Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
LOCURI IN INIMA
Amintiri despre Baia Mare
-- EXCLUSIV ZIUA ONLINE
In ultimii ani, organizarea de festivaluri de teatru si, in general, de festivaluri de orice tip a devenit un sport national. Festivalul International de Teatru "Atelier", stramutat in ultimii trei ani la Baia Mare este, insa, cu siguranta cel care a dat tonul, in urm cu multi ani, in 1992, cand manifestarea, care avea loc atunci la Sfantu Gheorghe, marca o ruptura definitiva de spiritul festivist al "Cantarilor Romaniei", din care nu ne dezmeticiseram cu totul. Acum, "Atelier"-ul a ajuns la editia a XVI-a si, dup ce a facut un ocol pe la Sighisoara, s-a oprit in Baia Mare. Festivalul s-a incheiat duminica, premiile au fost acordate, pe sistemul "fiecare trebuie sa primeasc ceva", iar ce-a ramas sunt cateva ganduri despre un oras frumos si, poate, putin cam prea linistit, si despre un teatru in care, fara indoiala, se intampla ceva.
Iedera, tei, oameni la poarta
Am regasit usor adormit orasul in care, in urm cu aproape 20 de ani, se stingea Nicolae Steinhardt. Pastrand urme ale unei lumi care inca ne marcheaza, cladiri, fatade, sifonarii, un anumit fel de a scrie denumirile unor magazine, pe care numai cei care l-au intalnit in comunism il pot recunoaste. Partea istorica a oraului a fost partial refacuta si, chiar daca in Baia Mare se schimba bordurile, sunt multe locuri unde se vede, o spun din nou, ca se intampl ceva. Am mers pe strazile din zona veche, cu cladiri pline de iedera si oameni stand pe banci, la poarta, (e, cu siguranta, un obicei balcanic), pe unde ziua mirosea usor a mucegai si noaptea a flori de tei, si am descoperit un oras timid, cautandu-si drumul spre o lume pe care nu a asimilat-o decat partial.
Din pacate inchis pentru reparatii, Turnul Stefan, monumentul de arhitectura medievala cel mai reprezentativ al municipiului Baia Mare, ridicat de catre Iancu de Hunedoara, si construit in stil gotic, cu o inltime de peste 40 m, ramane una dintre cele mai spectaculoase cladiri ale orasului.
Oameni la coada la bilete
Si, aflat chiar langa Turnul Stefan, este Teatrul Municipal, locul unde, dupa cum spuneam, de cativa ani se intampla ceva... Dincolo de Festivalul International de Teatru Atelier, organizat de dramaturgul Radu Macrinici si care deja a ajuns la a treia editie in Baia Mare, la teatrul din acest oras publicul vine constant. Am vazut oameni implorand un bilet la "Portugalia" lui Victor Ioan Frunza si stand in picioare la "Caligula". Multi oameni dispusi sa vada teatru. Si, desi si-a propus sa fie o manifestare teatrala neconventionala, care sa semnaleze tendinte noi in arta spectacolului, "Atelier"-ul, cu parti bune si altele mai putin bune, s-a indepartat, totusi, de la liniile pe care si le-a trasat, dar a ramas, oricum, unul dintre festivalurile importante din Romania.
Cu 20 de spectacole in concurs, concerte si alte manifestri si spectacole in afara concursului, "Portrete in Atelier", colocvii si workshop-uri, expozitii de fotografie, "Atelier"-ul pastreaza inca, dup atatia ani, ceva din prospetimea care l-a consacrat. Ce-ar trebui? Probabil desfiintate premiile, pentru ca, la urma urmei, se doreste o manifestare experimentala, de cautare impreuna a solutiilor, si poate ceva mai mult curaj in exploatarea unor alte tipuri de spatiu de joc... in Atelier sau in afara.
In rest, cateva fotografii care vorbesc mai simplu si mai direct decat o pot face cuvintele...
Monica ANDRONESCU 
 Afisari: 136  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Primii 10 intelectuali militanti din lume    
  Descoperirea rugaciunii    
  Sergiu Celibidache, un mistic al muzicii    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01876 sec.