Ziua Logo
  Nr. 4278 de marti, 8 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
NU irlandez. Dublu NU polonez. Cine castiga?
Cristian UNTEANU 
Scuturatura severa incasata de Uniunea Europeana prin votul negativ irlandez se continua atat in propriul spatiu, cat si in cel euro-atlantic. Pare-se ca nimeni nu a dorit sa ia in serios mesajele transformate de la un timp intr-o adevarata presiune populara pe care politicienii nationali o simtisera cu mult inaintea birocratiei bruxelleze, rezultat al unui marasm profund rezultat din efectele combinate ale celor doua crize simultane majore: cresterea continua a preturilor la energie si a alimentelor de baza. Pe plan national, efectele acestea devin o realitate foarte greu de suportat pentru o populatie obisnuita de decenii sa nu aiba nici un fel de preocupari legate de calitatea unei vieti care, daca nu era mereu indestulata pentru toti, avea cel putin meritul de a nu intra niciodata in baremurile supravietuirii pana la urmatorul salariu sau pensie. Iar asta incepe sa fie acum o preocupare reala pentru zone sociale importante, inclusiv pentru cei care se afla in zona castigurilor medii.
Iar politicienii se afla acum in fata unei dileme deosebit de dificil de rezolvat. Pe de o parte, ar trebui continuat proiectul Europei Unite. Daca nu cu entuziasmul de acum cativa ani, cel care propunea mult prea repede unei opinii publice europene complet nepregatite proiectul unui Tratat Constitutional care era prima treapta spre unificarea de jure a continentului nostru, macar in formula cu mult mai putin ambitioasa a Tratatului de la Lisabona. Cei de la Bruxelles erau atat de convinsi ca macar aceasta formula va fi adoptata, incat deja toate institutiile comunitare lucrau in termenii acestui Tratat, se adoptau bugete in acest sens, se desenau organigramele noilor servicii europene, cum ar fi cel al politicii externe comune. Pana in ultima secunda, s-a sperat ca Irlanda va fi un exemplu izolat tocmai fiindca acolo fusese singurul risc ca populatia sa fie chemata sa se exprime direct urmand ca restul tarilor sa fie "sigure" pentru ca era vorba doar de formalitatea votului parlamentar. Acum insa nu numai Presedintele Poloniei anunta ca nu va mai ratifica Tratatul, ci si Presedintele Republicii Cehe isi exprima in mod public dorinta de a nu se vedea pus in aceasta situatie. O desolidarizare de proiectul european?
Mai degraba un serios semnal de alarma. UE nu inseamna birocratia de la Bruxelles, ci rezultatele practice obtinute in elaborarea unor politici cu rezultate vizibile in domeniile prioritare. Iar esecul UE de a formula o asemenea politica unica in domeniul energiei si de a obliga statele membre sa urmeze o linie unica de negocieri este poate cel mai mare dintre esecurile ultimilor ani. Si rezultatele se vad prin renationalizarea rapida a politicilor energetice in contextul in care dependenta de resursele rusesti a devenit intr-atat de vizibila, incat nu mai necesita multe comentarii.
Comentarii, in schimb, ar merita modul in care diferitele state europene se repozitioneaza acum in raport cu Rusia. Iar exemplul esecului de mari proportii inregistrat de Administratia Bush care nu a reusit sa impuna Poloniei scutul anti-racheta, tema considerata iarasi prea repede rezolvata si un argument de putere si negocieri cu statele din zona, inclusiv cu Romania, arata ca valoarea posibila a unei conducte care sa tranziteze Polonia sau un pret preferential la petrol si gaze sunt prioritare in raport cu potentialul risc prezentat de rachetele balistice iraniene.
Se aude ca, in disperare, americanii se gandesc acum la o relocare a proiectului in Romania ceea ce, evident, nu va ridica nici un fel de obiectie din partea Presedintelui Basescu. Problema este ca NATO si UE au fost de la inceput impotriva proiectului, propunandu-se propria varianta, inclusiv in cooperare cu Rusia. Nu cred insa ca asta ar putea fi un argument pentru noi, mai ales daca ni se va flutura din nou in fata ochilor proiectul mirific Nabucco. Intre timp, toti ceilalti au incheiat contracte avantajoase, combinand diplomatia clasica cu cea militara si economica. Intre timp, noi suntem, delicat si sigur, in afara jocurilor.
 Afisari: 645  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
USA-UE 50-0!   de MIKE
Ala polonez a dat-o la intors   de DanBruma
A r h i v a
  Isus intre... fundamentalisti    62 comentarii
  Multilingvismul domnului Orban, macaneala in pustiu    2008-06-17
  Rusia anunta culoarea jocului    2008-06-10
  Vot sictir    2008-06-03
  Alba-neagra cu prestigiul Romaniei    2008-05-13
  Fesul interesului sau despre limitele democratiei    2008-05-06
 Top afisari / comentarii 
 Misterioasa inscriptie despre Mesia-Iisus (2946 afisari)
 Cartita invrajbeste CNSAS (1762 afisari)
 Isus intre... fundamentalisti (1590 afisari)
 Sfaraiala Astoria (1525 afisari)
 Oprescu face ochi dulci PD-L (1403 afisari)
 Gafa fara precedent: Bush cere scuze lui Berlusconi si poporului italian pentru insulta (2757 afisari)
 Fosta sotie a lui Sylvester Stallone, Brigitte Neilsen, isi opereaza sanii in direct de dragul audientei tv (2475 afisari)
 O romanca se iubeste, de doi ani, cu antrenorul lui AC Millan, Carlo Ancelotti (2438 afisari)
 Pentagonul se doteaza cu "arma telepatica" pentru dispersarea manifestatiilor  (2012 afisari)
 Nudul unei fetite de sase ani, de pe coperta unei reviste de arta, infurie autoritatile australiene (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11344 sec.