Ziua Logo
  Nr. 4288 de sambata, 19 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presedintele Basescu respinge noua nationalizare
-- Presedintele considera ca modificarile Legii 10, aprobate de Parlament la initiativa unui grup condus de Dan Voiculescu, sunt neconstitutionale si antieuropene
Seful statului a refuzat ieri sa promulge modificarile la Legea privind retrocedarea caselor nationalizate (10/2001) initiate de conservatori, in frunte cu Dan Voiculescu, si a solicitat Parlamentului reexaminarea acesteia. "Cel mai grav lucru, din punct de vedere politic, este ca, fara sa declare, devine un act de renationalizare, consolidand ceea ce s-a facut in perioada comunista, cand oamenii au fost deposedati abuziv de proprietati", a subliniat Traian Basescu.
El a explicat ca legea reprezinta o noua nationalizare, pentru ca anuleaza implicit calitatea de proprietar a celor care au fost deposedati abuziv de bunuri imediat dupa instaurarea regimului comunist, in mai 1945. Mai mult, neconstitutionalitatea ei este dovedita si prin faptul ca restrictioneaza retrocedarea terenurilor care au fost confiscate odata cu imobilele si care se afla acum in proprietatea statului, a aratat presedintele.
"Legea este o ocazie de obtinere de venituri necuvenite, pentru cei care au dobandit prin cumparare imobile pe Legea 112, iar actele de proprietate au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti, legea stabileste nici mai mult nici mai putin ca vor fi despagubiti de stat la pretul pietei, in conditiile in care vanzarea catre chiriasi s-a facut la pretul de contabilitate, in baza Legii 112", a mentionat seful statului, explicand ca este si "extrem de defavorabila si serveste o clientela", pentru ca, "daca ai dat, pe imobilul cumparat pe Legea 112, 15.000 de dolari, acum statul te despagubeste cu 300.000 de dolari, ceea ce este extrem de inechitabil". Seful statului a mai aratat ca, prin dispozitiile legii trimise la promulgare, contractele de vanzare-cumparare pe Legea 112 devin opozabile oricarui act de proprietate al celor deposedati abuziv, acest lucru avand un caracter profund neconstitutional pentru ca are un caracter retroactiv, iar astfel se consolideaza ideea ca legea face o noua nationalizare, nemairecunoscand dreptul fostilor proprietari de a-si dobandi proprietatea.
Incalcarea unor drepturi
Legea nu respecta Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind accesibilitatea si previzibilitatea normei juridice, nerespectand principiul preeminentei dreptului si al separatiei puterilor in stat, care reclama ca legiuitorul sa nu intervina pe parcursul derularii unor proceduri administrative sau judiciare prin masuri care sa avantajeze una dintre parti in detrimentul celeilalte ori care sa duca la modificarea solutiilor juridice de la data declansarii acelor proceduri cu alte solutii expres prevazute de legea noua si pe care, in lipsa ei, instantele judecatoresti nu le-ar fi putut lua, invoca presedintele in cererea de reexaminare.
El adauga ca este modificata conceptia initiala a actului de baza, iar forma legii trimise la promulgare nu cuprinde solutii legislative pentru situatii tranzitorii. Astfel, nu se clarifica situatia hotararilor definitive si irevocabile, pronuntate in baza legii nemodificate, dar nepuse inca in executare. In lipsa unor atare clarificari, concursul dintre noul act normativ si solutiile judecatoresti, deja intrate in puterea lucrului judecat, este de natura sa determine o practica judiciara neunitara.
Negarea calitatii de proprietar
Prin abrogarea unor prevederi din forma anterioara a Legii 10/2001, se consfintesc in fapt si in drept, actele de nationalizare si preluare abuziva a acestor imobile de catre terti, sustine seful statului. "Practic, din acest moment, persoanelor carora le-au fost preluate imobile fara titlu valabil li se neaga, implicit, calitatea de proprietar ce, anterior, le fusese in mod explicit recunoscuta, cu toate efectele ce decurgeau din acest articol, stiut fiind ca acestea au fost lipsite doar de prerogativa posesiei. Totodata, se ignora faptul ca Legea 10/2001 nu creeaza un titlu de proprietate in favoarea statului, subliniaza Basescu. El atrage atentia ca legea trimisa la promulgare este neconstitutionala, deoarece exclude de la restituirea in natura terenurile aferente imobilelor care au fost instrainate in temeiul dispozitiilor Legii 112/1995 si preluate de stat fara titlu valabil.
