Ziua Logo
  Nr. 4286 de joi, 17 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Justitia in regres
Reforma sistemului judiciar este marcata de stagnare sau regres, lupta impotriva coruptiei a fost blocata ca urmare a atacurilor politice si legislative la adresa institutiilor anticoruptie, se arata intr-un Raport al Initiativei pentru o Justitie Curata. Mai mult, "Justitia din Romania este supusa din ce in ce mai mult presiunilor de natura politica", se accentueaza in Raport, mentionandu-se si ca: "Pozitia multor oficiali guvernamentali, politicieni si chiar institutii ale sistemului judiciar a intrat in coliziune directa cu obiectivele anticoruptie si de reforma a Justitiei.
Modificarile Codului de Pro­cedura Penala "risca sa puna in pericol capacitatea intregii Uniuni Europene de a lupta impotriva criminalitatii organizate si a terorismului si sa anuleze credibilitatea Romaniei in acest domeniu", afirma autorii Raportului. Ei adauga: "Gruparile de cri­minalitate organizata lucreaza foarte eficient la nivel transfrontalier si sunt atrase in mod natural de tarile care au cele mai slabe sisteme de combatere a cri­minalitatii. Romania devine veriga slaba a Europei".
"Politicieni din Parlament si Guvern, dar si reprezentanti din Ministerul Justitiei, ai Inaltei Curti de Casatie si al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au blocat sistematic si constient eforturile de reforma si de lupta impotriva coruptiei, se spune in Raport. CSM a demonstrat si demonstreaza o lipsa de preocupare evidenta fata de indeplinirea uneia din principalele meniri pe care o are prin lege: respectarea legii si a criteriilor de competenta si etica profesionala in desfasurarea carierei profesionale a magistratilor", spun autorii documentului.
CSM, nici un progres
Ei insista ca, in ciuda a trei rapoarte ale Comisiei Europene si a clauzei speciale incluse in Mecanismul de Cooperare si Verificare, CSM nu a facut nici un fel de progres in ce pri­­veste propria sa responsabilizare: rezolvarea cazurilor de etica si a potentialelor conflicte de interese ale membrilor sai. Standardele etice care impun CSM ca for disciplinar suprem pentru sistemul judiciar sunt in continuare ne­respectate, iar CSM continua sa fie o institutie care nu raspunde in fata nimanui, nici macar a magistratilor, care ia decizii esentiale in mod ne­transparent si, de multe ori, nemotivat si ale carei standarde nu garanteaza un act de decizie impartial. In ciuda menirii acestuia, prevederilor constitutionale si a oricarui standard profesional, CSM s-a dovedit mai degraba un aparator al inde­pendentei puterii legiuitoare si nu al inde­pendentei puterii judecatoresti, se sustine in Raportul mentionat.
Initiativa pentru o Justitie Curata este un proiect coordonat de Freedom House Romania si sustinut de Academia de Advocacy, Alianta Civica, Asociatia Societatea pentru Justitie, Asociatia 21 Decembrie, Blocul National al Revolutionarilor, Federatia Sin­dicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Grupul pentru Dialog Social, Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara.
Presiunile politice
Sistemul judiciar este supus presiunilor, reforma acestuia nu doar a fost intarziata, ci este in regres, principala institutie anticoruptie (DNA) se confrunta cu incercari de intimidare, cu blocarea dosarelor, posibila inlocuire a procurorilor incomozi si chiar cu desfiintarea, iar masurile de reforma nu sunt implementate conform angajamen­telor asumate, este una din concluziile Raportului. In acesta se subliniaza ca dosarele penale deschise impotriva unor importanti politicieni (fosti si actuali ministri, parlamentari, oficiali guvernamentali si lideri ai partidelor politice) de catre DNA "au provocat riposta lor imediata dupa indeplinirea obiectivului Romaniei de a adera la UE la 1 ianuarie 2007". "Rand pe rand, Guvernul, inclusiv Ministerul Justitiei, Parlamentul, Curtea Constitutionala si chiar CSM au incercat sa limiteze <<pagubele>> legale si politice aduse politicienilor de investigatiile anticoruptie ale DNA prin modificarea statutului acesteia, prin eliminarea unor instrumente legale de combatere a criminalitatii si coruptiei in particular si prin decredibilizarea publica a procurorilor", se mai precizeaza in Raport.
Anca HRIBAN 
 Afisari: 401  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Las-o asa ca e monitorizata   de DanBruma
Justitia romana in regres . DNA zice :Faptele nu exista !   de Ghita Bizonu'
JUSTITIA face si ea ce poate, lipsind ....   de avarfreson
Ca sa stim despre cine e vorba....   de Ratacitul
Justitie liberala   de Radu Dragan
A r h i v a
  Arma Gazprom    18 comentarii
  Artistii Plastici aruncati in strada    6 comentarii
  Mega-companie prea mica pentru Vladescu    2 comentarii
  Salupa pentru protectia lui Basescu    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Arma Gazprom (2773 afisari)
 Tezaurul lui Saddam (1701 afisari)
 Razbunarea lui Mutu (1311 afisari)
 Discriminate in Franta si Italia (1297 afisari)
 Mai e mult pana in 1910 (1208 afisari)
 Jocul de-a vacanta al unui copil de 13 ani: sex cu o fetita de 6 ani (3261 afisari)
 Sexy-posteriorul supermodelului brazilian Gisele Bundchen incinge imaginatia barbatilor (2332 afisari)
 Un episcop rus arunca anatema asupra Patriarhului Alexei al II-lea  (1927 afisari)
 Politistul Cioaca divorteaza de Elodia si se pregateste de nunta (1694 afisari)
 Fotbalistul Ronaldo a refuzat-o pe Paris Hilton (1676 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31657 sec.