Ziua Logo
  Nr. 4278 de marti, 8 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Cazul Corneanu" in Sfantul Sinod
Astazi si maine are loc la Bucuresti sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, pe agenda careia figureaza, printre altele, alegerea noului Mitropolit al Olteniei si judecarea "cazului Corneanu". Zeci de manastiri ortodoxe si asociatii ale Laicatului Ortodox Roman isi exprima sustinerea pentru membrii Sfantului Sinod in judecarea ierarhului conform cu Sfintele Canoane ale Bisericii.
Potrivit surselor neoficiale, in cadrul sedintei vor fi discutate o serie de propuneri cu caracter administrativ, inclusiv intentia introducerii dreptului de veto al Patriarhului fata de hotararile Sfantului Sinod, o modificare ce ar schimba in mod fundamental modul de conducere a Bisericii Ortodoxe Romane. Totodata "cazul Corneanui" va fi dezbatut de catre inaltii ierarhi romani. Conform memoriului semnat de 90 de manastiri si schituri, 11 parohii si mii de credinciosi ortodocsi romani, acestia s-au adresat direct inaltilor ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane datorita tulburarii "pe care au adus-o asupra Sfintei noastre Ortodoxii actele de apostazie de la dreapta credinta ale mitropolitului Nicolae Corneanu si ale episcopului Sofronie Drincec". "Prin acest act, noi, toti semnatarii, parte reprezentativa a credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane, sustinem pe membrii Sfantului Sinod in judecarea celor doi ierarhi conform cu Sfintele Canoane ale Bisericii si cu invatatura ortodoxa", se precizeaza in comunicat. "In cazul in care ierarhii ortodocsi vor fi impiedicati prin amenintari si intimidare sa-si implineasca menirea de pazitori ai dreptei credinte si ai pacii Bisericii, vom fi constransi sa cerem celorlalte Biserici Ortodoxe sa intrerupa dialogul cu romano-catolicii", se mai subliniaza in comunicat.
Demersurile laicatului ortodox roman vin pe fondul recentei declaratii a Sfintei Chinotite a Sfantului Munte Athos catre membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Textul exprima pozitia oficiala a Sfantului Munte privind impartasirea mitropolitului Banatului cu episcopi greco-catolici si catolici, pe 25 mai 2008 si co-liturghisirea episcopului Oradiei cu un episcop greco-catolic la slujba Aghiasmei celei mari din 2008. Conform actului anthonit, primul demers de acest fel catre Sfantul Sinod, "Unui ortodox ii este imposibil sa treaca pe langa acest eveniment fara sa simta amaraciune si serioasa ingrijorare. Actul neasteptat al Prea Sfintitului Mitropolit mai sus pomenit rastoarna din temelii Eclesiologia Ortodoxa si constituie incalcarea extrema a Sfintelor Canoane, adevarata jignire adusa insesi Tainei Bisericii", se adauga in scrisoare. (M.I.)
 Afisari: 1335  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Libertate   de evghenie
Dar unde era Muntele Athos cand comunistii daramau bisericile ?   de Ion Ionescu de la Brad
Caterisire ACUM!    de Eufrosin
Sfantul Sinod? Balci popesc   de DanBruma
nu pot sa cred    de rosu.costel55
Athosul   de demetrius
Perfect spus   de HERUT
A r h i v a
  Ilona Jaro-Varga printre masti    
  Boogie "La est de vest" in Karlovy Vary!    
  Scrisori din Grecia (II)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Misterioasa inscriptie despre Mesia-Iisus (2946 afisari)
 Cartita invrajbeste CNSAS (1762 afisari)
 Isus intre... fundamentalisti (1590 afisari)
 Sfaraiala Astoria (1525 afisari)
 Oprescu face ochi dulci PD-L (1403 afisari)
 Gafa fara precedent: Bush cere scuze lui Berlusconi si poporului italian pentru insulta (2757 afisari)
 Fosta sotie a lui Sylvester Stallone, Brigitte Neilsen, isi opereaza sanii in direct de dragul audientei tv (2475 afisari)
 O romanca se iubeste, de doi ani, cu antrenorul lui AC Millan, Carlo Ancelotti (2438 afisari)
 Pentagonul se doteaza cu "arma telepatica" pentru dispersarea manifestatiilor  (2012 afisari)
 Nudul unei fetite de sase ani, de pe coperta unei reviste de arta, infurie autoritatile australiene (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00872 sec.