Ziua Logo
  Nr. 4272 de marti, 1 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Ozeneul de la Ministerul Educatiei!
-- Prinsi in mrejele luptelor politicianiste, am lasat de izbeliste o problema de securitate nationala: educatia in Romania. Am ajuns la nenorocita contraperformanta sa avem invatamant fara invatamant! Cauzele nu-l privesc numai pe ozeneul de ministru liberal Cristian Adomnitei, cel mai pe dinafara ministru din istoria postbelica a invatamantului de la noi.
Debandada de la BAC si din tot sistemul de invatamant e urmarea fireasca a luptelor politice si de culise ce nu au mai vrut sau n-au mai putut sa discearna intre interesul national si cel al comisioanelor de grup.
Tema educaTiei va alimenta aprige controverse in campania electorala din toamna. Liberalii se vor putea apara cu faptul ca au dat cei mai multi bani pentru educatie si cercetare din ultimii 18 ani. Adevar doar pe jumatate rostit pentru ca cei mai multi bani n-au mers pentru pregatirea si pastrarea unui corp profesoral de elita, ci s-au dus in infrastructura si la firmele de partid. Banii nu au mers la profesori, in proiectele ori programele lor culturale sau educationale, ci in ciment, betoane si termopane. Astfel, in locul unui corp de elita care sa aiba constiinta profesionala si care sa fie motivat financiar si social, asa cum se intampla, de altfel, cu alti profesionisti din categoria sigurantei nationale, avem umbre sordide ale "domnului Trandafir" si oameni pusi in situatii jenante, la limita subzistentei.
In raportul dintre calitatea corpului profesoral si eficienta programelor acestora sta felul in care vom avea sau nu un sistem educational capabil sa faca fata uriaselor presiuni exercitate de "societatea cunoasterii" si de practicile Uniunii Europene. Numai cu constiinta profesionala a unor visatori de profesori ce inca mai cred ca traiesc intr-o lume ce scrie in versuri si gandeste in poezii nu vom face nimic. Constiinta profesionala, fara a fi dublata de cultura organizationala, fara a fi sprijinita de reguli si evaluari transparente, fara a fixa teme identitare nationale, nu poate contracara tot ceea ce a iesit mai murdar la suprafata: teze la BAC "trase la xerox", zeci de mii de note de 10 la oral ca pe vremea lui Ceausescu, copierea cu ajutorul unor scule demne de agenti secreti, mita si "atentii" oferite din clasele primare pana la doctoratele date si luate pe banda, subiecte care nu au nici o legatura cu programa si care scot dintr-un condei ministerial operele clasicilor literaturii romane si literatura romana vie.
Din nefericire, subiectul strategic al educatiei a devenit unul de targ politic si de circ mediatic. In batalia de imagine pentru interesul educatiei nationale s-a implicat fara menajamente presedintele Traian Basescu, cu a sa Comisie Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii din Romania. Comisia lui Basescu a creat mai multe controverse decat certitudini si a fost deseori taxata ca o arma politica impotriva responsabililor liberali pentru educatie si cercetare. Aportul lui Basescu la transformarea sistemului educational e in acest moment egal cu zero si nu are decat pusee demagogice si electorale. La fel se intampla si cu PSD care, prin vocea respectabilului Cristian Diaconescu, conditioneaza voalat sesiunea extraordinara a Parlamentului, ceruta de Basescu pentru obtinerea avizului privind inceperea urmaririi penale pentru deputatii Adrian Nastase si Miron Mitrea, cu introducerea pe ordinea de zi a unei legi privind marirea salariilor profesorilor. O tema, de altfel, legitima, dar ticluita de PSD doar pentru folos populist. O marire de salariu ce a fost ceruta pana la exasperare de sindicalistii din educatie ministrilor si guvernelor PSD!
Tema educATiei trebuie sA devinA cu adevarat una de pact national. Cu conditia ca profesionistii din educatie, cei cati au mai ramas si cati sunt recunoscuti de catre toate fortele politice, sa fie lasati sa lucreze. Altminteri, vom vedea in fiecare an un ozeneu la Ministerul Educatiei!
Dan Mircea CIPARIU 
 Afisari: 500  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
D-le Cipariu, adevarul este spus chiar pe sfert daca nu si mai putin ...   de Liviu2002j
Vad ca unii il lauda pe Andrei Marga   de M_D_L
VANZATORII DE PERLE! Cat li se da pe o ..sfera umoristica din..naivitate?   de LENIO
De invatamant trebuie sa se ocupe profesionistii   de george nemteanu
A r h i v a
  Barbari sau genii?    
 Top afisari / comentarii 
 Marea debarcare din SRI (2102 afisari)
 Tunguska - o enigma de o suta de ani (2038 afisari)
 Razboiul rece al petrolului (1745 afisari)
 America Latina scapa de sub controlul SUA (1726 afisari)
 Demagogii preturilor (1471 afisari)
 Noi marturii redeschid cazul vizitei extraterestrilor de la "Roswell-ul galez" (4375 afisari)
 Politistii din Vrancea au inventat legea flash-urilor (2773 afisari)
 Ultima moda la Hollywood: Ei slabi, ele planturoase (2531 afisari)
 Cunoscuta cantareata Anca Parghel se lupta din nou cu cancerul (1945 afisari)
 Monica Columbeanu, obiect de studiu la facultate (1800 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00935 sec.