Ziua Logo
  Nr. 4272 de marti, 1 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De ce nu avem o voce la Bruxelles?
Cristian UNTEANU 
-- Din nestiinta de a face jocuri. Din neprofesionalism. Din dezinteres. Dintr-un sictir fanariot fata de structurile administrative pe care, extrapoland mereu doar propria noastra experienta, le credem cel putin nefolositoare, deoarece, stim noi, ce se obtine adevarat e doar cu peschesul de rigoare.
Din neputinTa realA a unei diplomatii care, generatie de generatie, continua procesul aducerii in sistem a copiilor, nepotilor sau rudelor apropiate ale celor care se afla deja "in paine" si a caror prima si singura grija este sa nu supere pe nimeni dintre puternicii actuali ai zilei sau pe urmasii lor, detectati din timp cu mare grija, cu un instinct infailibil, pentru a li se sufla la ureche aria celebra "misia-i misie, dar altceva am eu in sufletul meu".
Totul, In RomAnia puterii politice, este un joc disperat pentru supravietuire. Nimic nou. Se intampla peste tot. Numai ca regula unei bune guvernari spune ca administratia ar trebui sa fie ferita de ingerinta directa si, in cazul nostru, absoluta a puterii politice. Si, pe de alta parte, in cazurile jocurilor normale de putere, printr-o uzanta nespusa, dar urmata cu strictete, se interzice ca batalia politica interna sa fie transferata in zona politicii externe. Dar noi prin asta excelam. De ani de zile, tot ce vine dintre Bucuresti la Bruxelles nu este decat reflexul direct al noroaielor, zoaielor, balacarelilor si veninului care se revarsa zilnic si in proportie de masa pe toate canalele de comunicare posibile si imaginabile. Istoria noastra ne-a transmis obiceiul "plangerii la inalta Poarta", lectie politica pe care am invatat-o rapid, precum si stiinta de a schimba firec si precis portile, in functie de noii stapani ai zilei.
Acum plAngerile se fac la Bruxelles, iar firmanul este inlocuit cu Raportul de tara in care fiecare dintre actorii politici autohnoni vede formula de a da in dusmanul politic, acuzandu-l, prin vocea institutiilor comunitare, de incompetenta, rea-vointa, coruptie si, prin asta, sa-i poata trage mai rapid scaunul de demnitar si sa se infiga mai rapid la ciolanul puterii. Ideea ca ar putea exista un interes comun in planul politicii externe, ca reprezentantii nostri in Parlamentul European s-ar putea coaliza pe initiative comune care sa priveasca binele Romaniei este ceva absurd si imposibil de imaginat in viitorul apropiat. La evenimentele organizate de membrii romani ai unui grup vin colegii lor doar daca aliantele politice de acasa le permit asta, altfel evenimentul nu exista sau, mai mult, este ridiculizat sau denigrat.
In plus, pe toate chestiunile care reprezinta o problema pentru Romania europeana, ai nostri - nu numai Guvernul de acum si Ministerul sau de Externe - n-au produs niciodata un eveniment de informare dublat de difuzarea unor dosare de presa care sa prezinte realitatea romaneasca. Nu pictata in culorile frumoase ale propagandei, ci o oglinda statistica a starii de fapt, a ceea ce totusi s-a realizat intr-o tara unde reformele au dat niste rezultate. Cereti ambasadelor noastre de la Bruxelles un asemenea dosar spre exemplu despre stadiul reformei in justitie sau despre situatia libertatii religioase! Stiti deja care va fi raspunsul si tot asta e de ani si ani incoace.
ASa se face cA atunci cand Laszlo Tokes are o initiativa parlamentara, cum a fost cea de discutare a problematicii libertatii religioase in Romania, a stiut sa vina cu un dosar de presa foarte argumentat prezentand punctul sau de vedere. In maghiara, engleza si romana. Biroul sau parlamentar a functionat impecabil, transmitand imediat orice document aveai nevoie. Ne-am suparat pe cele auzite in conferinta de presa. Numai ca oficialii nostri de la Bruxelles au tacut malc. Adevarat, vine perioada soldurilor si preocuparile cu adevarat importante sunt altele. N-au timp de prostii si, in definitiv, de ce s-ar preocupa? Ca poate se supara Basescu si au dat de dracu. Asta conteaza. Absolut nimic altceva.
 Afisari: 691  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Noroc cu ziaristii   de FB
Mrs Unteanu ,te faci ca nu sti ?   de sorge
Unul ca Nastase Adrian e perfect pentru Bruxelles    de Hadrian Gaunescu
Incompetentii se recunosc intre ei, se sprijina,se sustin, se promoveaza!    de cetateanu
Informare, ai?   de Vasco da Gama
Fiindca majoritatea sunt bune numai la pat, iar ei sunt niste farsori ieftini    de Roman Curajos
Simplu...   de Ion Caramache
M-am gindit foarte serios la chestie...   de cotrofelnitza
De ce nu avem o voce la Bruxelles?   de OldPhil
mentalitate ?   de dana
ie. MERITUL ADINEI VALEAN=PRIN PATUL LUI CRIN!   de Roman Curajos
Fiindca MAI TOTI SUNT NISTE INCOMPETENTI DILETANTI &CU DIPLOME FALSE!   de Roman Curajos
Gresesti, domnule Unteanu !   de Arogantu'
A r h i v a
  Democratia bunastarii, final de capitol?    2008-06-24
  Aratarea lui Dumnezeu si visul lui nea Gigi    2008-05-28
  De ce trebuia sa intervina Traian Basescu?    2008-05-26
  Romania umila si umilita    2008-05-20
  Lumea se clatina. Ne facem ca nu ne pasa    2008-05-16
 Top afisari / comentarii 
 Marea debarcare din SRI (2102 afisari)
 Tunguska - o enigma de o suta de ani (2038 afisari)
 Razboiul rece al petrolului (1745 afisari)
 America Latina scapa de sub controlul SUA (1726 afisari)
 Demagogii preturilor (1471 afisari)
 Noi marturii redeschid cazul vizitei extraterestrilor de la "Roswell-ul galez" (4375 afisari)
 Politistii din Vrancea au inventat legea flash-urilor (2773 afisari)
 Ultima moda la Hollywood: Ei slabi, ele planturoase (2531 afisari)
 Cunoscuta cantareata Anca Parghel se lupta din nou cu cancerul (1945 afisari)
 Monica Columbeanu, obiect de studiu la facultate (1800 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13176 sec.