Ziua Logo
  Nr. 4288 de sambata, 19 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Judecata lunga - spalare sigura de bani
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, in cadrul unei dezbateri organizate de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, (ONPCSB), ca exista deficiente in ceea ce priveste judecarea rapida a cauzelor referitoare la actiuni de spalare de bani. Basescu a aratat ca, "in raport cu sesizarile documentate ale ONPCSB catre parchete, drumul pana la decizia finala in instantele de judecata pare a fi greoi".
"Degeaba se ajunge la con�damnare dupa zece ani de la inaintarea dosarului, pentru ca in acesti ani infractorul si-a continuat activitatea nestingherit", a spus Traian Basescu. Seful statului a mai aratat ca sunt necesare "modificari ale Codului Penal si ale Codului de procedura penala", mentionand ca "banii din activitati ilegale reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale". "Din acest motiv, CSAT va continua sa aiba analize nu numai pe cazuri de terorism, dar si pentru situatii de alimentare cu bani a actelor teroriste, nu numai cele care vizeaza Romania, ci si cele de la nivel global", a declarat Basescu. Presedintele a precizat ca trebuie avute in vedere nevoia specializarii pro�curorilor si judecatorilor. Ministrul Internelor, Cristian David, a spus, citat de NewsIn, ca exista un decalaj intre autoritati si structurile infractionale in ceea ce priveste tehnologia.
Problema imobiliara
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, a afirmat ca spalarea de bani nu este o infractiune lipsita de vic�time, aflandu-se in centrul activitatilor de crima organizata, hraneste actele de terorism si afecteaza pe toata lumea. "Spalarea de bani gadila tentaculele coruptiei. Este valabil oriunde in lume, nu doar in Romania sau in Marea Britanie", a sustinut diplomatul britanic.
ONPCSB va emite legislatia secundara specifica privind raportarea tranzactiilor din sectorul imobiliar, a declarat presedintele institutiei, Adriana Luminita Popa.
Oficialul ONPCSB a adaugat ca pietei imobiliare ii lipseste nu doar o autoritate de supra�veghere, dar si o legislatie privind reglementarea domeniului. "Fara o triere, ar fi zeci de mii de societati care s-au gandit la infiintare sa treaca in obiectul de activitate si servicii de agentie imobiliara", a adaugat Popa. Sumele implicate in cazuri cercetate anul trecut de ONPCSB se ridica la 200 milioane euro, a mai declarat Popa.
Miscarea banilor
Seful Cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, a sustinut ca in ultima perioada s-a observat faptul ca Romania se transforma dintr-o tara de tranzitie intr-una in care anumite grupuri au scopuri bine definite. Acesta a invocat existenta a 200.000 de companii prin care este adusa forta de munca, care apoi pleaca in tarile din Vest, iar banii rezultati din prestatii ajung in Orientul Mijlociu. Marian a spus, citat de Mediafax, ca este greu sa nu faci conexiuni intre firme paravan si operatiuni de crima organizata, insa este foarte greu de dovedit. Presedintele Agen��tiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, a afirmat ca exista o relatie complexa intre crima organizata, spalarea de bani, coruptie si averi nejustificate, multumind presei ca 80% dintre investigatiile Agentiei sunt datorate articolelor din mass-media. Acesta a mai spus ca numai un sfert din totalul declaratiilor de avere au fost depuse la ANI, desi termenul a expirat in urma cu trei saptamani. Macovei a mai declarat ca, desi suntem in 2008, inca se lucreaza interinstitutional cu "adrese scrise".
Raportarea tranzactiilor in 24 de ore
Presedintele a declarat ca autoritatile ar trebui sa revina la regula raportarii in 24 de ore la ONPCSB a tranzactiilor bancare cu sume mai mari de 15.000 de euro, termenul de zece zile prevazut in prezent fiind "prea relaxat". Acesta a felicitat Parlamentul, Guvernul si ONPCSB pentru ca in momentul de fata Romania are o legislatie perfect aliniata celei a UE. Presedintele a mai declarat, citat de Mediafax, ca "exista un caz de terorist judecat si care are o decizie definitiva si irevocabila la Inalta Curte" si ca ar urmari cum se pune in aplicare aceasta hotarare, care impune valorificarea unor bunuri dobandite ilicit".
Bogdan GALCA 
 Afisari: 292  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ma intreb doar,   de Aladin
A r h i v a
  Presedintele Basescu respinge noua nationalizare    47 comentarii
  Bancile contra BNR    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fotografie unica in lume (2395 afisari)
 Presedintele Basescu respinge noua nationalizare (1608 afisari)
 Unul cate unul la DNA (1581 afisari)
 Ucraina "no problem" (1459 afisari)
 Biserica Rusa amenintata de schisma (1373 afisari)
 Oligarhii rusi cumpara riviera franceza si sperie localnicii cu pretentiile lor (3968 afisari)
 Iubita sexy a miliardarului Abramovici a primit cadou un restaurant de 3,5 milioane de euro (2767 afisari)
 Bucuresteni ramasi fara bani pe carduri pentru ca au intrat in banci (2446 afisari)
 Sammie Pennington are sani naturali de nota 10  (2219 afisari)
 Iranul a descoperit rezerve de petrol de 525 milioane de barili (1620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02223 sec.