dumnezeu si visul lui nea Gigi    2008-05-28
  De ce trebuia sa intervina Traian Basescu?    2008-05-26
  Romania umila si umilita    2008-05-20
 Top afisari / comentarii 
 Iliescu: Orban este un fraier (2913 afisari)
 Magureanu inca ii ameteste pe greii presei (2827 afisari)
 Insarcinata cu al 14-lea copil (1943 afisari)
 Rusia cedeaza (1674 afisari)
 Are dreptate Traian Basescu? (1639 afisari)
 Socul unei mirese: Schimb de neveste si orgii sexuale, cadoul de nunta oferit de proaspatul sot  (11535 afisari)
 Maria Sarapova a pozat sexy pentru revista "Sports Illustrated" (2790 afisari)
 Fetita de zece ani, ucisa de ATV-ul primit cadou de la parinti (2651 afisari)
  Ana Birchall a nascut pasiuni in inima unui analist politic (2190 afisari)
 SUA avertizeaza Rusia ca incalca "linia rosie" daca va vrea sa isi reconstruiasca baze militare in Cuba (2080 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11813 sec.