Ziua Logo
  Nr. 4271 de luni, 30 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Coalitia europeana a Serbiei
-- Dupa aproape sase saptamani de negocieri intense, la Belgrad s-a format saptamana trecuta o coalitie de guvernare care la prima vedere pare cel putin surprinzatoare. Partidul premierului asasinat in timpul mandatului Zoran Djindjici s-a aliat cu partidul fostului presedinte sarb Slobodan Milosevici, mort in inchisoare in timpul procesului de la Haga unde era acuzat de crime de razboi. O alianta dincolo de moarte a partidelor unor lideri cu viziuni diametral opuse. Milosevici - ramas blocat intr-o viziune rupta de timp, silit sa poarte povara unui razboi civil si a dezmembrarii unei tari. Djindjici - un politician hotarat sa traga Serbia cu orice pret inspre Occident. Fiecare dintre acesti politicieni a cazut victima viziunii sale si blocajului in care se zbate fosta Iugoslavie de aproape douazeci de ani. Si nu doar ca au avut viziuni diferite: arestarea si transferarea lui Milosevici catre Tribunalul de la Haga s-au facut in perioada in care Djindjici era premier la Belgrad.
Alegerile din 11 mai au fost pe muchie de cutit: pro-occidentalii presedintelui Tadici nu au reusit sa-si asigure majoritatea - iesind practic la egalitate cu nationalistii lui Tomislav Nicolici, astfel ca partidul socialist al carui lider a fost Milosevici a devenit cu cele 20 de mandate parlamentare adevaratul arbitru al politicii de la Belgrad. Cantecul ademenitor al nationalistilor sarbi care cereau izolarea totala si saritura in bratele Rusiei se pare ca nu a fost ascultat. In schimb, viziunea unei integrari in Uniunea Europeana a capatat castig de cauza la Belgrad prin alianta democratilor cu socialistii. Dupa ce au batut palma cu Tadici, socialistii se vor alege cu un vicepremier, cu ministere precum cel al infrastructurii sau al energiei, dar si cu functia de presedinte al Parlamentului, care ii va reveni socialistei Slavica Djukic Dejanovic.
La Bruxelles noua alianta guvernamentala de la Belgrad a fost intampinata cu incredere: "Exista o sansa reala ca Serbia sa aiba un guvern pro-european cu care ma astept sa colaborez", declara comisarul european pentru extindere Olli Rehn. Uniunea Europeana se pare ca incearca sa amortizeze "precedentul Kosovo" in baza "modelului Cipru". In mica insula mediteraneana, o jumatate de secol a trecut fara nici un fel de progrese in reglementarea unui conflict inghetat. Britanicii s-au multumit sa-si pastreze bazele militare din Cipru si sa asigure linia de demarcatie dintre cele doua tabere inarmate si gata sa se incaiere. Uniunea Europeana a oferit o perspectiva de integrare treptata, iar lipsa unei reglementari a conflictului nu a constituit o piedica pentru aderarea Ciprului.
La Belgrad se incearca, prin oferirea unor perspective de aderare, o "anesteziere" a ranii Kosovo. Sarbii au obosit dupa zeci de ani de razboaie - iar Kosovo nu mai reprezinta decat un precedent pentru controverse asupra dreptului international. La sfarsitul anilor '90, dupa razboaiele care ravasisera fosta Iugoslavie, am ramas uimit de campurile cultivate cat vedeai cu ochii din Serbia. In Romania nu fusese nici un razboi si totusi agricultura era la pamant - hectare intregi zaceau necultivate sau vedeai tarani arand cu plugul ca acum 100 de ani. Sarbii se pot ridica repede daca reusesc sa scape din cercul vicios al violentelor in care au fost aruncati de vartejul istoriei.
Mai rAmAne doar de vazut cat de hotarata va fi noua coalitie de la Belgrad. Desi, la nivel oficial, la Bucuresti nu prea exista un mare interes pentru romanii din Valea Timocului, totusi exista un tratat intre Romania si Serbia si o comisie bilaterala care nu a reusit inca sa se intruneasca pentru a discuta toate problemele referitoare la respectarea drepturilor minoritatilor. Belgradul se afla abia la inceputul drumului - iar coalitia dintre partidul lui Djindjici si cel al lui Milosevici ar putea simboliza incheierea suferintelor prin care a trecut fosta Iugoslavie. Si, pana la urma, Balcanii de vest vor avea din nou moneda si steag comune, doar ca intr-o alta forma.
George DAMIAN 
 Afisari: 365  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Iugoslavia-kolhoz   de Dogaru
A r h i v a
  Apararea "Romania"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ultimul dinozaur din SRI (4324 afisari)
 Spatele lui Oprescu (3670 afisari)
 Secretul unei farse de milioane (2738 afisari)
 Nu s-au inteles la comision (2028 afisari)
 Excedent de petrol pe piata. Cine umfla pretul? (1984 afisari)
 Sharon Stone, certata ca si-a lasat sanii pe afara (3742 afisari)
 Bill Clinton: Obama sa ma pupe in fund (2613 afisari)
 George W. Bush face abuz de cocaina (2476 afisari)
 Si-a riscat viata pentru a salva de la inec... un urs de 200 de kilograme  (2102 afisari)
 NATO s-a spalat pe maini de "Transnistria", de fata cu Traian Basescu (2098 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01752 sec.