Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vara cea mai scumpa
-- De la 1 iulie, pretul curentului va fi marit cu 5,31%, iar cel al gazelor cu 12,5 % * Cresterea va afecta toate celelalte produse, dar mai ales mancarea * BNR a majorat pentru a sasea oara consecutiv in acest an dobanda-cheie, aceasta ajungand la 10%
Un nou val de scumpiri ne asteapta de la 1 iulie: gazele, curentul, mancarea, ba chiar si dobanzile la banca. Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, ieri, majorarea pretului la gazele naturale in medie cu 12,5%, iar la energie electrica - cu 5,31%, in medie. BNR a hotarat sa mareasca dobanda de politica monetara la 10%.
In plus, pretul mondial al petrolului se preconizeaza ca va ajunge in acesta vara la 170 de dolari/baril, cu o consecinta directa asupra carburantilor. Aceste majorari vor avea ca efect cresterea preturilor tuturor celorlalte servicii si produse.
Preturile gazelor vor creste de la 1 iulie in medie cu 12,5%, ca urmare a majorarii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada.
Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul E.ON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul Distrigaz Sud Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente), potrivit unui comunicat al ANRE. Conform autoritatii, pretul de import ale gazelor pentru trimestrul trei este estimat la circa 480 dolari/1.000 metri cubi, in crestere cu 30% fata de nivelul recunoscut in tarifele curente, respectiv 370 dolari/1.000 mc.
Cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz si Distrigaz Sud, au cerut majorari ale preturilor la gaze de circa 24%, respectiv 22%.
De la 1 iulie intra in vigoare si un nou sistem de tarifare a gazelor naturale: facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in metri cubi, dar valoarea facturii va fi calculata in kW, pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator.
Ca raspuns la decizia ANRE, directorul general al E.ON Gaz Romania, Frank Hajdinjak, a declarat ca autoritatea va fi nevoita sa majoreze preturile si la 1 octombrie, intrucat cresterea anuntata ieri nu este suficienta pentru a acoperi costurile de import al gazelor pana la finele anului, care vor atinge 600 de dolari/1000 mc.
Tariful la energie electrica se va majora de la 1 iulie in medie cu 5,3%, majorarea pentru consumatorii casnici fiind de 4,4% fata de pretul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare. Noile tarife la furnizarea de energie sunt determinate de cresterea costurilor combustibililor, precum si de investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), care nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat al ANRE.
Ultima majorare a pretului la electricitate, cu circa 4%, a avut loc la 1 aprilie 2007.
Ajutoare electorale de la Guvern
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat, ieri, ca Guvernul va acorda ajutoare suplimentare pentru familiile cu venituri reduse, pentru a atenua impactul majorarilor preturilor in special la gaze naturale. Efortul bugetar in plus se ridica la aproximativ 150-200 milioane de lei. In 2008, totalul ajutoarelor pentru incalzire va ajunge la 1,072 miliarde de lei. In plus, Petrom si Romgaz vor contribui la Fondul pentru gaze cu circa 160 milioane de lei in acest an. "Anul acesta, 4,3 milioane de persoane vor primi ajutoare sociale", a precizat ministrul Pacuraru. (C.S.)
Salariile bugetarilor umfla inflatia
Majorarea tarifelor la energie si gaze va accelera cresterea preturilor de consum in iulie, estimeaza analistii economici, care afirma ca Guvernul trebuie "sa tina in frau" salariile in sectorul public pentru evitarea unui nou puseu inflationist. Impactul direct al majorarii pretului la curent si gaze este estimat de unii analisti la 0,75%, la care se adauga si un impact indirect, prin scumpirea produselor al caror pret este influentat direct si major de costul utilitatilor.
Ionut Dumitru, analist sef al Raiffeisen Bank Romania, a declarat ca se asteapta ca rata inflatiei sa creasca in luna iulie cu peste 1% fata de luna iunie si sa atinga un maxim anual de 9,5%, care ulterior va scadea la 8,5% in luna august si la 7,5% in luna septembrie, urmand ca anul 2008 sa se incheie la un nivel de 6,5%.
Ca raspuns la presiunile inflationiste, BNR a majorat, ieri, pentru a sasea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, decizie care intra in vigoare chiar de astazi. "Analiza celor mai recente date statistice releva mentinerea si in trimestrul I 2008 a rolului cererii interne de principal factor al cresterii economice (n.r. - in trimestrul I, cresterea economica a atins recordul de 8,2%). Atat investitiile, cat si consumul final al populatiei si-au accelerat cresterea, cel din urma stimulat de majorari substantiale ale veniturilor si de mentinerea dinamicii inalte a creditului acordat sectorului privat, mai ales a imprumuturilor in valuta. (...) Aceste evolutii se manifesta in mentinerea la niveluri greu de sustinut pe termen lung a deficitului extern, precum si in persistenta unor rate inalte ale inflatiei", explica BNR, intr-un comunicat, decizia de ieri. Ceea ce inseamna ca romanilor fie le-au crescut salariile, fie s-au imprumutat si au facut cumparaturi, in special de marfuri care nu se produc sau se produc insuficient in tara si, prin urmare, sunt importate. Dobanda BNR este importanta pentru ca in functie de aceasta isi ajusteaza si bancile comerciale propriile dobanzi. Ceea ce inseamna ca si aceste banci vor creste dobanzile la imprumuturi, iar romanii nu se vor mai putea imprumuta atat de usor. BNR a mai recomandat ca Guvernul sa nu majoreze salariul minim pe economie, pentru ca s-ar crea presiuni inflationiste in plus. Banca centrala tinteste, in acest an, o inflatie de 3,8%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Mai multi bani pe mancare
Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, preturile alimentelor vor creste. "Sigur ca efecte (n.r. - ale majorarii pretului la utilitati) exista, iar costul energiei se resimte de la cultura cerealelor, pana la vanzarea in magazine. La consumator se aduna impactul de pe tot lantul", a afirmat Minea.
El a aratat ca, in general, preturile produselor nu cresc cu acelasi procent cu care au crescut utilitatile, "ci undeva la jumatate". Firmele din domeniul morarit-panificatie nu vor avea motive sa majoreze preturile pana in toamna aceastui an, intrucat procesatorii vor incepe sa lucreze cu grau din noua recolta, care in mod normal va avea un pret mai scazut, a spus Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. Acciza totala pentru tigarete a fost majorata la 50 de euro/1.000 de tigarete, fata de 41,5 euro in prezent, masura urmand sa conduca la o crestere medie de 39 de bani (3.900 lei vechi) a pretului de vanzare cu amanuntul pentru un pachet de tigari. Ministerul Finantelor estimeaza ca majorarea accizei va aduce la bugetul general consolidat un plus de venituri de 533 de milioane lei, in al doilea semestru. Chiar daca se majoreaza preturile la energie, gaze, combustibili, vinul nu se va scumpi, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul executiv al Patronatului Viei si Vinului. La randul sau, directorul general al Patronatului Laptelui, Valentin Blanaru, a declarat ca nici laptele nu se scumpeste.
Pagina realizata de Gabi MOROIANU si Luminita MOROIANU 
 Afisari: 530  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Isarescu-unelata marii finante   de Tudor190
A r h i v a
  Cazul Nastase scandalizeaza UE    40 comentarii
  Avertismentul duhovnicului    50 comentarii
  Vadim fortat sa demisioneze    24 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02335 sec.