Ingrid Zaarour (foto), presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor
"Noi am solicitat reexaminarea"
"Imediat dupa adoptarea modificarilor in Parlament, noi am trimis Presedintiei o scrisoare in care solicitam retrimiterea actului normativ Legislativului spre reexaminare, din mai multe motive.
In primul rand, prin legea de modificare se instituiau o serie de reglementari care se suprapuneau cu cele existente, precum si unele imposibil de pus in practica. Si aici ma refer la aspectele de ordin financiar si social. Promulgata in aceasta forma, legea de modificare a Legii 10 nu a facut altceva decat sa provoace un nou val de procese in instantele interne si internationale. Este necesar sa gasim solutii si la problema chiriasilor, insa aceasta lege nu ar fi adus rezolvarea acestor probleme".
"Si eu am cumparat un apartament pe Legea 10"
"Sunt convins ca trebuie sa definitivam cat mai reprede procesul de restituire a proprietatilor, dar asta nu ne indreptateste sa punem capat acestui proces prin acte abuzive, contrare Constitutiei", a spus Basescu, adaugand ca, "sub acoperisul ingrijorarii pentru chiriasi, se incearca servirea unei clientele politice care a dobandit proprietati pe legea 10 si 112".
"Chiar daca oricare dintre dumneavoastra ati putea spune ca si eu am cumparat un apartament pe Legea 10, asta nu ma motiveaza sa nu intorc la Parlament aceasta lege, asa cum am trimis Codul Penal, atunci cand propunea sa promulg o lege prin care, daca in sase luni nu se termina investigatiile, sa nu mai aiba dreptul procurorul sa investigheze", a mai spus seful statului.
El s-a referit si la scandalul cu privire la restituirea cladirii Ciclop, aratand ca, dincolo de atacurile pe restituirea acestui imobil, se bucura ca a reusit sa o restituie fostilor proprietari, asa cum a reusit sa restituie si "alte doua mii si ceva de imobile" cand a fost primar general.
Scrisoarea lui Voiculescu
Legea caselor nationalizate a fost modificata de Camera Deputatilor, for decizional, la sfarsitul lunii iunie, conform unui proiect initiat de liderii conservatori Dan Voiculescu, Bogdan Ciuca, Sabin Cutas si Daniela Popa. Initiativa, votata de reprezentanti ai tuturor partidelor politice, prevede ca imobilele nationalizate si vandute de stat nu vor mai fi retrocedate in natura, proprietarii de drept urmand sa primeasca despagubiri, proiect respins initial de Senat.
Liderul PC Dan Voiculescu i-a cerut cu insistenta presedintelui Traian Basescu sa promulge aceasta lege. "Va solicit sa promulgati de urgenta Legea pentru modificarea si completarea Legii 10/2001 (...) Stiti la fel de bine ca si mine ca retrocedarea fostelor imobile nationalizate este una dintre problemele majore cu care se confrunta multi cetateni care, dupa o viata de munca, au fost obligati sa-si paraseasca casele. Sunt sigur ca va sunt cunoscute cazurile disperate in care oamenii si-au pus capat vietii pentru a nu fi nevoiti sa treaca prin umilinta de a ramane pe drumuri. Aceasta lege pune punct unor astfel de situatii", sustinea Voiculescu intr-o scrisoare adresata sefului statului in 10 iulie. Liderul PC preciza ca legea nu exclude si nu marginalizeaza proprietarii, carora li se ofera despagubirea financiara pentru imobilele care le-au apartinut si care au fost confiscate de statul roman. "Se recunoaste dreptul lor de proprietate, statul fiind obligat la o interventie eficienta pentru despagubirea acestor oameni", mai spunea Voiculescu.
Pagina realizata de Anca HRIBAN 
Alte articole
  Basescu plesnit de fostii aliati    (Politica, 2007-11-17)
  Traian Basescu despre cazul Ridzi: Eu nu fac trafic de influenta asa cum facea Voiculescu cand isi lua pamanturile in Bucuresti    (2009-07-04 17:01)
  Voiculescu catre Basescu: Nu ma mai hartuiti pe mine si familia mea cu procurorii dumneavoastra    (2008-10-04 11:25)
  Voiculescu ii cere lui Băsescu să promulge modificările la legea caselor naționalizate    (2008-07-07 14:09)
 Afisari: 1608  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 47 Afiseaza toate comentariile  
Despre modestie am mai vorbit,jane.Este doar rezultat al nemasurarii.   de vida clara
Partzi bune shi rele cind nu se in considerare ..totzi factorii implicabili ..   de jan dinu
"Salvarea " ramine doar cind revine TZAPUL din nou la Cotroceni ..pentru a face dreptate ..poporulu   de jan dinu
Pt gili si pt neamtzu(sau "berbecismul la romani)   de vida clara
ia auziti aici...curat democratic!   de spaiu'
Dreptatea doare   de marin2
Suspiciunea si bascalia, "calitati "ale romanilor!   de LENIO
Despre sfintenia proprietatii, nationalizare si privatizare   de Socrate
Hantzi,gramatica de care te prevalezi,tocmai ea iti face figura.   de vida clara
PS tot pentru Ratacitul   de alexandru15
pentru Ratacitu   de alexandru15
Hantzi-gramatica,bat-o vina.   de vida clara
(Lui Monu si lui Dany) Amandoi aveti dreptate.   de vida clara
bravo, marinarule!   de buratino
Cred ca Ghitzishor (Greierashu') Bizonu s-a invinetzit de necaz.................fierea'n singe....   de Mos Grigore
Romania este proprietate privata a Uniunii Nationale a Proprietarilor Securisti si basta.   de ionion
Propietatea privata nu prea este recunoscuta,   de sorge
Decizie iresponsabila care denota serioase carente de analiza politica-juridica si pierderea contact   de roshu
Dar iata si ce au facut oamenii lui Ivan Ilici dupa Revolutie:   de Adrian v.D.
Sa se faca dreptate chiar daca toata lumea...   de Adrian v.D.
dar eu    de lastexit
Si eu cred ca de data asta ,Basescu are dreptate!   de LENIO
Ce sa discuta bre acilea, io fusei la gradina, e la marginea padurii, la poalele muntilor, mersei ca   de Ho Ciu Tzi
Imposibilitatea de a imparti dreptatea.   de neamtu tiganu
pentru lil   de rosu ovidiu
taranul si laptopul   de Atamild
EU vrea sa le taie banii bulgarilor   de neamtu tiganu
pentru Ratacitul...   de Roxana
Cata grija are Dan Voiculescu de viata cetatenilor...!   de alwis46
Pentru Danny   de Monu
Nedreptati fara numar!!    de Monu
Eu un lucru totusi nu pricep ...   de Hantzy
BRAVO INSTITUTIEI PREZIDENTIALE.   de rosu ovidiu
Laudabil gestul dar,sint multe semne de intrebare.    de ciuciugaia
Ce putem spune ? Bravo domnule Basescu , n'asa ?   de gili
Uniunea Nationala a Proprietarilor Securisti protesteaza categoric impotriva hotararii   de ionion
Draga Domnule Basescu ai dreptate !    de ionion
Dreptul la proprietate este NUMAI UNUL SINGUR si nu poate fi confundat cu SAMAVOLNICIILE    de ionion
Dreptul de proprietate contra dreptul de proprietate....   de Ratacitul
doar mai amana putin, legea e inevitabila   de Arcturus
Iata ca au aparut latraii.   de Aladin
ce nesimtit   de teo_const
O alta cacealma a lui Basecu, Valerian Stan are din nou dreptate (fara diacritice)   de pahontu tiberiu
Dar de ''nationalizarea'' casei din Mihaileanu nu zice nimic, marinaru'??????????   de Ho Ciu Tzi
Foarte rau, domnule Basescu!!!   de Monu
Ader la positia lui Basescu.   de Danny
Va felicit, Domnule Presedinte!   de Wilhelm Tell
A r h i v a
  Bancile contra BNR    1 comentariu
  Judecata lunga - spalare sigura de bani    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fotografie unica in lume (2395 afisari)
 Presedintele Basescu respinge noua nationalizare (1608 afisari)
 Unul cate unul la DNA (1581 afisari)
 Ucraina "no problem" (1459 afisari)
 Biserica Rusa amenintata de schisma (1373 afisari)
 Oligarhii rusi cumpara riviera franceza si sperie localnicii cu pretentiile lor (3968 afisari)
 Iubita sexy a miliardarului Abramovici a primit cadou un restaurant de 3,5 milioane de euro (2767 afisari)
 Bucuresteni ramasi fara bani pe carduri pentru ca au intrat in banci (2446 afisari)
 Sammie Pennington are sani naturali de nota 10  (2219 afisari)
 Iranul a descoperit rezerve de petrol de 525 milioane de barili (1620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04676 sec.